mtcw


Το φορολογικό καθεστώς για τις ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Η Κύπρος αναμένεται να αποκτήσει ένα ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος.

Με αφορμή τη διοργάνωση του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013», 6-9 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό με τίτλο «Η ναυτιλία σήμερα», ο κ.Μητσόπουλος τονίζει ότι ακόμα και μετά τη συμφωνία με την τρόικα, η επιχειρησιακή και φορολογική υποδομή της κυπριακής ναυτιλίας δεν έχει επηρεαστεί και διαθέτει ένα πολύ ελκυστικό φορολογικό καθεστώς εγκεκριμένο από την ΕΕ και κλειδωμένο για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σε ερώτηση αν η ναυτιλία στο νησί έχει επηρεαστεί από τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο υπουργός της Κύπρου τονίζει ότι τα αρμόδια υπουργεία κινήθηκαν με ευελιξία προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις για ορισμένες τουλάχιστον από τις εργασίες των ναυτιλιακών εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Προσθέτει, επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει έντονες και συνεχείς προσπάθειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, κάτι άλλωστε που απαιτείται και βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ίδια την ΕΕ.

Ο κ.Μητσόπουλος δηλώνει, ακόμη, ότι η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και αναφέρει ότι η απασχόληση Ελλήνων ναυτικών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που αποτελούν και τη «σπονδυλική στήλη» μιας βιομηχανίας που έχει καταστεί πυλώνας για την οικονομία επηρεάστηκαν καθόλου από τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου; Πως ενήργησε το αρμόδιο Υπουργείο για τη ναυτιλία για την άμβλυνση ή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αναμφίβολα θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στη ναυτιλία και την οικονομία εν γένει;

Οι αποφάσεις του Eurogroup, όπως διαμορφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, είχαν δημιουργήσει μια αρνητική ψυχολογία, που πράγματι, αρχικά επηρέασε αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στο νησί, μέσω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε στον τραπεζικό τομέα, αλλά και του «κουρέματος» καταθέσεων που αδίκως επιβλήθηκε. Εντούτοις, τα προβλήματα που φυσιολογικά παρουσιάστηκαν επιλύθηκαν με ταχύτητα και αμεσότητα χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση τόσο του Υπουργείου μας - μέσω του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας - όσο και του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την κατανόηση που επιδείχθηκε από μέρους των επηρεαζόμενων εταιρειών. Η κατανόηση αυτή βέβαια βασίστηκε στις άριστες σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας που οικοδομήσαμε διαχρονικά. Τις εξαιρετικά δύσκολες εκείνες μέρες, κινηθήκαμε με ευελιξία προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις, για ορισμένες τουλάχιστον από τις εργασίες των ναυτιλιακών εταιρειών, με αποτέλεσμα τον ελάχιστο επηρεασμό της κυπριακής ναυτιλίας, αλλά και την επιβεβαίωση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων ναυτιλιακών μας υπηρεσιών.

Η επιχειρησιακή και φορολογική υποδομή της ναυτιλίας στην Κύπρο έχει επηρεαστεί από τη συμφωνία με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση;

Ακόμα και μετά τη συμφωνία με την τρόικα, η επιχειρησιακή και φορολογική υποδομή της κυπριακής ναυτιλίας δεν έχουν επηρεαστεί, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν όπως επεξηγήθηκε προηγουμένως. Πολλές διαχειρίστριες εταιρείες, αντιμετώπισαν αρχικά προβλήματα ρευστότητας λόγω των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά και του «κουρέματος» καταθέσεων. Εντούτοις, χάρη στις άριστες σχέσεις που διαχρονικά διατηρούμε με τις εταιρείες αυτές, τη μέχρι σήμερα ικανοποίησή τους από την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά κυρίως λόγω της σταδιακής άρσης των χρηματοοικονομικών περιορισμών, ευτυχώς δεν έχει παρατηρηθεί μείωση στη δραστηριοποίηση των εταιρειών αυτών στην Κύπρο. Αντιθέτως, η Κύπρος διαθέτοντας ένα πολύ ελκυστικό φορολογικό καθεστώς που είναι εγκεκριμένο από την Ε.Ε. και κλειδωμένο για τα επόμενα δέκα χρόνια, παραμένει χάρη και στο δυναμισμό των πλοιοκτητών και πλοιοδιαχειριστών της, ένα από τα πιο σύγχρονα και δυναμικά ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

Η κυπριακή ναυτιλία βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με τα εμπορικά εμπάργκο που έχουν επιβληθεί από την Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο θέμα;

Ο κυπριακός εμπορικός στόλος κατέχει σήμερα τη 10η θέση παγκοσμίως και την 3η στην Ευρώπη. Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμη πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε το τουρκικό εμπάργκο το οποίο επηρεάζει δυσμενώς τόσο τη χώρα μας και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, όσο και τα συμφέροντα της ΕΕ. Η Κυβέρνηση καταβάλλει έντονες και συνεχείς προσπάθειες για άρση των απαγορεύσεων της Τουρκίας προς την κυπριακή ναυτιλία, κάτι που άλλωστε απαιτείται, και βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ίδια την ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά γίνονται παράλληλες συντονισμένες προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ξένων εταίρων μας σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία και μέσω των ευρωβουλευτών μας, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, το οποίο όπως καλά είναι γνωστό αντίκειται σε βασικές πρόνοιες του διεθνούς δικαίου αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Κύπρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα διαχείρισης πλοίων παγκοσμίως και κατατάσσεται 5η στον κόσμο, ενώ το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στην 10η θέση με εγγεγραμμένα 1857 πλοία που ξεπερνούν τους 21 εκατ. κόρους. Θα μπορούσε σε συνεργασία με την Ελλάδα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να απασχοληθούν Έλληνες ναυτικοί σε πλοία υπό κυπριακή σημαία;

Τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η αξιοποίηση τόσο των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων όσο και των μεταξύ μας συνεργιών, μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επωφελείς και για τις δύο χώρες. Στα πλαίσια αυτά, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας και ήδη τον περασμένο μήνα στα πλαίσια επίσκεψής μου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε αριθμός συναντήσεων, τόσο με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς και με εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας των δύο χωρών. Θέματα όπως η απασχόληση Ελλήνων ναυτικών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Προτίθεστε το επόμενο διάστημα να λάβετε κάποια μέτρα που θα βελτιώσουν επιπλέον την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας, όπως η προώθηση και επέκταση του φορολογικού καθεστώτος και η συνεργασία του τομέα της ναυτιλίας με τον εξελισσόμενο τομέα της ενέργειας;

Παρά τη σημαντική θέση που κατέχει το κυπριακό νηολόγιο σε παγκόσμιο επίπεδο, στόχος του Κράτους είναι η συνεχής αναβάθμιση της κυπριακής ναυτιλίας, μέσω της διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της. Στα πλαίσια αυτά, κάνουμε τους σχεδιασμούς μας για αναβάθμιση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου, τόσο μέσα από στρατηγικές κινήσεις στο διεθνές σκηνικό, όσο και μέσα από τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και για την περαιτέρω καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης των εταιρειών αυτών προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης της ναυτιλίας και στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής με στόχο τη βελτίωση στη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών του, κάνει συγκεκριμένους σχεδιασμούς για την εφαρμογή μιας πολιτικής κινήτρων στον τομέα της ναυτιλίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προεκλογικά εξαγγείλει την πρόθεσή του για το διορισμό Υφυπουργών, ένας εκ των οποίων θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εμπορικής ναυτιλίας, με στόχο την αμεσότερη ανταπόκριση στα θέματα που αφορούν τον τομέα αυτό. Παράλληλα, διενεργείται τακτική αξιολόγηση της απόδοσης και της ποιότητας των υφιστάμενων διαδικασιών και υπηρεσιών μας στα πλαίσια μιας ανοικτής και αμφίδρομης επικοινωνίας που έχουμε καθιερώσει με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, με στόχο την άρση ενδεχόμενων εμποδίων στην εξυπηρέτηση του ναυτιλιακού κόσμου. Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί.

Αντιθέτως, όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, το κυπριακό καθεστώς φορολόγησης χωρητικότητας ενθαρρύνει την εγγραφή ή επανεγγραφή πλοίων σε νηολόγια της Ε.Ε., κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως όσον αφορά τις υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων.

Παράλληλα, όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ η Κύπρος αναμένεται να αποκτήσει ένα ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο αναμφισβήτητα θα αξιοποιήσουμε. Οι νέες γεωπολιτικές ζυμώσεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία των κυπριακών πλοίων με τις γειτονικές χώρες, αυξάνοντας έτσι την εμπορική δραστηριότητα των πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία, κυρίως όσον αφορά το εμπόριο μικρών αποστάσεων αλλά και την εξυπηρέτηση του όλου συστήματος ανόρυξης, διαχείρισης και επεξεργασίας του φυσικού αερίου.

Αντιλαμβάνομαι ότι ναυτιλιακές σπουδές διδάσκονται τόσο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λεμεσού όσο και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Υπάρχει πρόθεση ίδρυσης σχολής Εμποροπλοιάρχων ή εκπαίδευσης αξιωματικών στην Κύπρο;

Είναι γεγονός ότι οι προοπτικές του τομέα της ναυτιλίας είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι ναυτιλιακές σπουδές έχουν αρχίσει να διδάσκονται τόσο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λεμεσού όσο και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Κράτος αναγνωρίζει με τη σειρά του τον ρόλο του τομέα αυτού όσον αφορά την ανάπτυξη του τόπου και σε συνδυασμό τόσο με την προτεραιότητα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει στην ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και τις τρέχουσες γεωπολιτικές ζυμώσεις, υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων αναπτύσσει συγκεκριμένους προβληματισμούς για τη λειτουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο τομέα έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα - τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό - για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Πρόσφατα αναπτύξατε συνεργασία με τους ομολόγους σας της Ελλάδας και της Μάλτας για βασικές πολιτικές που αφορούν τις θαλάσσιες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έγινε διερεύνηση από κοινού για πεδία συνεργασιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα από 01/01/2014 αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα πράγματα γι' αυτό;

Στα πλαίσια της επιδίωξής μας για προώθηση και περαιτέρω αναβάθμιση του τομέα της ναυτιλίας μας, έχει ήδη ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους αρμόδιους για θέματα ναυτιλίας Υπουργών από την Ελλάδα, τη Μάλτα και φυσικά την Κύπρο. Η πρώτη μας αυτή τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα με στόχο την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης και τον καλύτερο συντονισμό σε αμοιβαίου ενδιαφέροντος ναυτιλιακά θέματα. Θέματα όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 για θέματα ναυτιλίας, η θέσπιση κανονισμών για την ανακύκλωση πλοίων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η καλύτερη συνεργασία των τριών χωρών στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, αποτελούν θέματα τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των τριών χωρών και των οποίων η προώθηση απαιτεί συντονισμό και συνεργασία σε διακρατικό επίπεδο. Η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Υπουργικής Ομάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους στην Κύπρο, με στόχο τη συνέχιση της μεταξύ μας συνεργασίας.

Πάρης Τσιριγώτης



 w1.jpg