mtcw

Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Σεμιναρίου για Διάσωση και Ανέλκυση Αεροσκαφών από Ατυχήματα στη Θάλασσα, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Λάρνακα.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων μαζί με την Ομάδα Ειδικών στη Διερεύνηση Ατυχημάτων της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας.

Μιλώντας σχετικά προς τους δημοσιογράφους, η κα Υπουργός είπε τα εξής:

"Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο. Είναι ουσιαστικά ένα Εργαστήριο που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά και με εξειδίκευση σε αεροπορικά ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα. Είναι ένα εξειδικευμένο Εργαστήριο του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας για την ασφάλεια των πτήσεων και το γεγονός ότι διοργανώνεται στην Κύπρο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 24 χώρες και 10 οργανισμούς έχει από μόνο του τη σημασία του.

Βεβαίως, τα αποτελέσματα αυτού του σεμιναρίου θα είναι σημαντικά και για την Κύπρο, λόγω και της τραγικής εμπειρίας που είχαμε με το αεροπορικό δυστύχημα της "Ήλιος", αλλά και γενικότερα για την ασφάλεια των πτήσεων στον ευρωπαϊκό, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για αεροπορικά δυστυχήματα τα οποία συμβαίνουν στη θάλασσα. Πριν από μερικούς μήνες σημειώθηκε ένα τραγικό συμβάν με μια πτήση των Γαλλικών Αερογραμμών και υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε αυτό τον τομέα. Ελπίζουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο Εργαστήριο θα δώσει φως και θα απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα. Είναι σημαντικό ότι το σεμινάριο πραγματοποιείται στην Κύπρο και ότι δίνεται αυτή η προβολή στον τόπο μας".

Σε ερώτηση για τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων των Κυπριακών Αερομεταφορέων πάνω από την Τουρκία, η κα Υπουργός απάντησε:

"Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Έχει εκδοθεί δήλωσή μου γι' αυτό το θέμα. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε θέσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εδώ και 36 χρόνια, της απαγόρευσης, εκ μέρους της Τουρκίας, πτήσεων κυπριακών αερομεταφορέων πάνω από τον εναέριο της χώρο. Το έχουμε θέσει για πρώτη φορά ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών. Από μέρους μου έγινε μια εκτενής ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και στόχων όσον αφορά τις αερομεταφορές. Επίσης, υπήρξε ένα εκτενέστατο έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου και υπήρξε μια αρκετά καλή υποστήριξη. Βεβαίως πρόκειται για την αρχή των προσπαθειών μας.

Προσπαθούμε, επίσης, προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η άρση αυτής της απαράδεκτης απαγόρευσης".

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη μετακίνηση της Αερολιμενικής Υπηρεσίας από το κυρίως κτήριο του αεροδρομίου της Λάρνακας στα λυόμενα γραφεία της Hermes, η δρ Μαρκουλλή ανέφερε τα ακόλουθα:

"Βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο να λύσουμε αυτό το θέμα. Είμαστε σε επαφή με την Hermes και με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και πιστεύω ότι, εντός των επόμενων ημερών ή πολύ λίγων εβδομάδων, θα μπορέσει να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα και θα μπορούν να μετακινηθούν πίσω στα γραφεία τους. Στα συγκεκριμένα γραφεία, γιατί δεν πρόκειται για όλα τα γραφεία. Πρόκειται για ένα - δύο γραφεία τα οποία ακόμη παρουσιάζουν πρόβλημα".