mtcw


Βρίσκομαι για ακόμα μια φορά μαζί σας για το σοβαρό θέμα της οδικής ασφάλειας και θα αγωνιζόμαστε μαζί όσο χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση και αν είναι δυνατό εξάλειψη των οδικών συγκρούσεων που μαστίζουν τον τόπο μας και παίρνουν σχεδόν κάθε βδομάδα μια ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα νέων παιδιών μας. Συγχαίρω θερμά και ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο της Δευτέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δήμου Στροβόλου για την διοργάνωση της. Ευχαριστώ επίσης και το νεανικό περιοδικό Click, που συνδράμει καθημερινά και με κάθε τρόπο στις προσπάθειες μας, για την εισήγηση του να διοργανωθεί η εκδήλωση αυτή.

Το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων με νέους δεν αποτελεί φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη δική μας πατρίδα, αλλά έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Διεθνώς, από άκρη σε άκρη του πλανήτη, ένας στους τέσσερις νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις, είναι νέος κάτω των 25 ετών. Στην Κύπρο το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό, αφού το ποσοστό των νέων στο μακρύ και τραγικό κατάλογο των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις, υπερβαίνει το 1/3. Και όμως οι νέοι οδηγοί κάτω των 25 ετών αποτελούν μόλις το 11% του συνόλου των οδηγών.

Θα έχετε προσέξει ότι χρησιμοποίησα τον όρο οδικές συγκρούσεις και όχι οδικά δυστυχήματα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Η επιλογή είναι συνειδητή και σκόπιμη, αφού είναι πλέον διεθνώς παραδεκτό ότι οι οδικές συγκρούσεις δεν έχουν τις περισσότερες φορές σχέση με «κακή τύχη», με το δυστύχημα δηλαδή, αλλά οφείλονται κατά κανόνα, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, σε ανθρώπινα λάθη, παραβάσεις, απερισκεψίες ή ανευθυνότητα, οφείλονται δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα και ανθρώπινες αποφάσεις και επιλογές.

Οι οδικές συγκρούσεις μπορούν να αποφεύγονται, με σωστή συμπεριφορά και τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Δεν είναι «μαγκιά» να ριψοκινδυνεύουμε τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων στο δρόμο, είτε πρόκειται για συνεπιβάτες μας, είτε για οδηγούς και επιβάτες άλλων αυτοκινήτων, είτε για πεζούς. «Μαγκιά» είναι να έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στην πίεση της παρέας και να βάλουμε τη ζώνη ή το κράνος μας, να τρέξουμε μέσα στο όριο ταχύτητας που επιτρέπεται, να μη μιλούμε στο κινητό και να οδηγούμε, να μην οδηγούμε όταν έχουμε πιεί. Το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Όμως οι νέοι δεν είναι για τα εύκολα. Όπως πρέπει να λέμε και λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά, το ίδιο πρέπει να έχουμε τη δύναμη να λέμε ΟΧΙ και στις άλλες προκλήσεις ή προτροπές φίλων μας ή γνωστών μας για να παρανομήσουμε στο τιμόνι.

Πιστεύουμε σε εσάς και στη δύναμη σας. Σας χρειαζόμαστε ζωντανούς στο πλευρό μας, για να νικήσουμε όλοι μαζί το Μολώχ της ασφάλτου. Το τέρας αυτό δεν είναι ανίκητο! Επειδή έχω ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έχω πραγματικά διαπιστώσει ότι με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση και με άλλα παράλληλα δραστικά μέτρα, είναι δυνατό να αλλάξει αυτή η καταστροφική κουλτούρα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πετυχαίνουν. Όπως για παράδειγμα στην επίσης μεσογειακή Ισπανία πέτυχαν να μειώσουν τους νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις κατά 52% σε μόνο 8 χρόνια. Οι νέοι της Ισπανίας διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη αυτή επιτυχία. Οι Κύπριοι νέοι δεν υστερούν σε τίποτε από τους Ισπανούς. Μπορούν και η παρουσία σας σήμερα εδώ μαρτυρεί ότι έχετε τη βούληση να συμβάλετε και σε μια παρόμοια κυπριακή επιτυχία.

Το 2010 έχει κηρυχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ως «Έτος Οδικής Ασφάλειας με Επίκεντρο τους Νέους». Ας συστρατευτούμε όλοι, σε αυτό τον πόλεμο κατά του Μολώχ της ασφάλτου, για να γίνει το 2010 η αφετηρία της νίκης μας. Ενωμένοι μπορούμε! Με σύνθημα μας το ΟΧΙ στην ταχύτητα, ΟΧΙ στο αλκοόλ και το οδήγημα, ΟΧΙ στα ναρκωτικά, ΝΑΙ στη ζώνη ασφαλείας, ΝΑΙ στη χρήση του λεωφορείου, ΝΑΙ στη ζωή.

Σας ευχαριστώ.