mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πιλότων την οποία συνόδευε η ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός είπε τα εξής: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να δεχθώ την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πιλότων οι οποίοι με ενημέρωσαν για τις συζητήσεις που γίνονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων σχετικά με νέους κανονισμούς οι οποίοι θα συζητηθούν του χρόνου και έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς του χρόνου πτήσεων. Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πιλότους, αφού αυτοί πετούν τα αεροπλάνα. Επίσης ενδιαφέρονται όπως και όλοι οι υπόλοιποι για την ασφάλεια των πτήσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χειρισμό του θέματος του χρόνου πτήσεων των πιλότων, ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:

«Όταν θα έχουμε μπροστά μας το κείμενο από πλευράς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας, τότε θα είμαστε σε θέση να πάρουμε και αποφάσεις. Γενικά θα έλεγα ότι δεν θα αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα είναι ενάντια στην ασφάλεια των πτήσεων, των πληρωμάτων και των επιβατών».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων κ. Χαράλαμπος Τάππας είπε: «Ενημερώσαμε το Υπουργείο και γενικά την Κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση με τα νέα σχέδια ωραρίου πτήσεων των πιλότων. Εμείς, ως Κύπρος και Κυπριακές Αερογραμμές ακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό τα βρετανικά πρότυπα, τα οποία θεωρούνται ως τα πιο ασφαλή.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα στην Ευρώπη είναι να καταρτισθούν παρόμοιας φύσεως πρότυπα τα οποία εφαρμόζονται στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πιλότων κ. Nico Voorbach είπε ότι βρίσκονται στην Κύπρο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τα θέματα που αφορούν τη διατήρηση του επιπέδου ασφάλειας των πτήσεων. Επίσης υπογράμμισε ότι τα κριτήρια επιλογής των ωραρίων πτήσεων πρέπει να είναι επιστημονικά ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πτήσεων.

Σε ερώτηση για τον χειρισμό από πλευράς Κυβέρνησης του θέματος της απαγόρευσης πτήσεων σε κυπριακά αεροσκάφη πάνω από την Τουρκία, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Είναι υπό μελέτη αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος. Γίνονται χειρισμοί από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών και από πλευράς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων. Βασική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί ούτως ώστε να μπορούν και τα δικά μας αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας όπως και τα πλοία μας και πλοία κυπριακών συμφερόντων να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Φλουρέντζου είπε τα εξής:

«Σε διάφορα χρονικά διαστήματα έρχονται στην Κύπρο ελικόπτερα πολιτικά και όχι πολεμικά για πολλούς και διάφορους σκοπούς. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε είναι κάθε πτήση η οποία γίνεται να παρουσιάζεται και ως κάτι το οποίο έχει να κάνει με την πολιτική που έχει χαραχθεί σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Εννέα πολιτικά αεροπλάνα της Εσθονίας έφυγαν από το Ισραήλ και ήρθαν στην Κύπρο και ακολούθως αναχώρησαν για τον Λίβανο. Ο λόγος ήταν γιατί δεν μπορούσαν να φύγουν από το Ισραήλ απευθείας για τον Λίβανο. Αυτό παρουσιάστηκε και δημιούργησε την εικόνα ότι κάτι άλλο συμβαίνει».