mtcw




Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτό τον πολύ όμορφο χώρο, για να τιμήσουμε έναν άνθρωπο της Αγίας Νάπας, έναν άνθρωπο που χωρίς οποιοδήποτε προσωπικό κέρδος αφιέρωσε την ζωή του ερευνώντας τον αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό πλούτο του τόπου μας, τον μακαριστό φίλο Αντρέα Καραγιάννη.

Ο Αντρέας Καραγιάννης είναι ο άνθρωπος που με την επιμονή του συνέβαλε τα μέγιστα για τις ανακαλύψεις σχετικά με τους πυγμαίους ιπποπόταμους και ελέφαντες στην Αγία Νάπα. Εν καιρό της Δημαρχίας μου, με επισκέφτηκε πάρα πολλές φορές για να μου ζητήσει να διερευνήσουμε και να εξερευνήσουμε διάφορες τοποθεσίες, όπου ο ίδιος δήλωνε με σιγουριά ότι θα υπάρχει είτε αρχαιολογικός πλούτος είτε παλαιοντολογικός πλούτος.

Θυμάμαι ότι αρκετές φορές πηγαίναμε μαζί για να μου υποδείξει που υπάρχουν σπηλιές ενδιαφέροντος, είτε για επίσκεψη και αναγνώριση είτε για να πραγματοποιήσουμε επιτόπου έρευνα, με στόχο τον περεταίρω εμπλουτισμό του Δήμου Αγίας Νάπας καθώς και της ιστορίας του. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι ο χώρος ανασκαφής των ευρημάτων έχει αναδειχθεί και πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή στεγάστρου όπου οι επισκέπτες μπορούν με άνεση να απολαύσουν τον χώρο. Στις διάφορες μας επισκέψεις ήταν και αρκετά άλλα σπήλαια που υπήρχαν στην Αγία Νάπα, ήθελε να μου τα δείξει, να με ενημερώσει και να με πείσει ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα στην περιοχή.

Μάλιστα, μου ζητούσε επίμονα να προωθήσω την εξερεύνηση του σπηλαίου του Κάβο Γκρέκο, καθώς πίστευε ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, ‘φίλε δήμαρχε πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προωθήσετε’.
Θα ήθελα να απευθυνθώ στην οικογένεια του μακαριστού Αντρέα Καραγιάννη για να τους πω και δημόσια πως θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τον άνθρωπο, πατέρα, σύζυγο και παππού Αντρέα Καραγιάννη. Ο Αντρέας Καραγιάννης ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος που έχει αφήσει την σφραγίδα του όχι μόνο στον Δήμο της Αγίας Νάπας αλλά γενικότερα στον αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό χώρο του τόπου μας. Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει την Αγία Νάπα στον Παγκόσμιο Παλαιοντολογικό Χάρτη, και αυτός που οδήγησε τον καθηγητή Γιώργο Θεοδώρου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης και το Colgate University, στον Δήμο Αγίας Νάπας για ανασκαφές.

Μακάρι να τον είχαμε σήμερα μαζί μας, όπου και με τον νέο Δήμαρχο τον οποίο θα ενοχλούσε, σε εισαγωγικά, θα είχαν προχωρήσει σε επιτόπιες επισκέψεις εξιστορώντας του διάφορες ιστορίες για τον τόπο μας.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι ο Αντρέας Καραγιάννης μάζευε πέτρες από την περιοχή του Κάβο Γκρέκο οι οποίες είχαν μια παράξενη γραφή και επέμενε ότι είχαν κάποια σύνδεση με την Αρχαία Ατλαντίδα, και θυμάμαι ότι το ΡΙΚ είχε πραγματοποιήσει αφιέρωμα για το εν λόγω θέμα. Χαρακτηριστικά, μου είχε φέρει φωτογραφίες με τις συγκεκριμένες πέτρες και τις είχα παραδώσει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο Αντρέας Καραγιάννης είναι ο άνθρωπος που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία και στην Κύπρο, και σήμερα αξίως ο Δήμος Αγίας Νάπας αναγνωρίζει την προσφορά του με την τελετή ονομασίας αίθουσας του Μουσείου σε «Αντρέας Καραγιάννης». Μια πράξη που τιμά την μνήμη του Αντρέα, την οικογένεια του, αλλά και τον ίδιο τον Δήμο Αγίας Νάπας, καθώς αναγνωρίζει αυτούς που έχουν προσφέρει με ανιδιοτέλεια όλα αυτά τα χρόνια. Η αίθουσα αυτή σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα διότι, έστω και εάν αρχικά πολλοί δεν πίστεψαν τον Αντρέα, κάποιοι από εμάς, όπως και ο τότε Δήμαρχος ο αείμνηστος ο Νάκης Τσόκκος, ευτυχώς τον άκουσαν, τον πίστεψαν και για αυτό έχουμε αυτές τις ανακαλύψεις, σώζοντας ένα κομμάτι της ιστορίας μας από το να χαθεί στον χρόνο.