mtcw


Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουριστικός τομέας αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους βασικούς αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας. Ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε το 1974, ο τομέας αυτός κατέστη η ατμομηχανή για την οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Σήμερα, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης για την πατρίδα μας περιόδου, ο τουριστικός τομέας καλείται για άλλη μια φορά να συμβάλει στις προσπάθειές μας για έξοδο από την κρίση. Οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές που δημιουργεί η οικονομική ύφεση είναι μεγάλες. Ο τουριστικός μας τομέας καλείται να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στο παγκόσμιο σκηνικό έτσι ώστε το νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο να δομηθεί στη βάση ενός μακροπρόθεσμου οράματος, της ευελιξίας, της διαφοροποίησης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς με τρόπο στοχευμένο και συντονισμένο.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος, τα οφέλη θα είναι άμεσα και πολλαπλά. Οφέλη που δεν θα περιοριστούν στην αύξηση των συναλλαγματικών μας εισροών, αλλά θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την εν γένει βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στο νησί μας, που θα έχει με τη σειρά του πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ως εκ τούτου, η πολυδιάστατη υφή του τουρισμού υπαγορεύει τη συνεργασία και τον συντονισμό όχι μόνο των κρατικών Υπηρεσιών, αλλά πρώτιστα τη συνεργασία με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, διαχρονικός στόχος του Υπουργείου του οποίου προΐσταμαι, είναι η συνεχής επικοινωνία με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες του τομέα και να δίνει σε αυτά λύσεις, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ανταποκρινόμενο στα νέα οικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες του τόπου μας, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά του τη σταδιακή και στον βαθμό των δυνατοτήτων του υιοθέτηση της πολιτικής των «ανοικτών αιθέρων» με την απελευθέρωση των πτήσεων, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά τους χειμερινούς μήνες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός μας.

Από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, μέσα στο σύντομο διάστημα των επτά μηνών που βρίσκομαι επικεφαλής έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επιτεύχθηκε η πλήρης απελευθέρωση των πτήσεων με την Ουκρανία. Δόθηκαν άδειες πτήσεων προς την Κύπρο σε νέες αεροπορικές εταιρείες από το Ιράν, το ιρακινό Κουρδιστάν ενώ εντός των προσεχών ημερών επαναρχίζει τα δρομολόγιά της στην Κύπρο η ισραηλινή EL AL. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την QATAR Airways, τη Norwegian και την Air China, ενώ στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχα συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών της περιοχής σε μια προσπάθεια να τις ενθαρρύνουμε να ανοίξουν δρομολόγια προς την Κύπρο.

Έχει επίσης αναληφθεί επίσημη πρωτοβουλία προς τη ρωσική πλευρά σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε νέες αεροπορικές εταιρείες και να υπάρξει απελευθέρωση των πτήσεων και κατά τους χειμερινούς μήνες, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία χωρίς δυστυχώς μέχρι στιγμής να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τη ρωσική πλευρά η οποία ακολουθεί παραδοσιακά πολιτική προστατευτισμού έναντι των παραδοσιακών αερομεταφορέων της χώρας. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής φέτος έχουμε δώσει δεκάδες άδειες για την εκτέλεση πρόσθετων ναυλωμένων πτήσεων, από ρωσικούς κυρίως προορισμούς, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Υψίστης σημασίας θεωρείται και η πρόθεση του Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για περαιτέρω αξιοποίηση του προγράμματος παροχής κινήτρων για τον χειμερινό τουρισμό, για τον οποίο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα έχει βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ήδη υπολογίζεται ότι με το πρόγραμμα αυτό θα έρθουν κατά τους χειμερινούς μήνες 150.000 περισσότεροι τουρίστες από πέρσι.

Στη βάση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, το Υπουργείο στρέφεται παράλληλα και προς την ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής που θα υποβοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Το έργο ανάπλασης του παλαιού Λιμανιού Λεμεσού αναμένεται να ολοκληρωθεί και παραδοθεί πολύ σύντομα, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του μεγαλεπήβολου έργου της Μαρίνας Λεμεσού. Επιπρόσθετα, η Νέα Αίθουσα Επιβατών του Λιμανιού Λεμεσού προγραμματίζεται να είναι έτοιμη εντός του 2014. Τέλος, καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε να αρχίσει επιτέλους η συνολική ανάπλαση του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η τροχοδρόμηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη των Λιμανιών Κάτω Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς.

Ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού μας προϊόντος είναι και η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά που διαθέτει ο τόπος μας, η ανάδειξη της οποίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η χρήση των μνημείων και των μουσείων για την ανάπτυξη του πολιτιστικού μας τουρισμού αποτελεί τον βασικότερο άξονα της προσπάθειας αυτής, ως μέρους της γενικότερης πολιτικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων για διατήρηση και προβολή της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς. Η εν λόγω προσπάθεια ενισχύεται μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και εκθέσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη διάχυση των νέων δεδομένων που προκύπτουν μέσα από αρχαιολογικές έρευνες και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας παρελθόντος. Αξίζει να αναφέρω ότι μόλις πρόσφατα τελέσαμε τα εγκαίνια του νέου εκδοτηρίου και Κέντρου Επισκεπτών στον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο Κιτίου, το οποίο αποτελεί παράδειγμα των γενικότερων προσπαθειών για αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας χώρων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, εφόσον πρωτίστως αναγνωρίζει τον ρόλο της συνεργασίας των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων στον συγκεκριμένο τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν διαμορφωθεί πολιτιστικές διαδρομές, έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα την πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου μας. Υποστηρικτικά, Λειτουργοί του Τμήματος διδάσκουν εξειδικευμένα μαθήματα που αφορούν στην αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιολογικών χώρων, ενώ έχει παράλληλα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ακουστικής ξενάγησης, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών προς τους ξένους επισκέπτες σε σχέση με τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ξεναγήσεις ατόμων με οπτική αναπηρία στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου», το οποίο μόλις πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή.

Το εν λόγω πρόγραμμα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο ότι, ως Υπουργείο, επιδιώκουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες και χώρους, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων στα κοινά και κυρίως να απολαμβάνουν ισότιμα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η δημιουργία πεζογεφύρων, κεκλιμένων διόδων πρόσβασης και ειδικά διαμορφωμένων μονοπατιών για ευκολότερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα των συγκεκριμένων προσπαθειών.

Οφείλω επίσης να αναφέρω το σχέδιο αναβάθμισης όλων των αρχαιολογικών μας μουσείων, τον εντός των προσεχών εβδομάδων εγκαινιασμό και λειτουργία ενός πρωτοποριακού για τα δεδομένα της Κύπρου μουσείου, του Μουσείου Κυπριακού Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου, τη συνεχή αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας χώρων και τέλος τον προγραμματισμό για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου.

Τα αποτελέσματα αυτής της ουσιαστικής διαχείρισης των αρχαιολογικών μας χώρων και μνημείων είναι ποικίλα, εφόσον δημιουργούνται οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη, προβολή και ορθή αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου.

Βεβαίως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με ένα ευρύτατο φάσμα αρμοδιοτήτων πραγματοποιεί παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς όπως η συντήρηση και αναβάθμιση των δικτύων και υποδομών της χώρας, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος δημόσιων μεταφορών – αστικών και υπεραστικών – η βελτίωση των υπηρεσιών ταξί και της επαγγελματικής επάρκειας των οδηγών, η διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα αεροδρόμια και τους λιμενικούς μας χώρους.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο τουριστικός τομέας έχει έμπρακτα αποδείξει ότι μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία του τόπου μας. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες μπορεί να παραμείνει στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας και αιμοδότης της ανάπτυξής της. Το στοίχημα όμως αυτό είναι συλλογικό.

Θα πρέπει λοιπόν να εργαστούμε όλοι μας ώστε με συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν με στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων αλλά και των δυνατοτήτων του, θα συνεχίσει να έχει σταθερή επιδίωξή του την περαιτέρω ενίσχυση του νευραλγικού αυτού τομέα της οικονομίας.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω το Κυπριακό Κέντρο Μελετών για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας