mtcw


Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Όπως ανέφερε ήδη και ο κ. Υπουργός η συνεισφορά του Υπουργείου μας στην επιτυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας υπήρξε ουσιαστική και πολύπλευρη.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των υποδομών που απαιτούνται για την επιτυχή διοργάνωση των Υπουργικών και όλων των άλλων συναντήσεων που διοργανώθηκαν επί Κυπριακής Προεδρίας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου είχε την ευθύνη της εκ βάθρων ανακαίνισης του Συνεδριακού Κέντρου η οποία ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, φιλοξενήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν επί Κυπριακής Προεδρίας. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε το Κέντρο Τύπου σε τμήμα του ξενοδοχείου Φιλοξενία για να καλύψει τις ανάγκες των ξένων ανταποκριτών και των ντόπιων εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το Συνεδριακό Κέντρο ανταποκρίθηκε απόλυτα στις απαιτήσεις των Υπουργικών Συναντήσεων και των άλλων υψηλού επιπέδου συνεδρίων, ενώ τα εγκωμιαστικά σχόλια των συνέδρων και των δημοσιογράφων συνηγορούν στο γεγονός ότι οι κτηριακές υποδομές και ο εξοπλισμός τους με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας δημιούργησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προώθησε επίσης την κατασκευή της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου με τη μέθοδο μελέτης - κατασκευής σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, όπως προνοείτο στο σχετικό συμβόλαιο το οποίο περιλαμβάνει επίσης δωδεκαετή συντήρηση. Η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 300 άτομα σε καθιστό γεύμα και μέχρι 500 άτομα σε καθιστή γραμμική διάταξη για διαλέξεις και παρουσιάσεις.

Το κτήριο περιλαμβάνει την κυρίως αίθουσα, τους προθαλάμους και όλους τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους, τόσο στο ισόγειο (εμβαδού 750 m²) όσο και στο υπόγειο (εμβαδού 520 m²) καθώς και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Το κτήριο είναι ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και επίπλωση, καθώς και όλα τα απαραίτητα για τη χρήση του συστήματα. Το Έργο παραλήφθηκε τον Απρίλιο 2012 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον 30 εκδηλώσεις.

Επιπρόσθετα από την έγκαιρη ολοκλήρωση των κτηριακών υποδομών για την Προεδρία, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων προώθησε διάφορες βελτιωτικές εργασίες στο κυρίως οδικό δίκτυο της Λευκωσίας με έμφαση στις προσβάσεις των εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνταν για σκοπούς εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας. Συγκεκριμένα έγινε επάλειψη ασφαλτικού τάπητα σε κύριες οδικές αρτηρίες στη Λευκωσία, αποκατάσταση της υφιστάμενης σήμανσης, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια και ράμπες αναπήρων, βάφτηκαν κάγκελα και καθαρίστηκαν δρόμοι τόσο στο αστικό δίκτυο αλλά και στους αυτοκινητόδρομους.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχώρησε επίσης στην κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στη Λεωφόρο Λεμεσού και στην τοπιοτέχνιση νησίδων ενώ τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός σε δρόμους όπως π.χ. κάλαθοι, παγκάκια, πινακίδες. Με τη συμβολή και του Δήμου Αγλαντζιάς έγινε καθαρισμός και βάψιμο κρασπεδόλιθων παρά το Συνεδριακό Κέντρο, σημαιοστολισμός και βελτίωση των προσβάσεων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου καθώς και διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης παρά το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Πέρα από τα πιο πάνω, έγινε κατορθωτή η έγκαιρη παράδοση στην κυκλοφορία των τριών λωρίδων κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου από την Αλάμπρα μέχρι την είσοδο της Λευκωσίας, έργο που σε συνδυασμό με την κατασκευή του κυκλοφοριακού κόμβου παρά το ΓΣΠ, έχει αποσυμφορήσει τη διακίνηση οχημάτων και έχει αυξήσει τα επίπεδα ασφάλειας. Η κατασκευή πριν από την έναρξη της Προεδρίας του δρόμου αυτού, στον οποίο διακινούνται καθημερινά 65 χιλιάδες οχήματα, βελτίωσε τη γενική εικόνα στην είσοδο της πρωτεύουσας αφήνοντας στο παρελθόν τις τεράστιες ουρές των αυτοκινήτων και τη συνεπακόλουθη ταλαιπωρία των οδηγών.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών είχε αναλάβει τον συντονισμό των μεταφορών όλων των επισήμων και των χιλιάδων συνέδρων που θα επισκέπτονταν την Κύπρο κατά την εξάμηνη περίοδο της Προεδρίας μας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ευρεία χρήση του συστήματος δημόσιων μεταφορών από τους Ευρωπαίους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο.

Όλες οι διακινήσεις πραγματοποιήθηκαν με χρονική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια. Συγκεκριμένα το Τμήμα Οδικών Μεταφορών διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τον στόλο των 44 κυβερνητικών οχημάτων που διατέθηκαν για τις μετακινήσεις των υπουργών, των Επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Κύπρο και με δικό του προσωπικό πραγματοποίησε τις μετακινήσεις τους και των συνοδειών τους, κυρίως από και προς τα αεροδρόμια. Μόνο για τις Άτυπες Υπουργικές Συναντήσεις μεταφέρθηκαν περίπου 2.500 πρόσωπα και έγιναν περίπου 2.000 μετακινήσεις με τα εν λόγω οχήματα.

Ο κεντρικός συντονισμός γινόταν από προσωπικό του Τμήματος και της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο συνεργαζόταν με άλλες Υπηρεσίες όπως την Αστυνομία, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και υπηρεσίες του αεροδρομίου. Όσον αφορά τις άλλες 200 συναντήσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν εντός του εξαμήνου, εξυπηρετήθηκαν περίπου 15.000 ξένοι σύνεδροι και έγιναν γύρω στις 85.000 μετακινήσεις προσώπων, περιλαμβανομένων και μετακινήσεων επιβατών μειωμένης κινητικότητας.

Πέρα από τις υποδομές και τις διακινήσεις των συνέδρων επισημαίνεται ότι το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ προχώρησε την 1η Ιουλίου 2012 στην έκδοση γραμματοσήμων. Η σειρά αποτελείται από ένα γραμματόσημο των €0,51 (50.000) και μια μινιατούρα περιορισμένης ποσότητας (20.000) με ονομαστική αξία €10,00. Κυκλοφόρησαν επίσης Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.

Η Κυπριακή Προεδρία αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία προβολής του τόπου μας σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία πέντε εκθέσεις στο εξωτερικό και μια έκθεση στην Κύπρο με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ προβάλλοντας αξιόλογα αρχαιολογικά εκθέματα μας σε κορυφαία μουσεία της Ευρώπης καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν οι εκθέσεις:

(α) «Αρχαία Κύπρος: Διάλογοι Πολιτισμών» στα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες

(β) «Η Κύπρος μεταξύ του Βυζαντίου και της Δύσης, 4ος έως 16ος αιώνας» στο Μουσείο του Λούβρου

(γ) «Κύπρος, το Νησί της Αφροδίτης» στη Ρώμη

(δ) «City of Gold: The Archaeology of Polis Chrysochous, Cyprus» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

(ε) «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου

Η προσέλευση στις πιο πάνω εκθέσεις ήταν αθρόα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στις Βρυξέλλες, όπως και στο Κυπριακό Μουσείο, η περίοδος των Εκθέσεων έχει παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο. Λεπτομέρειες καταγράφονται στο Ενημερωτικό Δελτίο που ετοίμασε το Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων.