mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στο «10ο Συμπόσιο Γυναικών Lions-Γυναίκα και Πολιτισμός» που διοργάνωσε η Λέσχη Lions Λάρνακας-Αμμοχώστου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε:

«Όταν μιλώ για τη γυναίκα έρχονται αναπόφευκτα στο μυαλό μου εναλλασσόμενες και διαφορετικές εικόνες. Η εικόνα της μητέρας μου, της γυναίκας μου, της κόρης μου. Η εικόνα της γυναίκας του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, η γυναίκα επαγγελματίας, επιστήμονας, επιχειρηματίας. Η γυναίκα της μαχόμενης Κύπρου, η μάνα του αγνοουμένου, η μάνα του πεσόντος, η πρόσφυγας γυναίκα που καθημερινά νοερά «επιστρέφει» στον καθαγιασμένο χώρο της γενέθλιας γης. Κι ύστερα φυσικά στο μυαλό μου προστίθενται κι άλλες εικόνες από γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Γυναίκες που παλεύουν κατά του φυλετικού μίσους και του πολέμου, γυναίκες με το βλέμμα ικεσίας στα μάτια τους που πασκίζουν να λυτρώσουν τα καχεκτικά τους παιδιά από την πείνα και τη στέρηση. Γυναίκες που βιώνουν τη σωματική βία και τον ψυχολογικό εκφοβισμό. Κι ύστερα σαν επισφράγισμα και κορωνίδα η εικόνα της Μάνας Παναγιάς που ενσαρκώνει με τον πιο συγκλονιστικό, δοτικό και θυσιαστικό τρόπο το πρότυπο της γυναίκας της στωικότητας, της καρτερίας και της συγχώρεσης.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συμβολής της γυναίκας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, η Πολιτεία έχει καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την μέρα αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη γυναίκα της ζωής, της δράσης και της προσφοράς. Είναι λοιπόν για μένα ιδιαίτερη η χαρά αλλά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να εκφράσω την προσωπική μου εκτίμηση για την πολυδιάστατη προσφορά σας στην κοινωνία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την ανάπτυξη και την ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας.

Στο ερώτημα «καριέρα – οικογένεια ή κοινωνική προσφορά», η Κύπρια γυναίκα απαντά επιλέγοντας να ασχοληθεί και με τα τρία. Καταφέρνει έτσι να δένει, με τρόπο αρμονικό, ρόλους θεωρητικά ασύμβατους και καλείται να διατηρήσει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον παραδοσιακό της ρόλο και στην ανάγκη της για επαγγελματική ανέλιξη και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ως ο συνδετικός κρίκος που κρατά ενωμένη την οικογένεια, είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη διατήρησης των αξιών του λαού μας και οικοδόμησης ενός ισχυρού και συνεκτικού κοινωνικού ιστού, χωρίς να παραλείπει να συνεισφέρει κι αυτή με τη σειρά της στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου μας. Παραμένοντας ως μάνα η ψυχή της οικογένειας, η σύγχρονη γυναίκα είναι συνάμα σύντροφος, αδελφή και κόρη. Είναι εργαζόμενη και επιστήμονας.

Ταυτόχρονα, όμως, με τεράστια αποθέματα ευαισθησίας, αλτρουισμού και προσφοράς, διατηρεί έντονη και ουσιαστική την εμπλοκή της στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ενώ φροντίζει παράλληλα να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά της την αγνή και άδολη αγάπη προς τον Θεό και την πατρίδα. Επωφελούμενος λοιπόν της ευκαιρίας, θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστή μου ευγνωμοσύνη προς τις γυναίκες-αγωνίστριες, τις ηρωικές μάνες και όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται διαχρονικά για τα δίκαια της πολύπαθής μας πατρίδας και συνέδεσαν τη ζωή τους με την ιστορία της Κύπρου.

Η Κύπρια γυναίκα πρέπει να είναι περιφανή για όλα όσα έχει καταφέρει. Με τους δικούς της αγώνες έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες της ζωής της και να απολαμβάνει στις μέρες μας μια αξιοπρεπή και ισότιμη θέση στην κυπριακή κοινωνία. Η κυπριακή Πολιτεία έχει ήδη κατοχυρώσει μια σειρά από δικαιώματα για τις γυναίκες και έχει θεσπίσει νόμους που κατοχυρώνουν την ισονομία και την ίση μεταχείριση άντρα και γυναίκας στους χώρους εργασίας. Παρόλα αυτά, η Κύπρια γυναίκα συνεχίζει να αγωνίζεται για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών, για την κατάρριψη των στερεότυπων αντιλήψεων για τον ρόλο των δύο φύλων καθώς και ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύει ο τόπος μας, ο ρόλος της Κύπριας γυναίκας αποκτά μια ακόμα πιο σημαντική διάσταση. Η Πολιτεία εναποθέτει πάνω της τις ελπίδες για διατήρηση των θεσμών, των δεσμών και των αξιών. Η Κύπρια γυναίκα καλείται να αντλήσει δυνάμεις από τα ανεξάντλητα ψυχικά της αποθέματα ώστε να ενισχύσει την πολύμορφη προσφορά της τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις κοινωνικές και οικογενειακές δομές του κράτους.

Καλείται να αγκαλιάσει ακόμα πιο ζεστά τα παιδιά της και να ενδυναμώσει περισσότερο τους οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς. Καλείται να εμποτίσει την οικογένειά της με αρχές, αξίες και ιδανικά, δύναμη, υπομονή και επιμονή, να αποβάλει όλα τα διχαστικά και συγκρουσιακά σύνδρομα που θρέφουν στον λαό μας τη διχόνοια, ώστε με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο. Γιατί μου προσφέρετε και πάλι την ευκαιρία να τονίσω ότι η κρίση που βιώνει ο τόπος μας είναι πρωτίστως κρίση ηθική και πνευματική. Είναι κρίση θεσμών και πολιτισμού και δευτερευόντως κρίση οικονομική. Γι’ αυτό και πιστεύω βαθιά ότι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο και εποχή, σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από τον λόγο μετριοπάθειας, σύνεσης, διαλόγου και ευθύνης που διαχρονικά εκφράζει η γυναίκα.

Η γυναίκα, απαλλαγμένη από σύνδρομα, φοβίες και ενοχικά συμπλέγματα που πολλές φορές κατατρύχουν εμάς τους άνδρες, μπορεί με περισσότερη νηφαλιότητα και ψυχραιμία να εμπεδώσει κλίμα συναίνεσης, ενότητας και συνεργασίας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας περισσότερο από ποτέ. Θέλουμε σήμερα τη γυναίκα στον ρόλο του γεφυροποιού. Να ανοίγει διαύλους συνεννόησης και επικοινωνίας και θαρρετά να κτίζει γέφυρες κατανόησης, ενότητας και ομοψυχίας για μια ισχυρή κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, λοιπόν, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που επιτελείτε καθημερινά και για την ανεκτίμητη κατάθεση ψυχής και προσφοράς στις οικογένειές σας κι ευρύτερα στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Θα ήθελα παράλληλα να συγχαρώ τις γυναίκες-μέλη της Λέσχης Lions Λάρνακας Αμμοχώστου τόσο για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας που τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη γυναίκα όσο και για τη συνολική προσφορά τους μέσα από τη Λέσχη, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα το μέγεθος της συνεισφοράς της σημερινής Κύπριας στην κοινωνία.

Καταλήγοντας, νιώθω την ανάγκη να καταθέσω την απεριόριστη εκτίμηση και τον ανυπόκριτο σεβασμό μου για το δύσκολο έργο που επιτελείτε. Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες, κάθε επιτυχία στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, υγεία και οικογενειακή και προσωπική ευτυχία.

Ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας και να στηρίζει την πατρίδα μας στις δύσκολες αυτές ώρες».