mtcw


Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ) της ΕΕ αποτελεί πνευματικό παιδί του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Βarroso. Η εν λόγω Πολιτική παρουσιάστηκε το 2007 από τον Πρόεδρο Barroso, επί Πορτογαλικής Προεδρίας, στο πλαίσιο μιας πανηγυρικής Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας José Sócrates.

Η εν λόγω Πολιτική επιλαμβάνεται της διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν τη θάλασσα κατά τρόπο ολιστικό. Η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ΟΘΠ αφού ως νησιώτικο κράτος σε στρατηγικά γεωγραφική θέση, με τεράστια συμφέροντα που απορρέουν από τις θαλάσσιες δραστηριότητες (εμπορική ναυτιλία, ενέργεια, τουρισμός) βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής θαλάσσιας πολιτικής με τον ορισμό του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας ως εθνικού συντονιστή (απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 4 Ιαν. 2011) και τη δημιουργία Υπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και τη συμμετοχή άλλων πέντε Υπουργών (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης). Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ΟΘΠ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε στρατηγική για τη Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές τομεακές δράσεις - με γνώμονα την ευρύτερη ενισχυμένη συνεργασία με μεσογειακά κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ - με ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις για την Κύπρο.

Το 2012, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την παρουσίαση της ΟΘΠ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2012 να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έκθεση Προόδου αναφορικά με την εκπόνηση και εφαρμογή των διαφόρων δράσεων που απορρέουν από την ΟΘΠ.

Η Κυπριακή Προεδρία θα αναδείξει το όλο θέμα εντάσσοντας την ΟΘΠ στις προτεραιότητες της, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών για το μέλλον της εν λόγω Πολιτικής.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία θα λάβει χώρα στην Κύπρο στις 8 Οκτωβρίου του 2012 με τη διοργάνωση μιας Άτυπης Υπουργικής Συνόδου όπου με την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso θα επιδιωχθεί ο επαναπροσδιορισμός της εν λόγω Πολιτικής.

Η πιο πάνω πρωτοβουλία παρουσιάζει τις πιο κάτω σημαντικές θετικές προεκτάσεις:

· Δίδει την ευκαιρία στον Πρόεδρο Barroso να επαναβεβαιώσει τη σημασία της ΟΘΠ για την ΕΕ και τους πολίτες της, δίνοντας νέα ώθηση στην ΟΘΠ για να εδραιωθεί περαιτέρω στα κράτη μέλη της ΕΕ.

· Έχει σημασιολογική έννοια και διάσταση αφού η ΟΘΠ γεννήθηκε το 2007 στην Πορτογαλία (από το δυτικότερο άκρο της ΕΕ) και μετά από περίοδο πέντε χρόνων, αφού διέγραψε τα πρώτα της βήματα και μια πορεία της οποίας καταγράφονται οι δράσεις και οι εφαρμογές της, επαναπροσδιορίζεται με αφετηρία την Κύπρο (το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ).

· Δίδεται η ευκαιρία στην Κύπρο να αναδείξει τον περιφερειακό της ρόλο και να συνδράμει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μελλοντικής εξέλιξης της εν λόγω Πολιτικής στην ΕΕ.

Υπογραμμίζεται ότι επί Κυπριακής Προεδρίας θα υιοθετηθεί η «Διακήρυξη της Λεμεσού» η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την προώθηση δράσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ΟΘΠ στα κράτη μέλη της ΕΕ στο εγγύς μέλλον.