mtcw


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκου Νικολαΐδη. Τη Συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάκης Κωνσταντινίδης και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ο Διευθυντής Νομικών και Εξωτερικών Σχέσεων του Οργανισμού κ. Peter Hulsroj.

Στην τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας παρέστησαν η Ομάδα Σοφών/Πανεπιστημιακών για θέματα Διαστήματος που αποτελείται από τους δρα Τάσσο Ανδρονίκου, από το Frederick University, δρα Μάριο Πολυκάρπου, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρα Πέτρο Ιωάννου, από το ΤΕΠΑΚ και κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, από την Hellas Sat καθώς και οι κ.κ. Πόλυς Μιχαηλίδης, Ρυθμιστής Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Στέλιος Χειμώνας, Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Χριστόφορος Χατζηττοφής εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε:

«Για την Κύπρο η Συμφωνία αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και ειδικότερα της διαστημικής τεχνολογίας. Η Συμφωνία αυτή είναι ένα άλμα προς τα μπρος. Η χώρα μας με το βάρος όχι του μεγέθους της, αλλά με το βάρος της γνώσης των ανθρώπων της και της πολιτικής της βούλησης, δηλώνει παρούσα και γίνεται συμμέτοχος στην πορεία των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών αναζητήσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Νικολαΐδης, αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής της Συμφωνίας για την Κύπρο, ανέφερε:

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, αποτελεί σήμερα την πύλη της Ευρώπης προς το διάστημα. Αποστολή του ΕΟΔ είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της Ευρώπης στο διάστημα και, παράλληλα, η διασφάλιση της συνέχειας των επενδύσεων στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών, έτσι ώστε να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους Ευρωπαίους πολίτες. Ο ΕΟΔ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μιας Συμφωνίας Πλαισίου που υπογράφηκε στις 25 Νοεμβρίου 2003.

Η Συμφωνία Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τον ΕΟΔ, αρχικής διάρκειας πέντε ετών, εγκαθιδρύει μηχανισμούς (νομικό πλαίσιο) για διευκόλυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΕΟΔ, για αμοιβαία επωφελείς δραστηριότητες που σχετίζονται με την ειρηνική χρήση του απώτερου διαστήματος.

Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει με την ενεργό εμπλοκή της στις δραστηριότητες του ΕΟΔ σε τομείς όπως η επιστήμη του διαστήματος (αστρονομία και αστροφυσική), η ασφάλεια, η έρευνα και η διάσωση, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος (μετεωρολογία, αιολική δύναμη, διαχείριση θεομηνιών), η δορυφορική πλοήγηση, οι τηλεπικοινωνίες, η παιδεία και η τηλεϊατρική.

Οι πρακτικές εφαρμογές είναι πολλαπλές, όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η βελτίωση της εναέριας κυκλοφορίας και της ναυσιπλοΐας, ο εντοπισμός αλιευτικών πόρων, οι εφαρμογές στη γεωργία και σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα (π.χ έλεγχος ποιότητας οδοστρώματος, εντοπισμός παραμόρφωσης υδατοφρακτών), ο εντοπισμός κοιτασμάτων πετρελαίου/φυσικού αερίου, η οριοθέτηση περιοχών εκμετάλλευσης, η καθοδήγηση τυφλών και οι δραστηριότητες αναψυχής.

Η Συμφωνία παραμένει σε ισχύ για περίοδο πέντε ετών. Ένα έτος πριν τη λήξη της τα Μέρη προβαίνουν σε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της και εξετάζουν τρόπους και μέσα για συνέχιση ή περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιας συνεργασίας. Τα Μέρη εξετάζουν ιδιαίτερα την πιθανότητα της σύναψης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Συνεργαζόμενου Κράτους, που θα οδηγήσει στην ένταξη της Κύπρου στον ΕΟΔ ως πλήρους μέλους, με δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη άλλων χωρών στον Οργανισμό.

Οι υποχρεώσεις που απορρέουν για την Κύπρο με την υπογραφή της συμφωνίας είναι οι ακόλουθες:

Για την εκτέλεση των υποχρεώσεων του, σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία Συνεργασίας, κάθε Μέρος καλύπτει κατά κανόνα τα δικά του έξοδα. Ως εκ τούτου η υπογραφή της συμφωνίας δεν συνεπάγεται κανένα σημαντικό οικονομικό κόστος.

Με σκοπό την επιδίωξη συνεργασίας σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος, τα Μέρη διαπραγματεύονται σε κάθε περίπτωση και συμφωνούν για συγκεκριμένες διευθετήσεις εφαρμογής, καθορίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι διευθετήσεις εφαρμογής δύνανται να περιλαμβάνουν την ανταλλαγή επιστημόνων και μηχανικών, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διευθέτηση επαφών μεταξύ βιομηχανιών, την παραχώρηση εκπαιδευτικών υποτροφιών, τη διοργάνωση κοινών διασκέψεων, ανάλογα βέβαια με το ύψος των εξασφαλισθέντων χρηματοδοτικών πόρων.

Ειδικές συναντήσεις θα λαμβάνουν χώραν μεταξύ των «σημείων επαφής», όσο συχνά είναι αναγκαίο, για να εξετάζουν την πρόοδο εφαρμογής της παρούσας Συμφωνίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσκαλείται να μετέχει στις συναντήσεις του Συμβουλίου του ΕΟΔ, που διεξάγονται σε Υπουργικό επίπεδο, ως παρατηρητής μέσω ενός αντιπροσώπου, ο οποίος δύναται να συνοδεύεται από συμβούλους.

Η πενταετής περίοδος είναι μια περίοδος διερευνητική. Η χώρα μας θα καθορίσει τους δικούς της ρυθμούς, τα δικά της προγράμματα, το βάθος και το εύρος της συμμετοχής της.

Σίγουρα πρόθεση μας δεν είναι να κάνουμε τα ελάχιστα απαιτούμενα, αλλά το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Hulsroj εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.