mtcw

Η Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Μαρία Δαμανάκη. Στη συνάντηση παρίσταντο ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο κα Ανδρούλλα Καμιναρά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η κα Υπουργός είπε τα εξής: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και μεγάλη τιμή που υποδεχθήκαμε σήμερα εδώ την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, την αγαπητή μας φίλη και πολύ στενή συνεργάτιδα κα Μαρία Δαμανάκη. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετά θέματα, με επικέντρωση στην Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το δικό μας Υπουργείο και τον τομέα της ναυτιλίας είναι πρωταρχικής σημασίας το Χαρτοφυλάκιο της κας Δαμανάκη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολύ εποικοδομητικές σκέψεις και εισηγήσεις που έχουμε και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε στους επόμενους μήνες για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα θέματα και να τα αναδείξουμε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και για ευρύτερα θέματα που αφορούν τη ναυτιλία, τα θέματα της πειρατείας και άλλα σημαντικά ζητήματα που είναι επίσης στο Χαρτοφυλάκιο της κας Δαμανάκη. Βεβαίως, αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος και η συνεργασία θα συνεχιστούν».

Από πλευράς της η κα Δαμανάκη δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω την κα Υπουργό για τη θερμή υποδοχή και για τη διαρκή και μόνιμη συνεργασία στα θέματα της θαλάσσιας πολιτικής. Η θαλάσσια πολιτική είναι μια καινούργια πολιτική για την Κομισιόν. Θα κλείσουμε πέντε χρόνια στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και είναι πραγματικά μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό και κυρίως να δούμε μπροστά, να δούμε δηλαδή ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Επομένως, συζητήσαμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε η Κυπριακή Προεδρία να αφήσει πίσω της ένα πολύ σημαντικό έργο σε σχέση με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Η Κυπριακή Προεδρία είναι μια μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο και την Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και για την Ευρώπη και για την Κομισιόν. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε από τώρα ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τα θέματα της ναυτιλίας, της πειρατείας και της εκπομπής ρύπων μας απασχολούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συζητά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό γιατί η ναυτιλία είναι παγκοσμιοποιημένη. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και με την Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να δοθούν στα θέματα αυτά πιο αποτελεσματικές λύσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική αποτελεί ένα από τα θέματα προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας.

Σε άλλη ερώτηση η κα Δαμανάκη απάντησε ως εξής: «Θέματα τα οποία συζητούμε και τα οποία ενδεχομένως να μπορέσουμε να τα έχουμε ολοκληρώσει και να δώσουμε μια ώθηση στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι, παραδείγματος χάριν, η ενιαία θαλάσσια επιτήρηση, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, η διεύρυνση της θαλάσσιας γνώσης μαζί με θέματα που αφορούν τη ναυτιλία όπως είναι οι εκπομπές ρύπων και η πειρατεία. Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση η Επιτροπή να ολοκληρώσει κάποια από τα θέματα αυτά και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας».