mtcw


Είναι για μένα ιδιαίτερη η χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Όμιλο Σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Σ.Α.Θ) με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου. Η θάλασσα ανέκαθεν αποτελούσε για εμάς τους Κύπριους αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η σχέση μας με το υγρό στοιχείο είναι τόσο συνυφασμένη με την καθημερινότητα και την κουλτούρα του λαού μας ώστε του έχουμε προσδώσει ανθρώπινη διάσταση. Στα δικά μας μάτια η θάλασσα παίρνει ανθρώπινη μορφή.

Το νησί μας, προικισμένο με τα ομορφότερα ακρογιάλια και την καθάρια σαν κρύσταλλο θάλασσά του, διαθέτει ιδανικές συνθήκες ναυσιπλοΐας και, σε συνάρτηση με το ευνοϊκό του κλίμα, παρέχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης του ναυταθλητισμού. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας που για τον τόπο μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εξεύρεση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη έξοδός μας από την οικονομική κρίση. Πέρα όμως από προσοδοφόρος τομέας, η ναυσιπλοΐα αποτελεί μια ευγενή και ωφέλιμη ενασχόληση που προσφέρεται σε ντόπιους και ξένους, αλλά ιδιαίτερα τους νέους του τόπου μας, ενώ παράλληλα απομακρύνει από το άγχος, τις σκοτούρες και τους κινδύνους της σύγχρονης ζωής. Είναι για τον λόγο αυτό που ο συγκεκριμένος τομέας ενθαρρύνεται και προωθείται από την Πολιτεία.

Το ενδιαφέρον και η αγάπη των μελών του Ομίλου για τη θάλασσα, τα σκάφη, τις θαλάσσιες διαδρομές και τον αθλητισμό οδήγησε στην ίδρυση του Παγκύπριου Ομίλου Σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης, ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού ομίλου που έχει ως βασική επιδίωξή του την ανάπτυξη επιδέξιων και καταρτισμένων ερασιτεχνών κυβερνητών όλων των τύπων σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Μέσα από σειρές μαθημάτων και πρακτικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τους έμπειρους και καταρτισμένους εκπαιδευτές του, καταφέρνει να παρέχει σε όσους το επιθυμούν, τα εφόδια και τις δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα θαλάσσια ταξίδια και αθλήματα. Απόρροια της δραστηριοποίησης αυτής του Παγκύπριου Ομίλου Σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης είναι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη θάλασσα και η καλλιέργεια της αγάπης προς το υγρό στοιχείο και εν γένει τη φύση.

Παράλληλα, μέσα από τη δράση του Ομίλου, δίνεται η δυνατότητα ενασχόλησης με θαλάσσια αθλήματα, πραγματοποίησης ταξιδιών και συμμετοχής σε συναρπαστικούς αγώνες όλων των τύπων σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Πρώτιστα όμως καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και φιλίας. Μέσα στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει ο τόπος μας, η ενδυνάμωση των μεταξύ μας σχέσεων και η καλλιέργεια της ομοψυχίας και της αλληλοκατανόησης, αποτελούν ίσως τα βασικότερα εχέγγυα πάνω στα οποία θα στηριχθεί ο λαός μας για την ταχύτερη απεμπλοκή του από τη δοκιμασία που μας ταλανίζει.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητοί φίλοι, που αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ομίλου για τη συνολική προσφορά τους στην ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας στον τόπο μας. Θα ήθελα παράλληλα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλουν και να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει, με όποια μέσα διαθέτει, κάθε ευγενική και φιλόδοξή τους προσπάθεια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση του Ομίλου σας και να ευχηθώ όπως ο νέος χρόνος φέρει ακόμα περισσότερες επιτυχίες στις δραστηριότητες του Ομίλου σας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ όπως ο νέος χρόνος φέρει υγεία και αγάπη στα σπίτια όλων μας αλλά και ελπίδα και λύτρωση στη μοιρασμένη μας πατρίδα. Από όλους εμάς εξαρτάται, από την πίστη και τη θέλησή μας να μετατρέψουμε το 2014 σε μια χρονιά – αφετηρία. Σε μια χρονιά ελπίδας, δημιουργίας και αισιοδοξίας.