mtcw




Την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Μάμμαρι επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Καρούσος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις εργασίες που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται υπό εξέλιξη και στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτισμικής αξίας των εκκλησιαστικών μας μνημείων.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενέκρινε την εξολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επιχορηγούμενη δαπάνη ανέρχεται σε €122.821.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρούσος, «είναι καθήκον μας να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε τα εκκλησιαστικά μας μνημεία ως αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές για τη διαφύλαξη της θρησκευτικότητας ως χαρακτηριστικό του Ελληνισμού».

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο ακριτικό χωριό Μάμμαρι χρονολογείται στο β’ μισό του 19ου αιώνα και κηρύχθηκε Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα το 1989. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της εκκλησίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική που στεγάζεται με σταυροθόλια, κτισμένη από τον κιτρινωπό πωρόλιθο της περιοχής του Γερόλακκου. Η εκκλησία είναι κτισμένη σε δύο φάσεις. Το αρχαιότερο ανατολικό μισό τοποθετείται στο β΄ μισό του 19ου αιώνα χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, ενώ αργότερα επεκτάθηκε προς τα δυτικά και εγκαινιάστηκε το 1877 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο. Το ψηλό καμπαναριό της, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καμπαναριά στην Κύπρο, ανεγέρθηκε το 1925 από τον Καϊμακλιώτη τεχνίτη Νικόλα Σαμάρα. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, στον βόρειο τοίχο δίπλα από το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, βρίσκεται μεγάλη τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου που χρονολογείται το 1906. Ανατολικά του Ιερού κάτω από τον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει το «Τζιούρι», όπως έμεινε γνωστό στην λαϊκή παράδοση, ένας αρχαίος λαξευτός τάφος με έξι λίθινες σαρκοφάγους. 

Κατά την περίοδο 1990-1991 εκτελέστηκαν εργασίες συντήρησης στο καμπαναριό από συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα εκτελούνται από ιδιωτικό συνεργείο υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν φέτος. Θα γίνουν εργασίες τόσο στην εκκλησία (εσωτερικά, εξωτερικά και στην οροφή) όσο και στον περίβολο, όπως αντικατάσταση των κεραμιδιών και υγρομόνωση της στέγης, συντήρηση της τοιχοποιίας εξωτερικά, εργασίες συντήρησης στα υφιστάμενα παράθυρα και κουφώματα, μερική αποκάλυψη της λίθινης τοιχοποιίας στο εσωτερικό για λόγους απελευθέρωσης των υγρασιών, εργασίες ανάδειξης στο «Τζιούρι», πρόσβαση για ΑΜΕΑ και εξωραϊσμός της αυλής.