mtcw



Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, στο 5ο Συμπόσιο Σεφέρη.  Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη και μέσα από το Συμπόσιο αυτό μας δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, για ακόμη μία φορά, ότι τα μηνύματα της γραφής του Σεφέρη είναι πάντα επίκαιρα και οι αξίες που πρεσβεύει ο μεγάλος αυτός Έλληνας ποιητής είναι διαχρονικές. 

Η προσφορά του Σεφέρη στην παγκόσμια Λογοτεχνία είναι πολυδιάστατη και για αυτό τον λόγο το Συμπόσιο Σεφέρη κρίνεται ως άκρως εποικοδομητικό, καθότι φέρνει σε επαφή τους νέους μελετητές με Ακαδημαϊκούς οι οποίοι έχουν εντρυφήσει στο έργο του Σεφέρη.  Αναμφισβήτητα, Συμπόσια αυτής της εμβέλειας συμβάλλουν θετικά στην επιστημονική μελέτη και στην περαιτέρω διάδοση του σεφερικού έργου.
Είμαι σίγουρος ότι το πολύ υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 5ου Συμποσίου Σεφέρη θα διαχύσουν νέες ακτίδες φωτός στην περαιτέρω εμβάθυνση των σεφερικών σπουδών.  
Μέσα από το Συμπόσιο αυτό, η Κύπρος επιστρέφει λίγη από την αγάπη που ο μεγάλος αυτός ποιητής χάρισε στην Κύπρο.  Είναι γνωστό πόσο ο Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο και τον κόσμο της και ότι μέσα από τις πολλαπλές επισκέψεις του συνδέθηκε, με ένα ιδιαίτερο τρόπο με τους κατοίκους του νησιού.

Ο Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο όσο  λίγοι.  Περπάτησε στο νησί και φωτογράφισε τις ομορφιές του και τους ανθρώπους του.  Ως τέως Δήμαρχος και νυν δημότης της  Αγίας Νάπας είναι τιμή μου που ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης εμπνεύστηκε στην περιοχή εδώ και την οποία περιλαμβάνει στα ποιήματα της συλλογής «Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν». 

Η αγάπη του Γιώργου Σεφέρη για την Κύπρο ήταν δεδομένη και προσπάθησε πολλές φορές να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού μέσα από τις διάφορες υπηρεσιακές θέσεις που κατείχε.  Η αγάπη του για το νησί εκφράζεται επίσης μέσα από τις αναφορές στα ημερολόγια του και τα ποιήματα που έγραψε για την Κύπρο.

Αλλά και οι Κύπριοι αγάπησαν τον Σεφέρη και τον τιμούν διαχρονικά.  Μέσα από το θεσμό του Συμποσίου Σεφέρη και την προβολή του Έργου του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η Κύπρος ανταποδίδει την αφειδώλευτη αγάπη του Σεφέρη στο νησί μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η αναγνώριση και η εμβέλεια της προσωπικότητας και του έργου του Σεφέρη είχε προ πολλού διαχυθεί πέραν των εθνικών συνόρων. Τον Οκτώβριο του 1963 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. Ήταν ο πρώτος εκ των δύο μοναδικών Ελλήνων βραβευμένων με Νόμπελ, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Όσο και αν μελετάει κανείς το Σεφέρη ανακαλύπτει νέες πτυχές που φωτίζουν το έργο και τη ζωή του μεγάλου αυτού Έλληνα ποιητή.  

Τα διδάγματα που μας προσφέρει ο μεγάλος αυτός σύγχρονος στοχαστής του Ελληνισμού και πνευματικός ηγέτης είναι πολλαπλά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ δεν είχε βάλει την προσωπική του ευμάρεια πάνω από το συμφέρον της πατρίδας του και τις αξίες που ο Ελληνισμός αντιπροσωπεύει.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παρεμβάσεις του στο BBC και στη Deutsche Welle όπου δεν δίστασε να μιλήσει εναντίον της Χούντας και να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία.  Για αυτήν του την πράξη, η Χούντα του αφαίρεσε το διπλωματικό του διαβατήριο και τον τίτλο του πρέσβη επί τιμή.  Δύο χρόνια αργότερα, η κηδεία του στην Αθήνα θα μετατραπεί σε εκδήλωση σιωπηρής πορείας κατά της δικτατορίας.

Είμαι σίγουρος ότι μέσα από το 5ο Συμπόσιο για το Σεφέρη και με ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού αυτού Έλληνα ποιητή θα εξαχθούν πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα για το πολυδιάστατο έργο του ποιητή τα οποία οι μελετητές του σεφερικού έργου θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέλλον. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο 5ο Συμπόσιο Σεφέρη παρευρίσκονται Ακαδημαϊκοί και Λογοτέχνες από όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω την βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του γνωστού πανεπιστημιακού, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και λογοτέχνη, Μιχάλη Πιερή ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης.  Ο εκλιπών, ανάμεσα σε άλλα, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς επίσης του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας.  Η θλίψη είναι βαθιά για την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος και η απώλεια για τον πνευματικό κόσμο της Κύπρου και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου πολύ μεγάλη.  Αιωνία ας είναι η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. 

Κυρίες και κύριοι,

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου και εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Δήμος Αγίας Νάπας, ως ο διοργανωτής και τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Νεάπολης ως συνδιοργανωτές, για την πραγματοποίηση του 5ου Συμποσίου Σεφέρη μέσα από το οποίο προβάλλεται στην Κύπρο και στο εξωτερικό το έργο του Νομπελίστα ποιητή.

Σας ευχαριστώ.