mtcw


Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων καθιερώθηκε ως θεσμός από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (International Council of Monuments and Sites -Icomos) και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου. Στόχος της Ημέρας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέραν των γνωστών και επιλεγμένων μνημείων του Καταλόγου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται επιδιώκεται η ενθάρρυνση των πολιτών και των τοπικών αρχών να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, τη σημασία της και τα προβλήματά που αντιμετωπίζει, να γνωρίσουν τις προσπάθειες που γίνονται για τη διάσωση και προβολή της, αλλά και να προωθηθεί η ένταξη των μνημείων στη ζωή του κοινού σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Κάθε χρόνο η Συμβουλευτική Επιτροπή του ICOMOS προωθεί ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων. Το φετινό μήνυμα είναι «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων». Με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθούν επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 οι εορτασμοί για τα 40χρονα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι ένα θέμα το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση της παγκόσμιας κληρονομιάς και της αειφόρου ανάπτυξης και αναδεικνύει τη σημαντικότητα της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στη διαχείριση ενός χώρου παγκόσμιας κληρονομιάς. Η ένταξη ενός χώρου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεσμεύει τόσο τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και την τοπική κοινότητα για την προστασία και την προβολή του. Οι τοπικές κοινότητες, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, έχουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την εγγραφή ενός χώρου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχουν, όμως, ταυτόχρονα την ευθύνη, μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, να διασφαλίζουν την παραμονή του μνημείου στον Κατάλογο αυτό, τηρώντας τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Η συμβολή και συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων είναι πολύ σημαντική και οι απόψεις τους ζωτικής σημασίας.

Μέσα στα πιο πάνω πλαίσια το Τμήμα Αρχαιοτήτων έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Συμμετοχής της UNESCO για την εκπόνηση ενός συνολικού Διαχειριστικού Σχεδίου του αρχαιολογικού χώρου του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας, το οποίο ολοκλήρωσε με τη συνεργασία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής Χοιροκοιτίας και του Ινστιτούτου Κύπρου. Το Διαχειριστικό Σχέδιο έχει σκοπό τη συντήρηση και προώθηση της μοναδικής αξίας του χώρου για τις μελλοντικές γενεές μέσω του καθορισμού μιας πολιτικής που θα περιλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κεντρικό σημείο αναφοράς του Διαχειριστικού αυτού Σχεδίου αποτελεί η άρρηκτη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και των φυσικών χαρακτηριστικών του χώρου με την πολιτιστική και ιστορική του αξία.

Στη σημερινή εκδήλωση θα δοθεί η ευκαιρία στους φορείς που συνέβαλαν στην εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου να το παρουσιάσουν στην κοινότητα της Χοιροκοιτίας, καθιστώντας έτσι την ίδια την κοινότητα το επίκεντρο της διεθνούς αυτής ημέρας όπως έχει οριστεί.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου και την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και την κοινότητα Χοιροκοιτίας για τη στενή και συνεχή συνεργασία της.