mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που προσφωνώ σήμερα την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων. Η Συνέλευση αυτή αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός για τη λιμενική βιομηχανία της Κύπρου, γιατί στα πλαίσιά της παρέχεται η δυνατότητα συνάντησης όλων των φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η συμβολή των Ναυτικών Πρακτόρων είναι αναμφίβολα εξαιρετικής σημασίας αφού, ως «πρεσβευτές» της κυπριακής ναυτιλίας στο εξωτερικό, αναπτύσσουν μια τεράστια πρωτοβουλία για την προώθηση των κυπριακών λιμανιών ως διαμετακομιστικών σταθμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο των Ναυτικών Πρακτόρων είναι αρωγός στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση αλλά και την Αρχή Λιμένων Κύπρου για την προώθηση και ανάπτυξη τόσο της ναυτιλίας όσο και της λιμενικής βιομηχανίας, καθώς και των θαλάσσιων μεταφορών στις οποίες η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό.

To Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, έχοντας υπόψη τη σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών στην κυπριακή οικονομία, εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθιέρωση των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου αλλά και τη διατήρηση και επαύξηση του ρόλου τους ως κέντρων διακίνησης επιβατών και κρουαζιερόπλοιων, παράλληλα με την πιο αποδοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κυπριακού εμπορίου.

Η ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση με πολλές προοπτικές, που απαιτούν πλήρη ετοιμότητα για τη μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών. Ταυτόχρονα, έχει ενισχύσει και ενδυναμώσει τον ρόλο των κυπριακών λιμανιών ενώ παράλληλα δημιουργεί ελπίδες για την άρση του τουρκικού εμπάργκο, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επιθυμητή ανάπτυξη και εξέλιξη των κυπριακών λιμανιών. Η συμβολή του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου αλλά και άλλων επαγγελματικών οργανώσεων εκτιμάται ιδιαίτερα.

Τα κυπριακά λιμάνια αποτελούν τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της, σε μια πολύ ευαίσθητη, πολιτικά, περιοχή αλλά και με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Η ύπαρξη σύγχρονων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση της Κύπρου, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στους οποίους όλοι μας πρέπει να στηριχθούμε για να μπορέσουν τα λιμάνια μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον έντονο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή μας.

Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, έχει δρομολογήσει και συνεχίζει να δρομολογεί έργα εκατομμυρίων ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας μας.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω την εκβάθυνση της δυτικής λεκάνης του λιμανιού Λεμεσού και την υποστήριξη των κρηπιδωμάτων, τα οποία συμπληρώθηκαν το 2009, την επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500μ. (έργο το οποίο αναμένεται να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015), την αγορά τριών νέων γερανογεφυρών τύπου post-panamax (η οποία θα γίνει σε χρόνο που να συμβαδίζει με την ολοκλήρωση της επέκτασης του κρηπιδώματος), την αναβάθμιση και μεταφορά των γερανογεφυρών από το λιμάνι της Λάρνακας στο λιμάνι της Λεμεσού και την αγορά νέου ρυμουλκού, μιας νέας πιλοτίνας καθώς και ενός καινούργιου κινητού γερανού για την εξυπηρέτηση των πλοίων με γενικό φορτίο. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέας σύγχρονης αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, ένα έργο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης επιβατών που προσφέρει σήμερα το λιμάνι. Το έργο αυτό έχει εκπονηθεί κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κεκτημένου Σιένγκεν καθώς και τις απαιτήσεις ασφάλειας, όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, προωθήθηκε το θέμα της ανάπτυξης του χερσαίου χώρου του παλιού λιμανιού Λεμεσού, ένα έργο κοινωνικής προσφοράς της Αρχής Λιμένων Κύπρου προς την πόλη της Λεμεσού, που με τη συμπλήρωσή του αναμένεται να δώσει στην περιοχή του παλιού λιμανιού Λεμεσού νέα όψη και θα αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την πόλη της Λεμεσού όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

Σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη και διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας με την μέθοδο DBFO (Design–Build–Finance–Operate) προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τον επιτυχόντα προσφοροδότη και ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί.

Η ανάθεση της ανάπτυξης και διαχείρισης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας στον επιτυχόντα προσφοροδότη αναμένεται ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της πόλης του Ζήνωνα και αναμφίβολα στην οικονομία μας.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω η Αρχή Λιμένων Κύπρου προωθεί την αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος γνωστού ως CyPOS, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ολόκληρη η λιμενική βιομηχανία διεκπεραιώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη ανταλλαγής εγγράφων.

Έχοντας υπόψη μας τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, τις τρομοκρατικές ενέργειες ανά το παγκόσμιο, αλλά και τις πειρατείες κατά πλοίων, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του τα θέματα της ασφάλειας των λιμανιών καθώς επίσης την προστασία και την ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων διασφαλίζει αφενός την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και αφετέρου την προώθηση όλων των συνεπαγόμενων από τις εν λόγω νομοθεσίες ενεργειών. Παράλληλα, προωθεί πρωτοποριακές νομοθεσίες όπως αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση της πειρατείας σε κυπριακά πλοία που στόχο έχει να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τη θέση που κατέχει η Κύπρος στην παγκόσμια ναυτιλία.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η διαχρονικά αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ως αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και της Αρχής Λιμένων Κύπρου με τους φορείς της λιμενικής βιομηχανίας και τους κοινωνικούς εταίρους αποτέλεσε και θα αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία των στόχων του νευραλγικού για την οικονομία μας τομέα των λιμανιών, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας παγκόσμια.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να διαβιβάσω την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλης της Κυβέρνησης για το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευχή όπως η επόμενη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου γίνει στην αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου, κάτω από συνθήκες ελευθερίας και χωρίς στρατεύματα κατοχής.