mtcw




Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω το σημερινό χαιρετισμό για τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Ασκά, στο οποίο εκτίθενται σημαντικά εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον 14ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και παλαίτυπα φωτίζουν περαιτέρω την ιστορία του Ασκά και τη μακραίωνη πορεία του μέσα στους αιώνες.

Τα εκκλησιαστικά κειμήλια που προστατεύονται και αναδεικνύονται στο εν λόγω μουσείο έχουν προέλθει από δύο εκκλησίες του χωριού, οι οποίες είναι κηρυγμένες Αρχαία Μνημεία Β’ Πίνακα, σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο. Τόσο η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όσο και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, οι οποίες χρονολογούνται στη Μεσαιωνική περίοδο της Κύπρου, κηρύχθηκαν ως Αρχαία Μνημεία από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το Μάρτιο του 1971.

Ο Gunnis Rupert, Άγγλος επιθεωρητής αρχαιοτήτων που υπηρέτησε στην Κύπρο μεταξύ 1926 και 1932, κατά την έρευνά του σε όλο το νησί, εντόπισε και κατέγραψε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις εκκλησίες στον Ασκά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι μεσαιωνικό κτίσμα. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου πρέπει να χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα, ενώ ανοικοδομήθηκε το 1763. Αναφέρεται ακόμα και στο ξωκλήσι της της Αγίας Χριστίνας, που βρίσκεται έξω από το χωριό, και το οποίο χρονολογείται στο 1411.

Αντίστοιχα, ο George H. Everett Jefferey, Έφορος Αρχαίων Μνημείων της Κύπρου μεταξύ 1903 και 1935, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αναφέρει τις δύο εκκλησίες του Ασκά σε βιβλίο του για τα ιστορικά μνημεία της Κύπρου, περιγράφοντας την αρχιτεκτονική τους και σημειώνοντας ότι πρόκειται για γραφικούς ναούς.

Και οι δύο ναοί κοσμούνται με σημαντικές τοιχογραφίες της Μεσαιωνικής περιόδου, που μαρτυρούν τη θρησκευτικότητα και τη βαθιά πίστη των κατοίκων του Ασκά.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει με τη συντήρηση τόσο των δύο εκκλησιών όσο και των τοιχογραφιών τους, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Συγκεκριμένα, για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το 2006 κατασκευάστηκε πλακόστρωτο από πέτρα του Τροόδους περιμετρικά της εκκλησίας, εργασία την οποία επέβλεψε το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, το 1978 το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε με την επιδιόρθωση του καμπαναριού, ενώ κατά τα έτη 1996-2000 συνεργάστηκε με το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για τη συντήρηση των τοιχογραφιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, αφαιρέθηκε ένας τοίχος στα νότια της αψίδας του ιερού, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη νέων τοιχογραφιών στο Ιερό οι οποίες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θέλω να ευχαριστήσω την κοινότητα Ασκά, την εκκλησιαστική επιτροπή και ιδιαίτερα τη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για το έργο που επιτελείτε για τη διατήρηση, ενίσχυση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βασικές αρχές που συμπορεύονται με τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου μας.