mtcw


Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή επισκέφθηκε σήμερα την Πλατεία Σολωμού, στη Λευκωσία, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του νέου σχεδίου δημόσιων συγκοινωνιών.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η κα Υπουργός είπε τα εξής:

«Γίνεται μια επανάσταση στον τόπο μας και ελπίζω όλοι να το καταλαβαίνουν. Σε αυτήν την επανάσταση πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε. Όλοι να δώσουμε τις εμπειρίες μας και να φέρουμε την αλλαγή στον τόπο μας. Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι λεωφορειούχοι, οι οποίοι για χρόνια τώρα με το μόχθο και τις εμπειρίες τους έχουν συμβάλει στις συγκοινωνίες της Κύπρου, θα συνδράμουν και σ' αυτήν την προσπάθεια ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις συγκοινωνίες στον τόπο μας.

Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πώς είναι η κατάσταση. Έχω συναντηθεί και με κάποιους ανέντακτους λεωφορειούχους. Η συμπάθεια μου παραμένει προς όλους τους ανέντακτους λεωφορειούχους και οι προσπάθειες μου θα συνεχιστούν ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά κυρίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που αναφέρεται στις συμβάσεις. Έχω επίσης μιλήσει με το δικηγόρο των 32 λεωφορειούχων της Πάφου οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια καλή εξέλιξη σε ό,τι αφορά αυτήν την υπόθεση. Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου και έχω ήδη δεσμευθεί ότι αυτές όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα εντατικοποιηθούν για να ενταχθούν όσοι από τους λεωφορειούχους επιθυμούν στους νέους φορείς. Σήμερα, μαζί με τον εκπρόσωπο της ΟΣΕΛ και το Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, θα διευθετήσουμε μια συνάντηση με όσους από τους λεωφορειούχους της Λευκωσίας δεν έχουν ενταχθεί για να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ενταχθούν όσοι το επιθυμούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί στους λεωφορειούχους που δεν θα ενταχθούν στους νέους φορείς, η κα Μαρκουλλή είπε:

«Αυτή η φόρμουλα για καθορισμό των αποζημιώσεων, η οποία έχει αποφασιστεί από εμένα προσωπικά μετά από διαβουλεύσεις και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και με τους ενδιαφερόμενους λεωφορειούχους, έχει διάφορους συντελεστές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια «ταρίφα» για όλους τους λεωφορειούχους. Εξαρτάται και από την ηλικία του λεωφορείου τους και από τα έτη που ασκούσαν το επάγγελμα, από τις περιοχές που εξυπηρετούσαν και τον αριθμό των κατοίκων που διακινούσαν αλλά και από τα εισοδήματά τους. Υπάρχουν πολλοί συντελεστές σε αυτήν τη φόρμουλα. Για παράδειγμα, ένας λεωφορειούχος που είχε ένα καινούργιο λεωφορείο μπορεί να πάρει μέχρι και 100 - 150 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου λεωφορειούχος ο οποίος είχε περισσότερα από ένα λεωφορεία μπορεί να πάρει μέχρι και 450 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου κάποιος θα πάρει 25 - 26 χιλιάδες ευρώ, αλλά η κάθε περίπτωση εξετάζεται από μόνη της. Δεν μπορεί να υιοθετηθεί για κάθε λεωφορειούχο η ίδια αποζημίωση. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα».

Ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών κ. Σωτήρης Κολέττας δήλωσε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους:

«Είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος δημόσιων επιβατικών μεταφορών και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ο κόσμος φαίνεται ότι περίμενε αυτήν τη στιγμή ώστε να πληρώνει το χαμηλό κόμιστρο, κάτι που τον βοηθά να ταξιδεύει σε όλη την επαρχία με την άνεση του, με νέα λεωφορεία. Πολύ σύντομα οι φορείς οι οποίοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν ακόμη περισσότερα καινούργια λεωφορεία, κάτι που θα βοηθήσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία».