mtcw




Για την πολυσήμαντη δράση τους τον τελευταίο χρόνο στις προσπάθειες για καλλιέργεια οδικής συνείδησης στην κυπριακή κοινωνία, βραβεύτηκαν σήμερα οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας κες Ραφαέλα Μιλτιάδους και Μαρίνα Κυριάκου. Τα βραβεία απένειμαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας των δύο Πρεσβειρών και της ανάληψης των καθηκόντων από τους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας 2022 κ.κ. Αλέξη Δημητρίου και Μιχάλη Σοφοκλέους. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Σταύρος Μιχαήλ, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και τα μέλη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Με τις οδικές συγκρούσεις να αποτελούν παγκόσμια την πρώτη αιτία θανάτου ειδικά για άτομα μέχρι 29 ετών, ενώ την ίδια ώρα να συνιστούν βασική αιτία πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών και μόνιμων αναπηριών για εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο, στόχος του θεσμού του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα οδικής ασφάλειας και η ανάπτυξη ορθής συμπεριφοράς στο οδικό δίκτυο.

ΥΜΕΕ: Η απρόσεκτη οδήγηση δεν είναι μαγκιά
Μιλώντας στην τελετή, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι ο θεσμός του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας θεσπίστηκε στην Κύπρο το 2021 στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα, ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε αξιέπαινη τη δράση των Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας, γεγονός που όπως είπε «συνέτεινε στην επιτυχία του θεσμού του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, τα τελευταία δύο χρόνια προωθήθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των θανατηφόρων από οδικές συγκρούσεις. Χαρακτηριστικά, το 2019, σημειώθηκαν 52 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις με τον αριθμό να μειώνεται στους 48 για το 2020 και στους 45 το 2021. «Παρά το γεγονός ότι η συνολική μείωση φτάνει σχεδόν το 14% σε σχέση με το 2019, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε.

Βασικός στόχος για την περίοδο 2021-2030, σημείωσε ο κ. Καρούσος, είναι η μείωση των οδικών θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% μέχρι το 2030. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στην ασφαλέστερη οδήγηση, μέσα από σειρά δράσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκστρατείες, με ενημερωτικά σποτ, παρεμβάσεις σε ΜΜΕ και στην υλοποίηση δραστηριοτήτων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των φοιτητών και άλλων συνόλων. Σχετικό βίντεο από τις δράσεις των Πρεσβειρών είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://we.tl/t-POIWhHiDji.

«Οι κυρίες Ραφαέλα Μιλτιάδους και Μαρίνα Κυριάκου υπηρέτησαν με ζήλο τον θεσμό από την πρώτη μέρα του διορισμού τους, με κύριο μέλημα την ενημέρωση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οδικής συνείδησης, την ανάγκη τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ιδιαίτερα την ανάγκη συνειδητοποίησης ότι στους δρόμους, δεν είμαστε οι μοναδικοί χρήστες και έχουμε υποχρέωση να δείχνουμε εξίσου τον ίδιο σεβασμό σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος.

Απευθυνόμενος δε στους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας 2022, ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα στατιστικά από τις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις της περιόδου 2010-2020, διαπιστώνεται πως στη χώρα μας περίπου το 30% των θανάτων από οδικές συγκρούσεις αφορούν νέους κάτω των 25 ετών. Κάλεσε δε τους κ.κ. Δημητρίου και Σοφοκλέους να επικεντρώσουν τη δράση τους στην ευαισθητοποίηση των νέων, συμβάλλοντας θετικά στην καλλιέργεια της σωστής συμπεριφοράς ανάμεσα στους χρήστες του οδικού δικτύου.

«Κοινός μας στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι στον δρόμο και πως η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους ή η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, δεν είναι μαγκιά, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία και να μας στερήσει ακόμη και τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επεσήμανε πως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας δεν αποτελεί ευθύνη μεμονωμένα ενός Υπουργείου ή μιας Υπηρεσίας, αλλά συλλογική προσπάθεια. Ευχαρίστησε όλα τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες τους που συμβάλλουν σε αυτόν τον σκοπό και ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, την Ομάδα Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών και τις εθελοντικές ομάδες. Είπε, τέλος, ότι τις επόμενες μέρες, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας και Παιδείας, ώστε να εξεταστούν τρόποι για καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή της οδικής ασφάλειας στα στρατόπεδα και τα σχολεία.

ΥΔΔΤ: Κοινός μας στόχος να πετύχουμε το «Όραμα μηδέν», με μηδενικές απώλειες στους δρόμους
Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε στη θετική συμβολή που έχει ο θεσμός του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Αναφερόμενη στην επιλογή των πρώτων Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας, η κα Δράκου σημείωσε ότι αναγνωρίστηκε στις κυρίες Μιλτιάδους και Κυριάκου το πάθος με την οδική ασφάλεια και η προσήλωσή τους στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τηνα αλλαγή οδικής κουλτούρας. «Χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες και την εμπειρία τους να συμβάλουν στη μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων και στην προαγωγή της ασφαλούς οδήγησης», είπε μεταξύ άλλων η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Απευθυνόμενη στις απερχόμενες Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας, η κα Δράκου τις χαρακτήρισε γυναίκες με ζωντάνια, αισιοδοξία και πάθος, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν κατά τη θητεία τους ως Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας. «Η δυναμική παρουσία σας και η σκληρή δουλειά που επιτελέσατε, με ενθουσιασμό και επαγγελματισμό, είχε ως αποτέλεσμα ο θεσμός να αγκαλιαστεί από τον κόσμο», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως μέσα από την προσέγγιση και τη δράση τους, η Ραφαέλα και η Μαρίνα συνέτειναν στη δημιουργία μιας γενιάς πιο ευσυνείδητων οδηγών.

Ευχαριστώντας τις δύο Πρέσβειρες για την προσφορά τους και την ευαισθησία που έδειξαν, υπογράμμισε πως ο κοινός στόχος όλων μας είναι να πετύχουμε το «Όραμα μηδέν», δηλαδή τις μηδενικές απώλειες στους δρόμους της Κύπρου. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε η κα Υπουργός, η συμβολή των Αλέξη Δημητρίου και Μιχάλη Σοφοκλέους είναι καθοριστική στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα του Υπουργείου της για παροχή οποιασδήποτε στήριξης για επιτυχή εφαρμογή του έργου τους.

ΥΠΑΜ: Προωθούμε ακατάπαυστα την εμπέδωση της οδικής συνείδησης στους εθνοφρουρούς μας
Σύγχρονη μάστιγα χαρακτήρισε τις οδικές συγκρούσεις σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης. «Οι θλιβεροί αριθμοί καταμαρτυρούν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερα. Ως Υπουργείο Άμυνας προωθούμε ακατάπαυστα την εμπέδωση και καθιέρωση οδικής συνείδησης στους Εθνοφρουρούς μας, αλλά και στα νεαρά στελέχη. Με σεμινάρια και άλλες δράσεις, όπως ο θεσμός της δωρεάν διακίνησης με λεωφορεία, προσπαθούμε να στέλνουμε τα σωστά μηνύματα και να προστατέψουμε τα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός Άμυνας εξήρε το έργο των απερχόμενων Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας, και, καλωσορίζοντας τους νέους Πρεσβευτές, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δύναμη και τη θέληση, με τις οποίες ο Αλέξης Δημητρίου αντιμετώπισε την απρόσμενη εξέλιξη που είχε η ζωή μετά από ατύχημα που είχε ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. «Η δύναμη και η θέληση, με την οποία αντιμετώπισε (σ.σ. ο Αλέξης Δημητρίου) την απρόσμενη δυσκολία στη ζωή του, αποτελούν παράδειγμα για όλους, αλλά ταυτόχρονα μας θυμίζει ότι η οδήγηση αποτελεί σοβαρή ευθύνη για μας και τους άλλους γύρω μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε πως «ο Μιχάλης Σοφοκλέους στην επαγγελματική του πορεία, αλλά και στους αγώνες ταχύτητας που συμμετέχει, μας δείχνει με τις πράξεις του, τον ορθό τρόπο ασχολίας ενός ανθρώπου με αυτό που αγαπά, ακολουθώντας πάντα τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας».

Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας 2021: Όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να καταστήσουμε το οδικό δίκτυο ασφαλές για όλους τους χρήστες
Ευχαριστώντας τους Υπουργούς Μεταφορών και Δικαιοσύνης που τους έδωσαν την ευκαιρία να είναι οι πρώτες Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας στην Κύπρο, οι κυρίες Μαρίνα Κυριάκου και Ραφαέλα Μιλτιάδους αναφέρθηκαν στο όραμά τους για δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, όπου όλα τα άτομα, πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί μηχανοκίνητων, άτομα σε τροχοκάθισμα, θα έχουν διακινούνται με ασφάλεια.

Μετά το ατύχημα που είχα, έθεσα ως στόχο μου, είπε η Ραφάελα, να βοηθήσω και να προσφέρω με όποιο τρόπο ήταν δυνατό, ώστε καμία άλλη οικογένεια να μην νοιώσει την αβεβαιότητα που έπεται μιας οδικής σύγκρουσης. «Αυτό που χρειάζεται για την καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας, είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, σε επίπεδο Πολιτείας, νομοθετικού πλαισίου, δημόσιων έργων και σχεδιασμού ενός ολιστικού νέου οδικού δικτύου, το οποίο θα αγκαλιάζει όλους τους χρήστες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσπαθήσαμε, μέσα από τα βιώματά μας να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών για τις ευθύνες και τα δικαιώματα που έχουμε όλοι στους δρόμους, ανέφερε από πλευρά της η κα Μαρίνα Κυριάκου. «Στόχος μου ήταν να ευαισθητοποιήσω, να δείξω στους οδηγούς πώς μπορούν να αντιλαμβάνονται τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, τους ποδηλάτες, τους πεζούς, ένα παιδάκι, έναν ηλικιωμένο. Δεν έχει σημασία εάν κάποιος έχει ένα ποδήλατο των 200 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο των 200.000 ευρώ. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να διακινούμαστε με ασφάλεια». Μετέφερε δε την πρόθεση τόσο της ίδιας όσο και της Ραφαέλας να συνεχίσουν από κοινού με τους νέους Πρεσβευτές την προσπάθεια.

Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας 2022: Κάποιος στο σπίτι μας περιμένει να επιστρέψουμε ασφαλείς
Παραλαμβάνοντας τις επιστολές διορισμού τους από τον Υπουργό Μεταφορών και την Υπουργό Δικαιοσύνης, οι κύριοι Μιχάλης Σοφοκλέους και Αλέξης Δημητρίου μετέφεραν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους στην συλλογική προσπάθεια, συνεχίζοντας το έργο της Ραφαέλας και της Μαρίνας.

Θα προσπαθήσω, ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα, αλλά και αξιοποιώντας το πάθος μου για την οδήγηση, να συμβάλω στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση περισσότερων συνανθρώπων μας στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο και καλούμαστε να το προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Το γεγονός ότι περίπου στο 30% των οδικών συγκρούσεων εμπλέκονται νέοι συνάνθρωποί μας, υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου, πρέπει να στοχεύσουμε στη νέα γενιά, στα σχολεία, στα στρατόπεδα και σε χώρους όπου βρίσκονται οι νέοι. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στις αιτίες που προκαλούν τις τροχαίες συγκρούσεις και να εξηγήσουμε την ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς. «Εκείνο που θέλω να περάσουμε στα νέα παιδιά είναι πως κάποιοι μας περιμένουν πίσω στο σπίτι. Για αυτό καλό είναι να οδηγούμε με ασφάλεια και να προσέχουμε», δήλωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο κ. Δημητρίου.