mtcw

Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοργανώνει επισκέψεις στο κάθε κράτος μέλος με σκοπό την ανασκόπηση της προόδου σε σχέση με την Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη, καθώς και τον προσδιορισμό των μελλοντικών προκλήσεων. Η σημερινή θεματολογία αφορά μια πολύ σημαντική πτυχή της νέας ψηφιακής εποχής που διανύουμε, τις ηλεκτρονικές δεξιότητες ως εργαλεία για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barosso επισημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων απασχόλησης θα προϋποθέτουν κάποιο επίπεδο ψηφιακών γνώσεων. Οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους οι υπολογιστές και τα δίκτυα ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας, οι όλο και αυξανόμενες ταχύτητες με τις οποίες κινείται η κοινωνία της πληροφορίας καθιστούν την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και την ηλεκτρονική ενσωμάτωση όχι απλά μια σημαντική επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα.

Η ηλεκτρονική ενσωμάτωση αφορά την παροχή δυνατότητας πρόσβασης στις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών σε όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, ώστε το σύνολο της κοινωνίας να επωφεληθεί από αυτές τις τεχνολογίες, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Οι νέες «ψηφιακές ευκαιρίες» και ο ψηφιακός αλφαβητισμός απευθύνονται προς όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων ομάδων. Οι ηλεκτρονικές δεξιότητες αποτελούν πλέον εισιτήριο στην αγορά εργασίας. Ένα ψηφιακό εργατικό δυναμικό αποτελεί το θεμέλιο για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία στον 21ο αιώνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων έχει καταρτίσει την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2012, και η οποία βασίστηκε στην Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη. Η εν λόγω στρατηγική, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία συνθηκών Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η υλοποίηση της θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιάρθρωση και την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της διαφάνειας και την προαγωγή της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Επιπλέον, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Ψηφιακής Στρατηγικής είναι η συμμετοχή όλων των πολιτών στην ψηφιακή Κύπρο. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει δράσεις που επικεντρώνονται στην καλλιέργεια του ψηφιακού αλφαβητισμού, με τη συνεχή βελτίωση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και την ένταξη σε προγράμματα διά βίου μάθησης, κατάρτισης και αναβάθμισης των επαγγελματικών ικανοτήτων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ηλεκτρονική ενσωμάτωση όλων των πολιτών, όπως επίσης, και η προώθηση της ευρυζωνικής διείσδυσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στην υλοποίηση του βασικού στόχου της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής «to get everybody digital”, και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσισε να προωθήσει τον θεσμό του Ψηφιακού Πρωταθλητή σε όλα τα κράτη μέλη. Ο Ψηφιακός Πρωταθλητής κάθε κράτους - μέλους έχει ως αποστολή να βοηθήσει στην προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής με έμφαση στον τομέα απασχόλησης, την ψηφιακή ενσωμάτωση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω της ενεργοποίησης όλων των σχετικών φορέων, της βιομηχανίας και του κάθε πολίτη χωριστά.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 30 Οκτωβρίου 2012, αποφάσισε τον ορισμό του δρος Στέλιου Χειμώνα ως Ψηφιακού Πρωταθλητή.

Κυρίες και κύριοι,

Ένα εκπαιδευμένο και προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό αποτελεί τον πολλαπλασιαστή για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και επιπλέον την εγγύηση ενάντια στον αποκλεισμό των πολιτών στην κοινωνία της γνώσης.

Καλωσορίζω και πάλι τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλους εσάς, των οποίων η παρουσία εγγυάται την επιτυχία της σημερινής ημερίδας. Επιτρέψετε μου επίσης να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (CCS), καθώς και τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ουσιαστική συμβολή τους. Ευχαριστώ επίσης και τους ευγενείς υποστηρικτές της ημερίδας, Microsoft και ECDL.