mtcw


Η κινητικότητα είναι μια από τις σημαντικότερες ανθρώπινες δραστηριότητες, εφόσον μέσω αυτής διενεργούνται οι οικονομικές δραστηριότητες, οι κοινωνικές επαφές, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και γενικά ικανοποιούνται όλες οι ανθρώπινες ανάγκες.

Η βιώσιμη κινητικότητα, πέρα από τη διασφάλιση όλων των πιο πάνω αναγκών, δεν επιβαρύνει άλλες βασικές σημερινές ή μελλοντικές κοινωνικές ή οικολογικές απαιτήσεις. Με άλλα λόγια προάγει τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των ανθρώπων, την ικανοποίηση των αναγκών διακίνησης του πληθυσμού, την υποστήριξη μιας υγιούς οικονομίας, την ελαχιστοποίηση του κόστους εξυπηρέτησης της προσβασιμότητας και κινητικότητας καθώς και του κόστους των υποδομών, τη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος μεταφορών μακροπρόθεσμα.

Η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας είναι υπόθεση όλων μας. Το αυτοκίνητο μας θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Για όσους δεν έχουν κινητικά προβλήματα, τα πόδια είναι το καλύτερο μέσο για τις μικρές μετακινήσεις. Δεν χρειάζεται να πάμε στο περίπτερο, τη φρουταρία ή τον φούρνο της γειτονιάς με το αυτοκίνητο μας. Αξίζει να προσπαθήσουμε να βάλουμε το λεωφορείο στη ζωή μας για τις μακρινές μας μετακινήσεις γιατί, εκτός των άλλων, συμφέρει και οικονομικά. Το ποδήλατο είναι ένα άριστο μέσο μεταφοράς για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Όσοι από εσάς είστε συνομήλικοι μου, είμαι σίγουρος ότι αναπολείτε την εποχή που όλοι μας πηγαίναμε στο σχολείο με το ποδήλατο μας και νιώθαμε παράλληλα περηφάνια για το όχημα μας. Αναλογιστείτε ότι διακινούμενοι με το ποδήλατο καταναλώνουμε θερμίδες και εξοικονομούμε χρήμα, ενώ για τη διακίνηση μας με το αυτοκίνητο ξοδεύουμε χρήμα και στοιβάζουμε λίπος.

Η σημερινή ημέρα είναι σταθμός στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για προώθηση των βιώσιμων μεταφορών. Η ανάπτυξη του συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων στην ευρύτερη αστική περιοχή Λευκωσίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επτά Δήμοι της πόλης συνεργάστηκαν αρμονικά και πέτυχαν να εισαγάγουν το σύστημα αυτό στη Λευκωσία. Αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι ο καθένας μας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του στην προσπάθεια που γίνεται για να πρασινίσουμε τις μεταφορές στην πατρίδα μας.

Με το σύστημα που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πολύ εύκολο για οποιοδήποτε άτομο να πάρει από έναν σταθμό ποδήλατο να διακινηθεί όπου θέλει και να αφήσει το ποδήλατο σε έναν άλλο σταθμό κοντά στον προορισμό του. Με δεδομένο ότι για την πρώτη μια ώρα χρήσης του συστήματος δεν χρεώνεται ο χρήστης και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποστάσεις στη Λευκωσία είναι μικρές, ουσιαστικά το σύστημα παρέχεται στους πολίτες δωρεάν.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή των Δήμων της Λευκωσίας και έχει στηρίξει την όλη προσπάθεια, διότι συνάδει πλήρως με τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου για προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Ως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων έχω θέσει τη βιώσιμη κινητικότητα ως την κεντρική πολιτική του Υπουργείου μου στον τομέα των μεταφορών. Η πολιτική αυτή προωθείται έμπρακτα με δράσεις που θα αναληφθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ήδη, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων Μεταφορών, έχει αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δημόσιες μεταφορές με τις νέες συμβάσεις που έχουν τεθεί σε λειτουργία σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πόλη της Λευκωσίας, έχει αναπτυχθεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της ευρύτερης αστικής περιοχής, το οποίο ως Κυβέρνηση προτιθέμεθα, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τη συνδρομή των πολιτών, να υλοποιήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με βάση το σχέδιο αυτό δημιουργούνται λεωφορειολωρίδες σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης και ολοκληρωμένα δίκτυα για πεζούς και ποδηλάτες. Θα προωθηθεί επίσης μια πιο ορθολογιστική πολιτική για τη στάθμευση και θα εκπονηθεί τεχνοοικονομική μελέτη για τραμ.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του ποδηλάτου, σας πληροφορώ ότι από φέτος προωθείται η σύνδεση των πανεπιστημίων της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης με ολοκληρωμένη ποδηλατική διαδρομή, ένα έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Ολοκληρωμένα σχέδια κινητικότητας θα αναπτυχθούν και για τις άλλες πόλεις της Κύπρου, αρχίζοντας με τη Λεμεσό μέσα στο 2012.

Μια νέα καινοτομία που προτίθεμαι να εφαρμόσω μέχρι το τέλος του χρόνου είναι η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τη βιώσιμη κινητικότητα, στη βάση των οποίων θα αξιολογούνται όλα τα έργα υποδομών και υπηρεσιών του τομέα των χερσαίων μεταφορών πριν την υλοποίηση τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Δήμαρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Λατσιών και Ιδαλίου καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς που συνετέλεσαν στην επιτυχία του έργου αυτού. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημοτικό Γραμματέα Αγλαντζιάς κ. Χάρη Τσαγγαρίδη που με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η όλη προσπάθεια.

Είμαι βέβαιος ότι και εσείς οι πολίτες θα αξιοποιήσετε την επιλογή αυτή που σας δίνεται και θα βοηθήσετε ώστε το σύστημα να καταστεί επιτυχημένο. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά μπορούμε να γίνουμε φορείς των αλλαγών που προωθούνται γιατί η βιώσιμη κινητικότητα είναι συνώνυμη με την ποιότητα ζωής.