mtcw


ΥΣΕ: 16.05.060.04
Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων
κ. Χάρη Θράσου στο σεμινάριο οδικής ασφάλειας
με θέμα “Δια βίου εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια”
Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία
στις 20 Φεβρουαρίου 2006, - 08.30

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σε αυτό το πολύ σημαντικό σεμινάριο για την οδική ασφάλεια που διοργανώνεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, με τη συνεργασία του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία και τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Εκφράζω θερμές ευχαριστίες στο βρετανό Υφυπουργό Μεταφορών δρα Stephen Ladyman και στο βρετανό Ύπατο Αρμοστή κ. Peter Millet για τη στενή συνεργασία των αρμοδίων λειτουργών των υπηρεσιών τους στις διεργασίες για τη συμμετοχή στο σεμινάριο τριών βρετανών ειδικών με εκτεταμένες γνώσεις και πείρα στα θέματα που θα παρουσιάσουν. Είναι γνωστό ότι η Βρετανία μαζί με τη Σουηδία και την Ολλανδία πρωτοπορεί στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω βεβαίως στους ίδιους τους βρετανούς ειδικούς καθώς και στους κύπριους αρμοδίους από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Αρχηγείο Αστυνομίας και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών που θα παρουσιάσουν τα κυπριακά δεδομένα στα θέματα του σεμιναρίου.

Ευχαριστώ επίσης την εταιρεία Michaels Automotive Ltd. για τη δωρεάν παραχώρηση των υπηρεσιών διαφημιστικού γραφείου και την ΑΤΗΚ για τη διάθεση των δώρων που θα δοθούν στα παιδιά της χορωδίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση μου στην ΑΤΗΚ, στη Λαϊκή Ασφαλιστική και στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια που είναι οι τρεις κυπριακοί φορείς που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια και εκπροσωπούν επάξια την Κύπρο στην Ευρώπη στον τομέα της οδικής ασφάλειας σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ιδιαίτερη προβολή στη δραστηριότητα της ΑΤΗΚ για την οδική ασφάλεια γίνεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια, γεγονός που τιμά τη χώρα μας.

Έχω χαρακτηρίσει το σεμινάριο ως πολύ σημαντικό και τονίζω ότι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Το θέμα του σεμιναρίου, “Διά βίου εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια”, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μάστιγας των οδικών δυστυχημάτων. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό επιλέγηκε για την τρίτη άτυπη σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οδική Ασφάλεια στη Βερόνα τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι πλέον διεθνώς παραδεκτό ότι η αγωγή για την οδική ασφάλεια πρέπει να αρχίζει από την προσχολική ηλικία και να διαρκεί διά βίου, ως μια συνεχής και εξελικτική διαδικασία που παρέχει στους χρήστες των δρόμων τις γνώσεις, τις ικανότητες και την κουλτούρα για να κυκλοφορούν με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους.

Οι τρεις βασικοί άξονες της διαδικασίας αυτής είναι η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, η διαφώτιση και ενημέρωση του κοινού με διαφωτιστικές εκστρατείες οδικής ασφάλειας και η εκπαίδευση για την απόκτηση άδειας οδηγού. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συνέχιση της εκπαίδευσης των οδηγών μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης. Όλα τα πιο πάνω θα καλυφθούν εκτενώς στο σημερινό σεμινάριο, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει την αφετηρία και τη βάση για ουσιαστική αναβάθμιση των προσπαθειών βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς στους κυπριακούς δρόμους.

Τέλος συγχαίρω και ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του σεμιναρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.