mtcw


Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος συμμετείχαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Adina Vγlean όπου συζήτησαν θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η κυρία Vγlean ενημερώθηκε για την πετυχημένη εφαρμογή τόσο του Πρωτοκόλλου Υγείας και Ασφάλειας που εφαρμόζεται στα αεροδρόμια της Κύπρου όσο και του Σχεδίου Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρίες και το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό.

Ο κ. Καρούσος και ο κ. Περδίος επεσήμαναν στην κα Vγlean ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά. Αναφέρθηκαν επίσης στην περίπτωση της Κύπρου η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και η συνδεσιμότητα της οποίας κρίνεται αρκετά δαπανηρή.

Η Ευρωπαία Επίτροπος ενημερώθηκε για τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τα οποία κρίθηκαν αποτελεσματικά. Ο κ. Καρούσος και ο κ. Περδίος ανέπτυξαν στην κα Vγlean τις πρόνοιες τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου σχεδίου κατηγοριοποίησης των χωρών που πρώτη εφάρμοσε με επιτυχία η Κύπρος. Ο κ. Καρούσος εκδήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να μοιραστεί την εμπειρία που απέκτησε και να παρέχει τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και κάλεσε την Επίτροπο να λάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία και εφαρμογή ενός ομοιόμορφου πανευρωπαϊκού σχεδίου κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση τις επιδημιολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τη δεδομένη στιγμή.

Ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφεραν ότι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ και σε αυτό το πλαίσιο, τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με το Πρωτόκολλο Υγείας και Ασφάλειας των Αερολιμένων της Κύπρου κρίνονται ως αποτελεσματικά για την προστασία του επιβατικού κοινού.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι η επέκταση του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες που έχει ως στόχο την αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό, έχει βοηθήσει και αναμένεται να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου. Ανέφεραν επίσης ότι την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2020, 91% των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο επωφελήθηκαν από το Σχέδιο Κινήτρων που παραχωρήθηκε.

Παρόλα αυτά, ο κ. Καρούσος και ο κ. Περδίος ανέφεραν ότι επιβάλλεται η λήψη περαιτέρω μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στόχο θα έχουν την αύξηση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης. «Για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων επιβατών είναι πολύ σημαντικό όπως εφαρμοστεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστοποίησης Εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου οι ευρωπαίοι πολίτες θα νιώθουν ότι μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια», δήλωσε εμφαντικά ο κ. Καρούσος. Επεσήμανε επίσης ότι, στο πλαίσιο ενός ομοιόμορφου ευρωπαϊκού συστήματος, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να μπορούν να ταξιδεύουν, τόσο οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί όσο και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τέλος, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει το Υφυπουργείο Τουρισμού για προσέλκυση Οργανωτών Ταξιδιών και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της μεγάλης απόστασης της Κύπρου από την Ευρώπη. Επιπρόσθετα ο κ. Υφυπουργός ζήτησε από την Επίτροπο να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής διευκολύνσεων ούτως ώστε ο τουριστικός τομέας της Κύπρου να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν και επεσήμανε το γεγονός ότι πολλές χώρες εξετάζουν την αντικατάσταση του PCR τεστ με τεστ Αντιγόνου, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει ένας ενιαίος κατάλογος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα αξιόπιστα τεστ.