mtcw


Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης. Οι νέες αυτές τεχνολογίες καθορίζουν όλες τις σύγχρονες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών αλλάζουν τον τρόπο εργασίας, επικοινωνίας, συναλλαγής, ακόμη και διασκέδασης και μεταλλάσουν τις βάσεις του οικονομικού ανταγωνισμού. Παράλληλα, δημιουργούν νέους τρόπους εργασίας, νέες προοπτικές και ενισχύουν την ανάγκη της συνεχούς μάθησης και προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος. Αποτελούν βασικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη και η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών από τη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο τόσο στην ευρεία χρήση των υπηρεσιών αυτών από όλα τα στρώματα της κοινωνίας όσο και στην οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Επίσης, η ανάπτυξη και η καλύτερη χρήση περιβαλλοντικών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η χρήση έξυπνων μετρητών που ελέγχουν την κατανάλωση του ηλεκτρισμού και του φωτισμού, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στην άμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ανταποκρινόμενο στο νέο περιβάλλον, το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε το Φεβρουάριο του 2009 στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, με εκτελεστικό βραχίονα το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, την ανάπτυξη μιας συγκροτημένης Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας που στοχεύει στη μεθόδευση των κυβερνητικών μέτρων πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και να μεγιστοποιείται η αξιοποίηση των παρεχόμενων ευκαιριών προς όφελος όλων, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη νέα αυτή Εθνική Στρατηγική.

Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων αναπτύσσει συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των υπο-εξυπηρετούμενων περιοχών, ώστε να επιτευχθεί η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και η δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχούς εισαγωγής νέων τεχνολογιών και προσφοράς καινοτόμων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο η ανάπτυξη του σχεδίου στήριξης φορέων ηλεκτρονικών επικοινωνιών για παροχή ευρυζωνικού δικτύου στις «λευκές περιοχές» της Κύπρου, δηλαδή στις περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Στόχος μας είναι όλοι οι Κύπριοι πολίτες, μαζί και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά κυρίως οι νέοι μας, να έχουν επιλογές, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τα μέσα που χρειάζονται για να ενταχθούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα τεράστια οφέλη της για την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Καλωσορίζοντας και πάλι όλους τους παρευρισκομένους, εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αυτή εκδήλωση.