mtcw

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή τη σεμνή τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για την Οδική Ασφάλεια. Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, αγαπητό φίλο Ανδρέα Καννάουρο, για την πρωτοβουλία που πήρε πριν επτά χρόνια να προτείνει την καθιέρωση δημοσιογραφικών βραβείων με σκοπό την ενίσχυση και επέκταση της εμπλοκής και συμβολής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη δημιουργία οδικής συνείδησης και στη μείωση των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις.

Η πρόταση του κ. Καννάουρου υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, και ο Δημοσιογραφικός Διαγωνισμός για την Οδική Ασφάλεια έχει, έκτοτε, καταστεί θεσμός, αφού έχουν ήδη διοργανωθεί πέντε διαγωνισμοί και σήμερα προκηρύσσεται ο έκτος στη σειρά.

Τα συγχαρητήρια και ευχαριστίες μου απευθύνω επίσης στο νυν Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, αγαπητό φίλο Αντώνη Μακρίδη, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών κ. Πέτρο Ζαχαριάδη και στους Λειτουργούς της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, της Αστυνομίας, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για τη συμβολή τους στη διοργάνωση του 5ου διαγωνισμού αλλά και στην καθιέρωση του θεσμού.

Ευχαριστώ, βεβαίως, ιδιαίτερα και όλους όσοι συμμετείχαν στο 5ο Δημοσιογραφικό Διαγωνισμό για την Οδική Ασφάλεια και συγχαίρω θερμά τους βραβευθέντες.

Η μικρή μας πατρίδα θρηνεί κάθε χρόνο δεκάδες νεκρούς στην άσφαλτο. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και πολλοί από αυτούς μένουν με μόνιμες αναπηρίες σε όλη τους τη ζωή. Ο ανθρώπινος πόνος είναι ανείπωτος και τα οικογενειακά δράματα απερίγραπτα. Νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο άνθος της νιότης τους, τις περισσότερες φορές σε στιγμές χαράς και διασκέδασης, οικογενειάρχες σκοτώνονται την ώρα του μεροκάματου, παιδιά πεθαίνουν πριν ακόμα γνωρίσουν τη ζωή. Χιλιάδες συμπατριώτες μας χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτό τον ακήρυκτο πόλεμο της ασφάλτου και χιλιάδες ντύθηκαν στα μαύρα. Αυτή η αλόγιστη σφαγή στην άσφαλτο δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Κύπρος, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υιοθετήσει το νέο ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των θυμάτων από οδικές συγκρούσεις κατά 50% μέχρι το 2020. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αρχίζει φέτος στην Κύπρο η εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια 2012-2020.

Το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο. Αφορά στην ποιότητα των δρόμων και των οχημάτων μας στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης, αλλά περισσότερο αφορά στον τρόπο συμπεριφοράς μας στο δρόμο.

Για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων μας έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους αυτοκινητοδρόμους, τους υπόλοιπους υπεραστικούς δρόμους και το κύριο οδικό δίκτυο στις πόλεις και σε κοινότητες. Ο στόχος μας είναι όλοι οι δρόμοι της Κύπρου να έχουν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να «συγχωρούν», όσο το δυνατό περισσότερο, τα ανθρώπινα λάθη των οδηγών.

Δεδομένου όμως του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η ανθρώπινη οδική συμπεριφορά στην πρόκληση των οδικών συγκρούσεων, τα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωσή της αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια μας.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, η Αστυνομία, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί και κοινωνικοί φορείς, συνεργάζονται στενά για το σχεδιασμό και την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε διάφορους τομείς, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η νομοθεσία, η αστυνόμευση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία και η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών.

Η σχετική νομοθεσία έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες πρόνοιες που στοχεύουν στην ασφαλέστερη οδήγηση. Οι δυνατότητες της Αστυνομίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων ενισχύονται συνεχώς.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με διαφωτιστικές εκστρατείες αναβαθμίζεται και διευρύνεται σημαντικά, μέσω της συνεργασίας με πολλούς ιδιωτικούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς. Η Κύπρος διαθέτει 93 μέλη στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ευρύτερη εμπλοκή της κυπριακής κοινωνίας στις προσπάθειες, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι οι οδικές συγκρούσεις είναι ένα πρόβλημα που αφορά τον κάθε πολίτη και όχι μόνο το κράτος.

Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στα γυμνάσια, στα δημοτικά σχολεία και στην προδημοτική εκπαίδευση. Η δημιουργία κυκλοφοριακής και οδικής συνείδησης είναι σημαντική επένδυση για το μέλλον στην προσπάθεια μείωσης των οδικών συγκρούσεων.

Οι πολυμέτωπες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια είχαν αποτέλεσμα. Το 2010, με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του προηγούμενου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια 2005-2010, καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός νεκρών από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιτεύχθηκε μείωση κατά 41,7% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις. Το Μάιο 2011 έχει κηρυχθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, μαζί με τους ηγέτες άλλων 100 κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο, η έναρξη της Παγκόσμιας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια.

Όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους για την δραστική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στην πατρίδα μας. Για την επιτυχία, όμως, των προσπαθειών είναι απαραίτητη η συμβολή ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας και του κάθε Κύπριου πολίτη ξεχωριστά. Ο ρόλος των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι καθοριστικός. Εσείς φίλοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είστε η δύναμη που διαμορφώνει τις αντιλήψεις και τις στάσεις της κοινωνίας. Η συμβολή σας είναι ανεκτίμητη. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε.