mtcw

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργανώνει η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες (ΕΠΟΕΤ) με θέμα την ψηφιακή τηλεόραση και πώς επηρεάζει τη ζωή του Κύπριου πολίτη. Θα ήθελα, λοιπόν, να χαιρετίσω θερμά όλους τους παρευρισκομένους και να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης με αντικείμενο ένα τόσο επίκαιρο θέμα.

Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης. Η σημερινή πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες καθορίζουν όλες τις σύγχρονες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μία από αυτές τις τεχνολογίες είναι και η ψηφιακή τηλεόραση. Η τηλεόραση, όπως τη γνωρίζουμε παραδοσιακά, είναι ένα βασικό στοιχείο στη ζωή μας, μας πληροφορεί, μας ενημερώνει, μας προβληματίζει και μας ψυχαγωγεί.

Η τηλεόραση έχει περάσει από πολλές αλλαγές και στάδια, το πιο σημαντικό από τα οποία ήταν μέχρι σήμερα η μετάβαση από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη τηλεόραση, που έγινε πριν από τρεις περίπου δεκαετίες. Τώρα, ζούμε μία εξίσου σημαντική αλλαγή, τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Η μετάβαση αυτή δεν αλλάζει τον ρόλο της τηλεόρασης στη ζωή μας, απλά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε το περιεχόμενο που μας προσφέρεται.

Υπάρχουν διάφορα είδη δικτύων ψηφιακής τηλεόρασης, δορυφορικά, ενσύρματα και επίγεια ασύρματα δίκτυα. Ήδη στην Κύπρο λειτουργούν διάφορα δορυφορικά και ενσύρματα δίκτυα (IPTV και καλωδιακά). Ένα από αυτά είναι και το δίκτυο cytavision της Cyta. Μέσα στο 2010 οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας ολοκλήρωσαν την αδειοδότηση δύο δικτύων επίγειας ασύρματης ψηφιακής τηλεόρασης. Το ένα δίκτυο ήδη λειτουργεί από το ΡΙΚ, ενώ το άλλο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα δίκτυα αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν τις αναλογικές εκπομπές τηλεοπτικού σήματος. Τα δίκτυα αυτά θα λειτουργούν παράλληλα με τα υφιστάμενα αναλογικά μέχρι την 1η Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία θα τερματιστούν οι υφιστάμενες αναλογικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει στον Κύπριο πολίτη πολλά οφέλη, αρχίζοντας από τα πιο απλά, όπως απόλυτη ευκρίνεια εικόνας και άριστη ποιότητα ήχου, καθώς και αύξηση των επιλογών μέσα από την αύξηση των τηλεοπτικών καναλιών. Επιπλέον, μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης διευκολύνονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες – π.χ. για άτομα με προβλήματα ακοής, οι ειδήσεις μπορεί να μεταδίδονται με υποτίτλους, ή για άτομα με προβλήματα όρασης, τα προγράμματα μπορεί να μεταδίδονται στη γλώσσα επιλογής τους.

Επιπρόσθετα, μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης παρέχονται στον Κύπριο πολίτη νέες υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούσαν να προσφερθούν μέχρι τώρα μέσω της αναλογικής μετάδοσης, όπως το βίντεο κατά ζήτηση, τα ετεροχρονισμένα προγράμματα και οι διαδραστικές υπηρεσίες. Θα μπορούμε, δηλαδή, μέσω του τηλεοπτικού μας δέκτη να ενοικιάζουμε ταινίες, να κάνουμε αγορές, να παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια, κ.ά.

Εκτός από όλα τα πιο πάνω οφέλη, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση θα ελευθερώσει ένα σημαντικό μέρος του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, που αναφέρεται ως ψηφιακό μέρισμα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.

Όπως ήδη ανέφερα, ο ρόλος της τηλεόρασης στη ζωή μας δεν αλλάζει, αλλά γίνεται ακόμη πιο σημαντικός αφού εμπλουτίζεται με όλες τις εν λόγω δυνατότητες. Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Και όλα αυτά με ένα πολύ μικρό κόστος. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να προμηθευτεί ένα απλό, φθηνό αποκωδικοποιητή, έτσι ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υφιστάμενή του τηλεόραση.

Καλωσορίζοντας και πάλι όλους τους παρευρισκομένους, εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αυτή εκδήλωση.