mtcw


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην επίσημη αυτή τελετή βάφτισης του νεότευκτου πλοίου του Ομίλου “EDT Offshore”.

Θα ήθελα ευθύς εξ αρχής να συγχαρώ τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου “EDT Offshore” κ. Δαρείο Μελά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου για την άριστη επιλογή τους να οργανώσουν την τελετή βάφτισης του πλοίου «EDT Kennedy» στο λιμάνι νηολόγησης του. Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει την ευκαιρία στα άτομα που εργάστηκαν και εμπλέκονται άμεσα τόσο με το πλοίο όσο και με τη σημαία του να το δουν από κοντά και να γνωρίσουν το πλήρωμα του.

Το σημερινό σημαντικό γεγονός προβάλλει τη σημασία του λιμανιού της Λεμεσού τόσο ως εμπορικού λιμανιού αλλά και ως Λιμένα Νηολόγησης Πλοίων. Κι εύχομαι ειλικρινά τα λιμάνια μας που είναι ο ζωτικός πνεύμονας της οικονομίας μας, αφού μέσω αυτών διεξάγεται το σύνολο σχεδόν του εισαγωγικού και εξαγωγικού μας εμπορίου, να παραμένουν ανοικτά και φιλικά τόσο στην εμπορική δραστηριότητα όσο και στις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες των καιρών. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι, μέσα από συνειδητές επιλογές ή ασυνείδητες παραλείψεις μας θα τα καταδικάσουμε σε μαρασμό και θα οδηγήσουμε τους δυνητικούς μας πελάτες μακριά από αυτά.

Ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, χαιρετίζουμε θερμά την εγγραφή στο κυπριακό νηολόγιο, νεότευκτων πλοίων υψηλών προδιαγραφών που είναι σύγχρονα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Η σημερινή τελετή αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης προς τον δυναμισμό της κυπριακής ναυτιλίας που αποτελεί δυναμικό και πολλά υποσχόμενο κλάδο της οικονομίας. Η ναυτιλία μας, παρά τις πρωτόγνωρες πιέσεις που δέχθηκε, βγήκε αλώβητη από τις συμπληγάδες του 2013, αλλά σίγουρα χρειάζεται περισσότερη στήριξη και συνεχές ενδιαφέρον. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μέσω του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας που οφείλω δημοσίως να αναγνωρίσω ότι στελεχώνεται από ικανά και υψηλού επιπέδου στελέχη, είναι πάντοτε διαθέσιμο και πρόθυμο να υποστηρίξει τα κυπριακά πλοία, τους ιδιοκτήτες, τους εκπροσώπους τους και τα πληρώματά τους.

H “EDT Offshore” δραστηριοποιείται επιτυχώς στη Λεμεσό από το 1980. Η σκληρή δουλειά, ο ζήλος και οι εμπειρίες 34 χρόνων, βρίσκουν σήμερα τον όμιλο ”EDT Offshore” να έχει μια επιτυχημένη και δυναμική παρουσία στον χώρο, με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Ο Όμιλος έχει υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείρισή του σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων, γεγονός που τον καθιστά πρωταγωνιστή στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, για την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα, αλλά και για το νησί μας το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου.

Ο Όμιλος “EDT Offshore” διαθέτει μια πολύ ικανή και καλά οργανωμένη διοίκηση και μαζί με το άριστα καταρτισμένο προσωπικό της, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει με ζήλο και ενθουσιασμό την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει.

Ελπίζω η απόφαση του Ομίλου “EDT Offshore” να τελέσει τη βάφτιση του πλοίου «EDT Kennedy» στη Λεμεσό να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να ακολουθήσουν περισσότερες βαφτίσεις πλοίων στα κυπριακά λιμάνια.

Κλείνοντας, εύχομαι ολόψυχα στη διεύθυνση και το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου “EDT Offshore”, προσωπική υγεία και κάθε επιτυχία στις μελλοντικές τους στοχεύσεις και επιδιώξεις.

Εύχομαι επίσης στον Καπετάνιο και το πλήρωμα του «EDT Kennedy» ο Άγιος Νικόλαος να τους χαρίζει καλές θάλασσες, ευλογημένα και ασφαλή ταξίδια.