mtcw


Συγκεντρωθήκαμε και τούτο τον Ιούλη, στον ιερό αυτό χώρο, για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

Μνημονεύουμε και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι κατά της τουρκικής εισβολής.
Μνημονεύουμε και τιμούμε όσους όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β.
Μνημονεύουμε και τιμούμε όσους δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία, όσους δεν προσκύνησαν τους χουντικούς εγκάθετους.
Μνημονεύουμε και τιμούμε όσους έβαλαν την ίδια τους τη ζωή εμπόδιο στην αποσταθεροποίηση και στην ανωμαλία που στόχευε στη διάλυση του πολιτειακού και δημοκρατικού ιστού και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Πέρασαν 34 χρόνια. Βασανιστικά χρόνια. Που όμως δεν μπόρεσαν να σβήσουν από τη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974. Και θα παραμένουν νωπά στη μνήμη μας όσο η μισή μας πατρίδα παραμένει σκλαβωμένη, όσο οι θυσίες των παιδιών της Κύπρου παραμένουν αδικαίωτες.

Τριάντα-τέσσερα χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα και η μνήμη οφείλει να είναι παρούσα και αλώβητη. Μνήμη αδυσώπητη για τους ενόχους και τις ενοχές. Όχι για την αναβίωση ενός απεχθούς διχαστικού παρελθόντος. Αλλά για να φωτίζεται διδακτικά το μέλλον.

Οφείλομε να θυμούμαστε το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β ενάντια στον Εθνάρχη Μακάριο.

Οφείλομε να θυμούμαστε ποιοι άνοιξαν την κερκόπορτα στον καραδοκούντα Αττίλα.

Οφείλομε να θυμούμαστε ποιοι διέπραξαν το πρώτο έγκλημα που έδωσε το πρόσχημα για το δεύτερο ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα.

Οφείλομε να θυμούμαστε τους Πόντιους Πιλάτους. Που ως επιτήδειοι ουδέτεροι επινόησαν τη θεωρία της βίας και της αντιβίας. Που εξίσωσαν τη νομιμότητα με την παρανομία. Τη νόμιμη δημοκρατική Κυβέρνηση της χώρας με την τρομοκρατική οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β. Τους αγωνιστές της δημοκρατίας με τους νυχτοβάτες που την υπονόμευαν.

Οφείλομε να θυμούμαστε. Γιατί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η λαϊκή ενότητα είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική μας επιβίωση. Μια ενότητα όμως που δεν σημαίνει ιστορική αμνησία, δεν σημαίνει παραχάραξη της αλήθειας και πλαστογράφηση των γεγονότων.

Ποτέ στην ιστορία των λαών δεν θεμελιώθηκε η εθνική ενότητα και η επιτυχής μελλοντική πορεία στη βάση διαγραφής εθνικών εγκλημάτων, Αντίθετα η αυθεντική ενότητα μπορεί μόνο να πηγάσει από συντήρηση αυθεντικής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζεται διδακτικά το παρόν και το μέλλον.

Ο λαός μας, όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε το σταυρό του μαρτυρίου με υπομονή, θάρρος και εγκαρτέρηση.
Μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να δημιουργήσει ξανά και να στηρίξει το Κυπριακό κράτος. Και με τις πληγές της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής να παραμένουν ανοικτές, αναζητά την πορεία της δικαίωσης που οδηγεί σε λύση του Κυπριακού.

Το όχι του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα δεν ήταν ασφαλώς όχι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος, όπως ψευδώς κακόπιστοι τρίτοι ισχυρίστηκαν. Ο λαός μας ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό. Μια λύση που να έχει τα εχέγγυα ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Που δεν θα τη σκιάζει η καταθλιπτική κηδεμονία της Τουρκίας. Μια λύση δημοκρατική που να στηρίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Δίνουμε σήμερα το μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται για τη λύση και για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή ότι οφείλουν να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, που είναι η πλευρά του ισχυρού, του ευρισκόμενου εν αδίκω ισχυρού. Θα πρέπει να της δοθεί το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατή η ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής της πορείας χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της έχουν υποδειχθεί από πλευράς Ε.Ε. έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου.


Καλούμε ταυτόχρονα την Τ/Κ ηγεσία να ανταποκριθεί κατά τρόπο ουσιαστικό και θετικό στις άμεσες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έναρξη απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για τη λύση.

Μια λύση δίκαιη που να σέβεται και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Προς μια τέτοια λύση, εμείς δηλώνουμε απερίφραστα και στέλνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι παραμένουμε προσηλωμένοι και θα εργαστούμε σκληρά. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η άλλη εναλλακτική, που είναι η οριστική παγίωση της διχοτόμησης της πατρίδας μας.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

34 χρόνια από τότε. Και φέτος, όπως και πέρσι. Όπως κάθε χρόνο. Θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς. Με φορτισμένες μνήμες. Με οράματα τραυματισμένα. Μέσα στη δίνη της ανατροπής αξιών. Κάτω από το ασήκωτο βάρος της διχοτόμησης και της κατοχής. Με τους πρόσφυγες μας να πεθαίνουν με το νόστο του γυρισμού. Με τους συγγενείς των αγνοουμένων να περιμένουν με καρτερία την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Με τους εγκλωβισμένους να μας θυμίζουν καθημερινά τις ενοχές και τις ευθύνες μας.

Για άλλη μια φορά καταδικάζουμε την προδοσία και το έγκλημα
Μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς
Τιμούμε τους αντιστασιακούς αγωνιστές.
Δίνουμε περιεχόμενο στη θυσία των μαρτύρων και ηρώων του λαού μας και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Δίνουμε υπόσχεση ότι ο Κυπριακός λαός δεν θα επιτρέψει επανάληψη των όσων τραγικών συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974.
Ο λαός μας ενωμένος θα προασπίσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις και θα αποκρούσει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας. Το οφείλουμε στους ήρωες, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα.

Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αιώνια ας είναι η μνήμη τους.