mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης προήδρευσε, σήμερα το απόγευμα, ευρείας σύσκεψης όπου συζητήθηκαν θέματα εκτέλεσης έργων του Υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:

"Είχαμε μια σύσκεψη με το Υπουργείο Υγείας, με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Στέλλα Μιχαηλίδου και την κα Αντρούλα Αγρότου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και με ένα μεγάλο επιτελείο από το Υπουργείο Υγείας και ένα ανάλογο επιτελείο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

Στόχος ήταν να γίνει μια ανασκόπηση, ένας έλεγχος των έργων που έχουν σχέση με το Υπουργείο Υγείας και για τα οποία έχει να κάνει εργασίες είτε μελέτες είτε προσφορές είτε εκτέλεση εργασιών το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Θέλω να τονίσω ότι για το Υπουργείο Συγκοινωνιών, τα έργα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και το Υπουργείο Υγείας θεωρούνται ως έργα πρώτης προτεραιότητας. Γιατί, οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις υπάρξουν για αυτά τα έργα, έχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες απ' ότι οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις για οποιαδήποτε άλλα έργα. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα έργα του Υπουργείου Υγείας είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Και μέσα σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε να τα αντικρίζουμε.

Έχω ζητήσει να συνεχίσει η ενημέρωσή μου πάνω σε μηνιαία βάση. Έχω ζητήσει αναφορές από μια ad hoc επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί από ένα ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ένα ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, ώστε τα προγράμματα και οι ημερομηνίες που συμφωνούνται να επικαιροποιούνται κάθε μήνα και να ενημερώνονται οι δύο Υπουργοί, τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Υγείας".

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός έκανε αναφορά στα έργα που έγιναν, αυτά που γίνονται και εκείνα που προγραμματίζονται, σε κάθε πόλη ως εξής:

· Σ' ό,τι αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: Δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου. Οι προσφορές βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης. Άρα για αυτό το μεγάλο έργο δεν τίθεται πλέον θέμα ότι δεν θα γίνει. Το έργο γίνεται, έχει αρχίσει και προχωρά η διαδικασία.
· Επέκταση του τμήματος αιμοκάθαρσης: Προκηρύχθηκαν οι προσφορές στις 3 Ιουλίου 2009, υποβλήθηκαν προσφορές στις 28 Αυγούστου 2009 και αυτές βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
· Επέκταση εξωτερικών ιατρείων: Υπεγράφησαν τα συμβόλαια στις 11 Μαίου 2009, η έναρξη εργασιών έγινε στις 9 Ιουνίου 2009 και, με βάση τη σύμβαση, τα έργα ολοκληρώνονται σε οκτώ μήνες, δηλαδή στις 9 Φεβρουαρίου 2010. Αυτές οι ημερομηνίες και οι μελλοντικοί στόχοι θα επικαιροποιούνται και θα ελέγχονται κάθε μήνα.
· Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: Δημιουργία ογκολογικού κέντρου στο υπόγειο. Πρέπει να πούμε ότι το έργο αυτή τη στιγμή εκτελείται. Η υπογραφή του συμβολαίου έγινε στις 6 Αυγούστου 2009 και η έναρξη των εργασιών στις 24 Αυγούστου 2009. Η αποπεράτωση αναμένεται στις 11 Ιουνίου 2010.
· Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Για την επέκτασή του - πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ - προγραμματίζεται ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2009 θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία για προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη συμβούλων μηχανικών που θα προχωρήσουν στη συνέχεια με τη συνομολόγηση των εγγράφων που θα χρειαστούν για περαιτέρω προσφοροδότηση του έργου.
· Νοσοκομείο Μακάριος Γ΄ στη Λευκωσία: Το μεγάλο έργο στο Μακάρειο Νοσοκομείο αφορά στο νέο παιδοογκολογικό θάλαμο που αποτελείται από το θάλαμο εντατικής χημειοθεραπείας, από την άσηπτη σουίτα και το κέντρο ημερήσιας φροντίδας. Πρόκειται για έργα, η αποπεράτωση των οποίων θα απελευθερώσει και την διαδικασία για δημιουργία της παιδοψυχιατρικής κλινικής. Τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, δρομολογούνται οι διαδικασίες και θα προσπαθήσουμε αυτά τα πολύ σημαντικά έργα να τα προωθήσουμε κατά προτεραιότητα
· Νοσοκομείο Πάφου: Η ανακαίνιση της κουζίνας του νοσοκομείου είναι μια διαδικασία για την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους των Δημοσίων Έργων, το οποίο ελέγχει αυτή τη στιγμή τη μελέτη από ιδιώτες μηχανικούς, στις 15 Οκτωβρίου θα βγουν προσφορές για κατασκευαστικά έργα και για αυτό το, επίσης, σημαντικό έργο.

Ακολούθως ο κ. Νικολαΐδης είπε: "Θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό και αφορά στη διαμόρφωση των χώρων για την εγκατάσταση των ακτινολογικών μηχανημάτων τόσο σε ό,τι αφορά τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, την Κυπερούντα, την Πάφο, την Πόλη Χρυσοχούς και το Μακάρειο Νοσοκομείο. Θα αναφέρω τις ημερομηνίες οι οποίες συμφωνήθηκαν, τις ημερομηνίες κατά τις οποίες άρχισαν τα διάφορα έργα και τις ημερομηνίες που τίθενται σαν στόχοι για την έναρξη των έργων που υπολείπονται. Για όλα αυτά τα έργα γίνεται συνήθως ένας αρχικός προγραμματισμός στη βάση των συμβάσεων για την προμήθεια αυτού του εξοπλισμού. Αυτός ο συμβατικός προγραμματισμός έχει ασφαλώς τη δική του αξία και τίθεται σαν ένας στόχος και σαν μια πίεση προς όλους ότι αυτά είναι τα χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν. Ο πιο αντικειμενικός προγραμματισμός για την εκτέλεση αυτών των έργων γίνεται μόνο στη βάση που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη πλέον προμήθεια του εξοπλισμού, όπου θα διαφανούν και οι συγκεκριμένες ανάγκες για τις υποδομές τόσο του πολιτικού μηχανικού όσο και για τις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές. Με βάση λοιπόν αυτούς τους προγραμματισμούς θα σας αναφέρω κάτι συγκεκριμένο για το πότε ήταν ο προγραμματισμός, πότε εγκαταστάθηκαν ή πότε προγραμματίζεται να εγκατασταθούν τα ακτινολογικά μηχανήματα σε κάθε νοσοκομείο. Θα αρχίσουμε από το Μακάρειο Νοσοκομείο για να σας αναφέρω ότι τέλος Απριλίου παραδόθηκε ο χώρος για χρήση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Το δεύτερο νοσοκομείο στο οποίο είχαμε να τοποθετήσουμε ακτινολογικά μηχανήματα ήταν εκείνο της Λάρνακας, όπου τοποθετήθηκαν σε δύο χώρους. Στον πρώτο χώρο τοποθετήθηκε στις 29 Μαΐου 2009 στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού που προέβλεπε στις 25 Ιουνίου να οριστικοποιηθεί η εγκατάσταση, δηλαδή έγινε ένα μήνα νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο χώρο η διαμόρφωση του χώρου ολοκληρώθηκε, για εγκατάσταση των ακτινολογικών μηχανημάτων, στις 6 Αυγούστου φέτος, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προέβλεπε ολοκλήρωση των χώρων στις 4 Αυγούστου. Δηλαδή και αυτό συμπληρώθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού.

Σε ό, τι αφορά το Νοσοκομείο της Πόλις Χρυσοχούς υπήρχε ένας προγραμματισμός για τις 17 Αυγούστου. Οι υποδομές ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουλίου, επίσης νωρίτερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Σε ό,τι αφορά στο Νοσοκομείο της Κυπερούντας υπήρξε ένας προγραμματισμός για τις 19 Ιουνίου. Οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση του μηχανήματος ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουλίου, με μια καθυστέρηση τριών περίπου εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Λεμεσού υπήρχαν, επίσης, δύο χώροι για εγκατάσταση ακτινολογικών μηχανημάτων. Για μεν το πρώτο μηχάνημα η διαμόρφωση του χώρου προβλεπόταν να γίνει στις 19 Ιουνίου 2009 και έγινε στις 16 Ιουνίου 2009. Αυτή τη στιγμή, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, λειτουργεί το καινούργιο ακτινολογικό μηχάνημα. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο χώρο υπήρχε μία αντίληψη ότι αυτός θα παραδιδόταν ένα μήνα μετά την παράδοσή του εξαιτίας των αδειών των υπεργολάβων και όχι των Τμημάτων της κρατικής μηχανής. Ο χώρος θα παραδοθεί τελικά, και αυτό είναι μια δέσμευση, στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος λοιπόν για το δεύτερο ακτινολογικό μηχάνημα της Λεμεσού θα παραδοθεί σ' ό,τι αφορά στις υποδομές του πολιτικού μηχανικού και των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου να μπορέσει αυτό το μηχάνημα να αρχίσει να λειτουργεί για εξυπηρέτηση των ασθενών. Για τη Λεμεσό προγραμματίζεται και τρίτο μηχάνημα και έχει αρχίσει άμεσα ο προγραμματισμός της διαμόρφωσης του χώρου τόσο από πλευράς πολιτικού μηχανικού όσο και από πλευράς ηλεκτρονομηχανολογικών εγκαταστάσεων και για αυτό το μηχάνημα, το οποίο θα διευρύνει ακόμα περισσότερο την παροχή αυτών των σημαντικών υπηρεσιών στους Κύπριους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στο Νοσοκομείο Πάφου υπάρχουν επίσης δύο χώροι. Ο πρώτος επρόκειτο να συμπληρωθεί στις 27 Ιουλίου με βάση τον προγραμματισμό και συμπληρώθηκε στις 6 Ιουλίου. Ο δεύτερος έχει ήδη παραδοθεί τον Αύγουστο και ήταν έτοιμος για εγκατάσταση του δεύτερου μηχανήματος από τους προμηθευτές. Αντιλαμβάνομαι ότι περίπου σε ένα δεκαήμερο θα αρχίσει να λειτουργεί και το δεύτερο ακτινοσκοπικό μηχάνημα στην Πάφο.

Ήθελα να τα αναφέρω όλα αυτά για να μεταφέρω το μήνυμα ότι καταβάλλεται μια εξαιρετική προσπάθεια και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας από το Υπουργείο Υγείας, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Τα ζητήματα αυτά αντικρίζονται με την μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και φροντίδα. Ασφαλώς οι αδυναμίες γενικότερα της εκτέλεσης των δημόσιων έργων είναι γνωστές και εν πολλοίς εγγενείς.

Θέλω να τονίσω ότι, για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, τα έργα που αφορούν στη δημόσια υγεία είναι πρώτης προτεραιότητας και θα σταθούμε αλληλέγγυοι και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στη στήριξη που θα παρέχουμε στο Υπουργείο Υγείας για να κάνει τους προγραμματισμούς του και να δώσει στον Κύπριο πολίτη τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που χρειάζεται η κοινωνία μας σήμερα".

Από πλευράς της η κα Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του και τη διαβεβαίωση ότι τα έργα του Υπουργείου Υγείας θα τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και προτεραιότητας. Τέλος, πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα και θα υπάρχει σύστημα παρακολούθησης των έργων σε μηνιαία βάση ώστε να επιτευχθεί η εκτέλεση των στόχων του Υπουργείου.