mtcw

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου σε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες ο κ. Φλουρέντζου είπε τα εξής:

«Έχουμε δεχθεί την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει. Τους καλωσορίσαμε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μουσουρούλη στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Έχει επισκεφθεί την Κύπρο πολλές άλλες φορές και διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Συζητήσαμε μία ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και ως χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μάλιστα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια της Προεδρίας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενημερώσαμε την Ελληνική αντιπροσωπεία για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Έχουμε κάνει επίσης ενημέρωση για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα γίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου και θα έχει θέμα την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Έχουμε συζητήσει διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής διακήρυξης η οποία θα εκδοθεί. Μας ενδιαφέρει ως κράτη, Ελλάδα και Κύπρο, ιδιαίτερα το θέμα της θαλάσσιας πολιτικής μια και είμαστε ναυτικές δυνάμεις, από τη μια, και, από την άλλη, βρεχόμαστε από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Έχουμε συζητήσει διάφορα άλλα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν και είναι σε επίπεδο διεθνές ή επίπεδο ευρωπαϊκό, όπως τα θέματα της πειρατείας, της διάλυσης πλοίων και θέματα περιβάλλοντος, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.

Κατά την γνώμη μου το πιο σημαντικό από τα θέματα τα οποία μας έχουν απασχολήσει είναι η κοινή απόφαση να συστήσουμε οι δύο χώρες Ομάδα Εργασίας για θέματα ναυτιλίας για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλους του τομείς, είτε ανάγονται σε θέματα Ευρώπης ή σε άλλα διεθνή ζητήματα αρμοδιότητος των δύο Υπουργείων. Παράλληλα έχει γίνει και παρουσίαση από πλευράς της Αρχής Λιμένων διαφόρων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την λιμενική πολιτική, αλλά και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και τα οποία συσχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καλωσορίζω και πάλι τον κ. Μουσουρούλη και εύχομαι να έχει καλή συνέχεια».

Από πλευράς του ο κ. Μουσουρούλης είπε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία, όπως άλλωστε και το πρωί κατά την επίσκεψη μου στον εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι αυστηρά προσηλωμένη στον διπλό στόχο του τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στη μεγαλόνησο και της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βέβαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εν όψει του Άτυπου Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Λεμεσό, συζητήσαμε όλες τις πτυχές της ναυτιλιακής πολιτικής σε επίπεδο, κυρίως, διεθνών απαιτήσεων αλλά και προτάσεων κανονισμών που συζητούνται και υποστηρίζονται από την Κυπριακή Προεδρία, καθώς και σε θέματα λιμενικής πολιτικής και διασυνοριακής συνεργασίας.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, και στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού, αλλά κυρίως στην προοπτική της επόμενης. Η απόφαση μας να δημιουργήσουμε μια κοινή Ομάδα Εργασίας, η οποία θα αναπτύξει σε βάθος τα ζητήματα αυτά και θα διευκολύνει τον πολιτικό συντονισμό εκεί που χρειάζεται. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για τις δύο ναυτιλιακές διοικήσεις.

Θέλω επίσης με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ στο πρόσωπο του Υπουργού την Κυπριακή Προεδρία για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα καθώς και τα δείγματα γραφής που έχει δείξει και νομίζω ότι θα την καταστήσουν στο τέλος του εξαμήνου αυτού μία από τις πιο επιτυχημένες που μπορούν να έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από μία χώρα όπως η Κύπρος που εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτά είναι επιτεύγματα που έχουν μεγάλη αξία, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς, στο πλαίσιο αυτής της κοινοτικής διεργασίας. Επίσης, θέλω να τον ευχαριστήσω για την θερμότατη υποδοχή και να του ευχηθώ καλή δύναμη μέχρι το πέρας αυτής της Προεδρίας διότι ξέρω και αντιλαμβάνομαι τον φόρτο και τη δυσκολία του έργου του».