mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο, ο κ. Φλουρέντζου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από την Κύπρο της νομοθεσίας περί Προστασίας Κυπριακών Πλοίων από Πράξεις Πειρατείας και άλλες Παράνομες Πράξεις.

Ο κ. Φλουρέντζου επισήμανε ότι η Κύπρος, ως ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια της ΕΕ, προχώρησε στην υιοθέτηση της εν λόγω νομοθεσίας αντιλαμβανόμενη αφενός τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αφετέρου τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις από τις καταλήψεις πλοίων. «Πρόκειται», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός «για ένα πρωτοπόρο και δραστικό μέτρο που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην καταπολέμηση της μάστιγας της πειρατείας κατά τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό».

O κ. Φλουρέντζου, αναφερόμενος στη συνέχεια στις δραστηριότητες που θα αναλάβει η Κύπρος κατά την Προεδρία της, παρουσίασε την πρωτοβουλία για την «επανενεργοποίηση» της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, η ανάδειξη της οποίας αποτελεί μέρος των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι για την ανάδειξη της εν λόγω πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί Άτυπη Υπουργική Συνάντηση στην Κύπρο στις 8 Οκτωβρίου 2012, κατά την οποία θα υιοθετηθεί η «Διακήρυξη της Λεμεσού», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso. «Φιλοδοξούμε ότι η εν λόγω Πολιτική Διακήρυξη θα καταστεί ορόσημο στη διαμόρφωση μελλοντικών δράσεων που θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στην αξιοποίηση των ευκαιριών που πηγάζουν από τις θαλάσσιες δραστηριότητες», τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων. Υπογράμμισε δε, ότι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής προσέγγισης των θαλάσσιων θεμάτων αποτελεί μονόδρομο, αφού μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε στη μεγιστοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης, στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την εκπλήρωση των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στις εργασίες του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των «27» τέθηκε, επίσης, η πρόταση Κανονισμού σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. Η εν λόγω πρόταση θα απασχολήσει την Κυπριακή Προεδρία και αποσκοπεί στον καθορισμό κριτηρίων επιλεξιμότητας για υλοποίηση έργων προτεραιότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020).

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιουλίου 2012 καταναλωτές και επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα γίνει βάσει νέου Κανονισμού για την περιαγωγή που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας και προβλέπει ανώτατα όρια τιμών και στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο κα Neelie Kroes καθώς και με τους ομολόγους του Υπουργούς αρμόδιους για θέματα τηλεπικοινωνιών της Ιρλανδίας και Δανίας.