mtcw



Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος παρέδωσε σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών κ. Σελήμ Σφέιρ, αντίγραφο ενός ριπιδίου με σταυρό, δηλαδή ενός λειτουργικού σκεύους, από τα ιερά κειμήλια της Μαρωνίτικης κατεχόμενης Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια.

Ο λειτουργικός αυτός σταυρός, είναι καμωμένος από κράμα χαλκού και σιδήρου και χρονολογείται κάπου στα τέλη του 12ου αρχές 13ου αιώνα. Το αντικείμενο περιήλθε στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 1966, για να εκτεθεί αργότερα στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στο Κάστρο της Λεμεσού. Είναι αμφίπλευρος και στο μέσον της μίας πλευράς απεικονίζεται παράσταση της Σταύρωσης, με επιγραφή δεξιά, αριστερά και πάνω από τον Εσταυρωμένο Χριστό, ενώ πιο κάτω παρουσιάζεται το άνω μέρος του Χριστού.

Παραδίδοντας το πιστό αντίγραφο του εκκλησιαστικού κειμηλίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ως ο κύριος διαχειριστής και θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαφύλαξε το ιερό αυτό κειμήλιο και επεσήμανε ότι «αναγνωρίζοντας τη λειτουργική και λατρευτική του σημασία για τη Μαρωνίτικη Κοινότητα της Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, φρόντισε να ετοιμαστεί από το Ινστιτούτο Κύπρου, ένα ακριβές αντίγραφό του, το οποίο έχω την τιμή και την ευχαρίστηση να σας παραδώσω, προκειμένου να συνεχίσετε με αυτό την ιερή λειτουργική σας παράδοση, στον ίδιο τον χώρο προέλευσής του».


Παραλαμβάνοντας το Σταυρό, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών κ. Σελήμ Σφέιρ ευχαρίστησε τον Υπουργό για την απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για δημιουργία πιστού αντιγράφου και επεσήμανε ότι ο σταυρός θα μεταφερθεί στην Μαρωνίτικη Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια, από όπου προέρχεται ο αυθεντικός σταυρός. Επικροτώντας την απόφαση της τότε Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Καρπάσιας, να προσφέρει το σταυρό στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών είπε ότι «διασφαλίστηκε με αυτό τον τρόπο τόσο η φύλαξή του όσο και η έκθεσή του στο ευρύτερο κοινό της Κύπρου και του εξωτερικού για να γνωρίσει ο κόσμος την πλούσια παράδοση της Μαρωνίτικης Κοινότητας».