mtcw


Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στο γραφείο της με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδας κ. Ιωάννη Μαγκριώτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η κα Υπουργός είπε τα εξής:

"Είναι με μεγάλη χαρά που υποδεχθήκαμε σήμερα τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδας κ. Ιωάννη Μαγκριώτη. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Όπως πάντοτε, βεβαίως, υπάρχει μια σύμπνοια, συνταύτιση των θέσεων αλλά και αλληλοϋποστήριξη.

Ανταλλάξαμε σκέψεις για διάφορα κοινά έργα και είμαι πολύ ευτυχής γιατί είχαμε αυτή την ευκαιρία να συναντηθούμε. Βεβαίως η συνεργασία είναι πάντοτε η καλύτερη που μπορεί να υπάρχει και η οποία συνεχίζεται και σε άλλα επίπεδα.

Έχουμε συζητήσει πολλά θέματα που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα, επικοινωνίες, μεταφορές, το Συμβούλιο Μεταφορών που θα συνέλθει στις αρχές Δεκεμβρίου και άλλα θέματα και έργα που αφορούν την Ελλάδα καθώς και έργα που αφορούν την Κύπρο και την περαιτέρω συνεργασία, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών".

Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε τα εξής:

"Να ευχαριστήσω την κα Υπουργό για την ευκαιρία που μου έδωσε για τη σημερινή μας συνάντηση, συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης και της ανάλογης συνάντησης με τον κ. Ρέππα. Αυτό επιβεβαιώνει αυτά που ήδη τόνισε η κα Υπουργός: την καλή πολιτική συνεργασία αλλά και την υπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και των δύο Υπουργείων.

Με τη δημιουργία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ήλθαμε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή θεσμική πραγματικότητα αλλά και στην κυπριακή. Συγκοινωνιών και Έργων - από χρόνια το ανάλογο Υπουργείο στην Κύπρο. Και με αυτή την έννοια μεγάλωσε και ο κατάλογος των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε σε αυτά η κα Υπουργός αναλυτικά. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι ανταλλάξαμε σκέψεις και εκτιμήσεις γύρω από τη λειτουργία των συμβάσεων παραχώρησης, ιδιαίτερα για τα αεροδρόμια της Κύπρου που λειτουργούν κάτω από αυτό το καθεστώς, τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. Είμαστε μπροστά στη δημοπράτηση αντίστοιχων έργων στην Κρήτη, το αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου που είναι ήδη έτοιμο και ίσως πολύ σύντομα, τους επόμενους μήνες να έχει και αναδόχους.

Υπάρχει και σε μας σκέψη για μια αντίστοιχη ένταξη και του αεροδρομίου των Χανίων, ως δυο αεροδρόμια ταυτόχρονα στην ίδια σύμβαση παραχώρησης. Ήταν πάρα πολύ χρήσιμες και οι σκέψεις και οι αξιολογήσεις από ένα καθεστώς που ήδη λειτουργεί στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε θέματα επικοινωνιών που θα απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και το Συμβούλιο των Υπουργών αλλά και υπηρεσιακά συμβούλια που συμπίπτουν όλα μέσα στο Νοέμβρη και μέχρι τέλος του χρόνου. Θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για πολλούς φορείς. Θα πω ένα χαρακτηριστικό, είναι ο ENISA, ένας ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που είναι πολύ σημαντικός και έχει την έδρα του στο Ηράκλειο. Υποστηρίζεται πάρα πολύ από την ελληνική Πολιτεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο μεταίχμιο να αποφασίσει αν θα είναι ένας μόνιμος φορέας ή θα ολοκληρώσει ένα κύκλο στα επόμενα χρόνια. Αν θα παραμείνει με τις σημερινές αρμοδιότητες ή αν θα προσθέσει και άλλες. Όπως είναι αυτονόητο, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη μονιμότητα του Οργανισμού αλλά και τη διεύρυνση του περιεχομένου των δραστηριοτήτων του, κάτι που ενδιαφέρει και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος από την αρχή παρέχει πλήρη στήριξη, και εδώ πράγματι η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική γιατί τόσο η μονιμότητά του όσο και η διεύρυνση του περιεχομένου έχει να κάνει με πολλά και σημαντικά θέματα και του σήμερα και του αύριο που ενδιαφέρουν πάρα πολύ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμη συζητήσαμε για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου, μια νέα πρωτοβουλία, η ΒΒ-Med της Μεσογείου όπως ονομάζεται, όπου πρωταγωνιστούν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία και συνεργάζονται και άλλες χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Αυτή είναι πολύ σημαντική στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε, φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στην Κύπρο, που είναι και μια στρατηγική επιλογή και των δύο χωρών και των δύο λαών.

Βεβαίως είχα την ευκαιρία να ακούσω και τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Κυβέρνησης, και ιδιαίτερα της κας Υπουργού, που φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερα και σημαντικά αποτελέσματα. Συνδέονται, βέβαια, και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την αξιολόγηση της Τουρκίας και της ευρωπαϊκής της πορείας και έχουν να κάνουν με το FIR Κωνσταντινούπολης - Άγκυρας στο οποίο, κατά παράνομο τρόπο, παράτυπο και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία δεν επιτρέπει τη διέλευση και τη χρήση από αεροπλάνα τα οποία προσγειώνονται και απογειώνονται από κυπριακά αεροδρόμια".

Από πλευράς της η κα Μαρκουλλή πρόσθεσε τα εξής:

"Παρόλο που, βεβαίως, δεν είναι θέμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αγγίξαμε και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ένα θέμα για το οποίο η Κύπρος ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Σίγουρα είναι ένα ευρύτερο θέμα και προσπαθούμε και οι δυο Κυβερνήσεις να βρούμε τρόπους να επανασυνδέσουμε τις χώρες μας ακτοπλοϊκά. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα μέσα από συγκεκριμένες μελέτες, και ιδιαίτερα μέσα από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, θα βρούμε τον τρόπο να ξεκινήσουμε".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του τουρκικού FIR σε σχέση με τις πτήσεις των κυπριακών αεροσκαφών, ο κ. Μαγκριώτης είπε τα εξής: "Εκτιμούμε ότι το απόλυτο δίκαιο είναι με την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που κάνει η Άγκυρα δεν γίνεται πλέον σε κανένα μέρος του κόσμου. Και εκεί που υπήρχαν τέτοιοι θύλακες έχουν αναιρεθεί. Με αυτή λοιπόν την έννοια, με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυπριακή πλευρά με την υποστήριξη της ελληνικής, αλλά και όχι μόνο, αυτό το απολύτως δίκαιο αίτημα γρήγορα μπορεί στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να βρει δικαιοσύνη".

Τέλος ο κ. Μαγκριώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη σημασία και το συμβολισμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στη συνάντηση παρίσταντο ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών κ. Στέλιος Χειμώνας και υπηρεσιακοί παράγοντες.