mtcw

Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή είχε σήμερα το πρωί συνάντηση στο γραφείο της με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών της Μάλτας δρ Austin Gatt, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, η δρ Μαρκουλλή είπε τα εξής:

«Είμαστε πολύ ευτυχείς σήμερα που είχαμε την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών της Μάλτας.

Με τη Μάλτα είχαμε πάρα πολύ στενές σχέσεις και δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, τόσο πριν από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη όσο και μετά. Έκτοτε οι δυο χώρες συνεργάζονται πάρα πολύ στενά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των διάφορων Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον Μαλτέζο ομόλογό μου έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι με δική μας πρωτοβουλία που επισκέφθηκε την Κύπρο για περαιτέρω συζήτηση διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες. Μέσα στα θέματα που συζητήσαμε ήταν κυρίως θέματα που αφορούν την εμπορική ναυτιλία. Όπως είναι γνωστό, και οι δύο χώρες, μαζί με την Ελλάδα, είναι ηγέτιδες στα θέματα της εμπορικής ναυτιλίας και έτσι η στενή μας συνεργασία σε τομείς που αφορούν την εμπορική ναυτιλία και ζητήματα που συζητούνται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ήταν ανάμεσα σ’ αυτά που συζητήσαμε σήμερα. Στόχος μας είναι να συντονίσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συζητήσαμε επίσης τις θέσεις των δύο χωρών αναφορικά με τη Λευκή Βίβλο που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που περιλαμβάνει και θέματα εμπορικής ναυτιλίας αλλά και τα ζητήματα της εκπομπής ρύπων, τα οποία συζητούνται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Μπορώ να πω ότι οι θέσεις μας ταυτίζονται σ’ αυτούς τους δυο τομείς αλλά σίγουρα η συζήτηση αυτών των θεμάτων μας οδηγεί σε ένα καλύτερο συντονισμό της προσέγγισης μας και της θέσης που τηρούμε σ’ αυτούς τους διεθνής οργανισμούς.

Επίσης, συζητήσαμε το θέμα των διευρωπαϊκών Δικτύων το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες μας.

Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξει μια αναθεώρηση των προσανατολισμών των διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών. Έτσι και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητές τους σαν μικρά νησιώτικα κράτη στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα ο συντονισμός μας και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, και οι προσεγγίσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι ταυτόσημες. Είχαμε και σ’ αυτό το ζήτημα μια πολύ καλή συνεργασία, και με κοινές θέσεις θα προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε και το οποίο θα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, είναι εκείνο της δημιουργίας των λειτουργικών τμημάτων του εναέριου χώρου. Όπως ξέρετε θα δημιουργηθούν εννέα τέτοια λειτουργικά τμήματα σ’ ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα οποία είναι το Blue-Med στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όπως αυτά τα λειτουργικά τμήματα του εναέριου χώρου είναι έτοιμα για εφαρμογή στο τέλος του 2012.

Άρα οι προετοιμασίες θα πρέπει να επισπευσθούν. Η Κύπρος έχει αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες γιατί προεδρεύουμε του δικού μας εναέριου λειτουργικού χώρου, του Blue-Med και προετοιμάζουμε τώρα μια συνάντηση των τεσσάρων αρμόδιων Υπουργών στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Μεταφορών. Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες μας γιατί θα πρέπει σύντομα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή κρατικής συμφωνίας αναφορικά με το λειτουργικό τμήμα Blue-Med, ώστε να είμαστε έτοιμοι το 2012 για την εφαρμογή του.

Επίσης, ενημέρωσα τον Μαλτέζο ομόλογό μου σχετικά με τις προετοιμασίες μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για τα θέματα που θα αναδείξουμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, με κύρια έμφαση στο θέμα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής – ένα θέμα το οποίο έχει τεράστια σημασία για χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα που, μαζί με την Ελλάδα, έχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης ενημέρωσα για άλλες συναντήσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας και που αφορούν το Υπουργείο, όπως είναι μια συνάντηση για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, για το θέμα της εφαρμογής του προγράμματος των λειτουργικών τμημάτων του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Επίσης, θέματα που αφορούν την εμπορική ναυτιλία θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας».