mtcw


Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσου Μητσόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, η δεύτερη τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Μάλτας, με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής στους τομείς της ναυτιλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας κ. Joseph Hon Mizzi, ο Υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικής Ανάπτυξης της Μάλτας Dr Edward Zammit Louis και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη των τριών Υπουργείων.

Η συνάντηση αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της διαχρονικής και άριστης συνεργασίας η οποία υπάρχει τόσο μεταξύ των τριών Υπουργείων όσο και μεταξύ των τριών Κυβερνήσεων. Παρόλο που τα νηολόγια των τριών χωρών είναι ανταγωνιστικά, εντούτοις κρίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των χωρών για αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των νηολογίων τους τα οποία, λειτουργώντας συμπληρωματικά στον τομέα αυτό, θα μπορέσουν να διατηρήσουν και ενισχύσουν τη θέση τους ώστε να εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ναυτιλιακά δρώμενα παραμένοντας κυρίαρχοι εμπορικοί στόλοι.

Περαιτέρω, στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Συγκεκριμένα, στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξη της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της χώρας του στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας ιδιαίτερα κατά την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο του 2014. Εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, στόχος της συνάντησης ήταν η καταγραφή των μεθόδων βάσει των οποίων Μάλτα και Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της, και η διαμόρφωση μεταξύ των τριών χωρών κοινής στρατηγικής στα θέματα της ναυτιλίας. Η κυπριακή πλευρά δήλωσε την ετοιμότητα της να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς την ελληνική πλευρά κατά την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας. Πρόσθετα, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας εξέφρασε την προθυμία να προσφέρει τεχνική βοήθεια ώστε να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για προώθηση όλων των ναυτιλιακών θεμάτων που έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου από τα εμπορικά πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εν λόγω θέμα απασχολεί τα τελευταία χρόνια τη διεθνή ναυτιλία και μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί η υποχρεωτική κατασκευή νέων πλοίων που περιορίζουν κατά πολύ τους ρύπους τους. Η υποχρέωση αυτή προήλθε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και θεωρείται πρωτοποριακή επιτυχία του. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται εισήγηση ώστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υιοθετηθούν μέτρα που να καλύπτουν όχι μόνο τα νεότευκτα πλοία, δηλαδή αυτά που κατασκευάζονται από την 1/1/2013 και μετέπειτα, με αποτέλεσμα να εισηγείται την υιοθέτηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τα υπόλοιπα προγενέστερα υπάρχοντα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επί της προαναφερόμενης εισήγησης οι τρεις χώρες θεωρούν πως ένα περιφερειακό μέτρο όπως αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον εμπορικό στόλο των χωρών τους. Ως εκ τούτου στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι επίλυσης του θέματος τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα των νηολογίων των τριών χωρών.

Η τριμερής συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών θα συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο ενώ παράλληλα θα εξεταστούν τρόποι ώστε να καθιερωθεί και σε πολιτικό επίπεδο. Οι Υπουργοί Ελλάδας και Μάλτας εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ και οι τρεις Υπουργοί διαβεβαίωσαν για την συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών τους ως τριών μεγάλων ναυτιλιακών δυνάμεων, και δήλωσαν την πρόθεση τους να θέσουν τα θεμέλια για ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών τους και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τέλος, ο Υπουργός της Μάλτας κάλεσε τους ομολόγους του στην χώρα του για την διεκπεραίωση της τρίτης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Μάλτας, περί τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Μάλτας, οι τρεις Υπουργοί έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Τους Υπουργούς συνόδευσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης.




 CYPRUS-GREECE-MALTA.jpg