mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στα εγκαίνια της έκτης ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών. Εκτιμώ και συγχαίρω το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Δήμος Κερύνειας για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας και για το γεγονός ότι η ετήσια έκθεση Κερυνειωτών καλλιτεχνών έχει γίνει πια θεσμός. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ το Δήμο Κερύνεια για την πρωτοβουλία του να διαμορφώσει κατάλληλα τα προσωρινά Γραφεία του, εδώ στην περιοχή Λήδρα Πάλας, ως χώρο φιλοξενίας εικαστικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τρεις Κερυνειώτες, η Νίτσα Τηλεμάχου, η Λένια Κ. Διαμαντίδου και ο Σπύρος Προκοπίου, με τις εικαστικές τους δημιουργίες εκφράζουν τον άσβεστο πόθο για επιστροφή, μετουσιώνοντας μνήμες από την κατεχόμενη πατρίδα.

Η Νίτσα Τηλεμάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κερύνεια. Ανακαλύπτοντας το ταλέντο και την αγάπη της για τη ζωγραφική, μετά την τουρκική εισβολή παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα με αλληλογραφία στη Σχολή ABC Αθηνών-Γαλλίας. Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα στα εργαστήρια των ζωγράφων Λευτέρη Οικονόμου, Κυριάκου Λύρα και Γιώργου Γεωργίου. Ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας ακουαρέλα και λάδι, έχοντας ως κύριο θέμα τη φύση και την κυπριακή ύπαιθρο.

Το 1994 η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης επέλεξε ένα από τα έργα της, το οποίο απεικονίζει ένα τοπίο στον Ακάμα, ως ευχετήρια κάρτα της Unicef.

H Λένια Κ. Δαμαντίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κερύνεια. Εργάστηκε ως δασκάλα σε διάφορα σχολεία της Κύπρου και αφυπηρέτησε με το βαθμό της διευθύντριας. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα της είναι η λαϊκή τέχνη με έμφαση στο κέντημα.

Ο Σπύρος Προκοπίου, εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Κερυνειωτών, πρόσφατα συμπλήρωσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά και τώρα προετοιμάζεται για την εισδοχή του σε Σχολή Καλών Τεχνών του εξωτερικού.

Το 2008 ο Σπύρος τιμήθηκε με το δεύτερο Βραβείο Εικονογράφησης Εφηβικού Μυθιστορήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου για το βιβλίο «Το Μυστικό της Δαγκάνας» και το 2010 με το πρώτο βραβείο για το βιβλίο «Διηγήματα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2011.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Τρεις ταλαντούχοι Κερυνειώτες που εμπνέονται από την αγαπημένη Κερύνεια και χαίρονται την ενασχόλησή τους με την τέχνη θέλουν σήμερα να μοιραστούν την αγάπη αυτή μαζί μας, εκθέτοντας το έργο τους στο φιλόξενο αυτό χώρο. Η Νίτσα Τηλεμάχου μέσα από τους πίνακες της εξυμνεί την κυπριακή φύση, ενώ η Λένια Κ. Δαμαντίδου χρησιμοποιώντας το κέντημα και την τεχνική της σταυροβελονιάς φέρνει στην έκθεση το στοιχείο της λαϊκής κυπριακής τέχνης. Υπενθύμιση της λαϊκής μας τέχνης αποτελούν και τα χειροποιήματα των άλλων Κερυνειωτισσών που επίσης παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση

Παράλληλα, ο Σπύρος Προκοπίου φέρνει στην έκθεση το στοιχείο της προσωπογραφίας. Οι πίνακες του με προσωπογραφίες του παππού του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ, και του θείου του, που απεβίωσε πρόσφατα, αποτελούν ένα μνημόσυνο γι’ αυτά τα τόσο αγαπημένα του πρόσωπα.

Η σημερινή έκθεση αποτελεί μέρος της έκφρασης και του πόθου του κυπριακού λαού, και ειδικά των Κερυνειωτών, να διατηρήσουν την κληρονομιά και την παράδοση του τόπου τους μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η Κερύνεια, με τις ομορφιές και την πλούσια ιστορική της παράδοση, παραμένει άσβεστη μνήμη στις καρδιές όλων μας και εξακολουθεί να εμπνέει για εικαστικές δημιουργίες.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το κεφάλαιο πολιτισμός και παρακολουθεί με ιδιαίτερη έγνοια την τύχη των αρχαιολογικών θησαυρών στα κατεχόμενα εδάφη μας. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και η προσπάθεια για αποτροπή της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών απασχόλησαν το περασμένο Σάββατο ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Εκκλησία της Κύπρου.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση με τα έργα Κερυνειωτών καλλιτεχνών, τους συγχαίρω θερμά για τις εικαστικές δημιουργίες τους και εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου κάποια μέρα, σύντομα, να αξιωθούν να ζήσουν τη μέρα της επιστροφής στην Κερύνεια.