mtcw




Το Κυπριακό Μουσείο, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, κτίστηκε από την Αποικιοκρατική Διακυβέρνηση του νησιού το 1908, μετά από το εθνικό αίτημα των λόγιων της εποχής, που έβλεπαν την επιτακτική ανάγκη για κατάλληλη έκθεση και φύλαξη των αρχαιοτήτων του νησιού. Για περισσότερο από έναν αιώνα αυτό το τοπόσημο στην καρδιά της σύγχρονης Λευκωσίας προστάτευσε και ανέδειξε την αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά του νησιού μας.

Παρόλες τις μετατροπές και τις προσθήκες που έγιναν στο παρελθόν, το ιστορικό αυτό κτίριο δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στους πολυδιάστατους ρόλους που αναμένεται να έχει ένα σύγχρονο, εθνικό αρχαιολογικό μουσείο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου τα μουσεία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και τη σχέση τους με το κοινό. Από οργανισμούς εστιασμένους στη συντήρηση και την έκθεση των συλλογών τους, μετατρέπονται σε πιο ενεργές οντότητες, σχεδιασμένες για να προσελκύσουν πολλά είδη κοινού, με διάφορες ανάγκες, ιδιαιτερότητες και προσδοκίες.

Τα σύγχρονα μουσεία επικεντρώνονται στο κοινό τους και αναζητούν τρόπους να το προσελκύσουν. Αντιλαμβάνονται ότι τα εκθέματα καθ’ αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη, με την τεχνολογία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα τη διαδραστικότητα και τη βιωματική εμπειρία να αποτελούν βασικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης μουσειακής εμπειρίας.

Τα μουσεία επίσης καλούνται να διαδραματίσουν έναν ευρύ ερευνητικό ρόλο με σύγχρονα εργαστήρια και άλλους χώρους έρευνας και τεκμηρίωσης. Επιπλέον, το κοινό δεν αναζητά μόνο την επαφή με το παρελθόν ή την τέχνη, αλλά ένα σφαιρικότερο βίωμα που να περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως την εστίαση, την αγορά προϊόντων, την παρακολούθηση διαφόρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ανάγκη για τις αλλαγές αυτές έγινε αντιληπτή πριν από αρκετά χρόνια. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα όμως έγινε τον Μάιο του 2017 με την ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου και την απονομή του πρώτου βραβείου στην αρχιτέκτονα Θεώνη Ξάνθη και τους συνεργάτες της.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός Μουσείου, στολίδι της Μεσογείου και του ευρωπαϊκού χώρου, ένα κτίριο τοπόσημο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την εμπειρία που θα προσφέρει και το  οποίο δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα με τεράστια οφέλη για την πρωτεύουσα.

Το Κυπριακό Μουσείο θα συνδυαστεί και με ελεύθερή είσοδο, μια πολιτική η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εντάσσεται στην πολιτική «Μουσεια για Όλους» και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ακολουθώντας το παράδειγμα γνωστών μουσείων ανά το παγκόσμιο όπως αυτό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, προχωρώντας ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας: ανακοινώνουμε με μεγάλη χαρά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Κατασκευής του Έργου του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Ακόμα μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας που πλέον μπαίνει σε πορεία υλοποίησης αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προσωπικά στον τομέα του Πολιτισμού. Ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει στις προτεραιότητές του με προσωπική συνεχή επίβλεψη και παρακολούθηση της ωρίμανσής του. 

Πέραν από την τεράστια σημασία που έχει η υλοποίηση του έργου αυτού για τον πολιτισμό, η κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του κράτους, και αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση άλλων συνδεόμενων τομέων, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός.

Η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022. Οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Η συνολική διάρκεια για την παράδοση του Έργου είναι 60 μήνες.

Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 121 εκατομμύρια 380 χιλιάδες ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2022 και επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα του Πολιτισμού.

Το Μουσείο θα ανεγερθεί σε μια σημαντική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου, σχεδόν απέναντι από το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο. Θα περιλαμβάνει, πέραν από τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση. Επιπλέον, το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα υπογραμμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

Στην ολοκλήρωση της μελέτης για την προκήρυξη του διαγωνισμού της Σύμβασης για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείο αντανακλάται η συλλογική προσπάθεια αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, μουσειολόγων, συντηρητών και άλλων ειδικών. Μέχρι το νέο Κυπριακό Μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του στους πρώτους επισκέπτες, η πιο πάνω ομάδα ειδικών θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την ολοκλήρωση του έργου με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Με το νέο Κυπριακό Μουσείο επιδιώκεται να δημιουργηθούν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο σημερινός επισκέπτης να δει τον αρχαίο κόσμο του νησιού με φρέσκια ματιά και να κτίσει τη δική του άμεση σχέση με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τα οποία ωρίμασαν ακόμα ένα σημαντικό έργο για την Κύπρο μας και να τους πω και δημόσια ότι είμαι περήφανος που είμαι ο πολιτικός τους προϊστάμενος.

Κύριες και Κύριοι

Το μεγαλύτερο έργο που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του κράτους σήμερα είναι ένα έργο πολιτισμού, είναι το νέο Κυπριακό Μουσείο, και αυτό λέει πολλά για τη στήριξη μας προς τον πολιτισμό μας και την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ.