mtcw


O Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Νίκος Νικολαΐδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά, του Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, του Προέδρου της Αρχής Λιμένων Κύπρου κ. Χρύση Πρέντζα, εκπροσώπους της Λιμενικής Αστυνομίας και άλλων αρμοδίων παραγόντων, με θέμα την ανάπλαση του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι εξετάστηκε το θέμα της ανάπλασης του χώρου του παλιού λιμανιού της Λεμεσού. «Πρόκειται για ένα έργο, είπε, που προϋπολογίζεται γύρω στα 20 εκ. ευρώ και θα το αναλάβει η Αρχή Λιμένων Κύπρου με ένα ορίζοντα εκτέλεσης δύο περίπου χρόνων. Η Αρχή Λιμένων Κύπρου είναι έτοιμη να βγει σε προσφορές για κατασκευαστικά σχέδια και απομένουν κάποιες εκκρεμότητες σε ότι αφορά την μεταστέγαση της Λιμενικής Αστυνομίας. Στόχος της σημερινής σύσκεψης ήταν να δοθούν άμεσες λύσεις γι’ αυτή την εκκρεμότητα ώστε το έργο να προχωρήσει, να προσφοροδοτηθεί και να αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2009. Αυτός, υπογράμμισε, είναι ο προγραμματισμός μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε ότι το έργο θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της ανάπλασης του παλιού λιμανιού και του χώρου του Κάστρου, ώστε η Λεμεσός να αποκτήσει ένα καινούριο πρόσωπο. Τα έργα στο παλιό λιμάνι, είπε, αποτελούν ένα από τα κεντρικότερα στοιχεία και σημεία αυτής της αναδόμησης της περιοχής αυτής της Λεμεσού.

«Η μαρίνα της Λεμεσού, οι οδικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις, πρόσθεσε, είναι έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πόλη της Λεμεσού. Πρόκειται για αναπτυξιακά έργα που δίνουν μια νέα μορφή ανάπτυξης στη Λεμεσό. Λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή συγκυρία, ανέφερε, συμβάλουν στην ενίσχυση και τόνωση του κατασκευαστικού τομέα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία του τόπου».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Υπουργός είπε τα εξής: «Ο στόχος της επίσπευσης και διεύρυνσης των εκτελούμενων δημόσιων έργων προσκρούει πάνω σε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πάνω σε ένα τρόπο και μια φιλοσοφία εκτέλεσης των δημοσίων έργων που εμπεριέχει καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Είναι γι’ αυτό που η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και τα διάφορα στάδια εκτέλεσης ενός έργου, ώστε αυτά να εκτελούνται στο συντομότερο δυνατό χρόνο, και το κάθε στάδιο να αρχίζει πολύ ενωρίτερα από ότι συνήθως, ενώ κάποια στάδια θα συντρέχουν παράλληλα και όχι διαδοχικά. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και προσπαθούμε μελετώντας και κοιτάζοντας τις υφιστάμενες διαδικασίες να εντοπίσουμε – και έχουμε εντοπίσει αρκετά – σημεία στα οποία μπορούν να αλλάξουν αυτές οι διαδικασίες είτε με μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων είτε ακόμη και με θεσμικές αλλαγές, είτε και με αλλαγές που θα απαιτήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Πέρα από τη σημερινή συγκυρία, τόνισε ο κ. Υπουργός, πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε κάτι μονιμότερο το οποίο θα μας δώσει επιτέλους την ευκαιρία να υλοποιούνται τα δημόσια έργα πάνω σε μια τελείως διαφορετική βάση: Να εκτελούνται ολοκληρωμένα, έγκαιρα και με τους ρυθμούς που πρέπει να εκτελούνται ώστε και στους προϋπολογισμούς να μην υπάρχουν υπερβάσεις και τα έργα να προσφέρονται στην κοινωνία έγκαιρα και η κοινωνία να έχει το όφελος το ενωρίτερο δυνατό».