mtcw


Το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη. Έτσι αποφασίστηκε όπως καθιερωθεί να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Από τότε, το συνέδριο αυτό απέκτησε μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που το κατέταξε ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο, προσελκύοντας σημαντικούς παράγοντες και προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής.

Το φετινό Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2011” έχει ως γενικό θέμα του «Τα τρέχοντα ερωτήματα στη Ναυτιλία: Είναι αρκετά Ασφαλής; Είναι Βιώσιμη; Υπάρχει αρκετή Αισιοδοξία;» “The Questions in Shipping: Is it Safe enough? Is it Sustainable? Is there enough Confidence?”. Για τη διοργάνωση του καταβλήθηκε μεγάλη και συλλογική προσπάθεια από τους βασικούς φορείς της κυπριακής ναυτιλίας, δηλαδή το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα με δεξίωση στο ξενοδοχείο Amathus Beach στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων θα απονείμει εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τα Κυπριακά Βραβεία Ναυτιλίας, που είναι: το Βραβείο Προσωπικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας, που απονέμεται σε φυσικό πρόσωπο και το Βραβείο Ανάπτυξης της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, το οποίο απονέμεται σε νομικό πρόσωπο.

Το εργασιακό μέρος θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης - απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο - στη Λεμεσό, το τριήμερο 3 με 5 Οκτωβρίου 2011. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 09:35 πμ.

Διακεκριμένες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πλοιοκτήτες, τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη διεθνών οργανισμών και εταιρειών, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ναυτιλιακό κόσμο.

Το συνέδριο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει ως θέμα την ασφάλεια στη ναυτιλία και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της πειρατείας σε πλοία και στους ναυτικούς. Την ίδια μέρα θα υπάρχει και απογευματινή ημερίδα με θέμα τις κεφαλαιαγορές και το πώς αυτές αποτελούν μια νέα πηγή χρηματοδότησης της ναυτιλίας.

Η δεύτερη ενότητα θα επικεντρωθεί στον κρίσιμο, από κάθε άποψη, τομέα της ενέργειας. Ειδικοί σε θέματα ενέργειας θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τομέα αυτό και θα αναφερθούν στους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί αειφόρος ενεργειακή βιωσιμότητα, δηλαδή μακροπρόθεσμη χρήση των ενεργειακών πηγών κατά τρόπο που δεν θα προκαλεί μή αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον.

Η τρίτη ενότητα επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο τρίτο αγωνιώδες ερώτημα της ναυτιλίας: «Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία;». Η πρώτη συζήτηση θα επικεντρωθεί στη μελέτη των ναυλαγορών και διατύπωση προβλέψεων για το μέλλον. Η δεύτερη συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στο ερώτημα κατά πόσον πλησιάζει η ανάκαμψη.

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011, μετά το εργασιακό μέρος του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί απογευματινή ημερίδα «Νέων Διευθυντικών Ναυτιλιακών Στελεχών» στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος νεαροί επιστήμονες ηλικίας κάτω των 40 χρόνων. Η φετινή απογευματινή ημερίδα έχει ως γενικό τίτλο «Παγκόσμια Ναυτιλιακή Δικτύωση» “Global Shipping Networking”. Οι νεαροί σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να δικτυωθούν μεταξύ τους, να επεκτείνουν τα δίκτυα επαφών τους με συναδέρφους τους και πώς μέσω αυτών των δικτύων μπορούν να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο αριθμός των συνέδρων αναμένεται να φθάσει τους 700 περίπου, η πλειοψηφία των οποίων θα απαρτίζεται από ναυτιλιακούς παράγοντες τόσο από τον κυπριακό χώρο όσο και από τον ευρύτερο διεθνή ναυτιλιακό χώρο.

Η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Διαθέτει έναν καθ’ όλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο που της επιτρέπει να βρίσκεται στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων και του Μνημονίου Συνεννόησης του Τόκυο για τον έλεγχο πλοίων από τα κράτη λιμένα. Επίσης, η κυπριακή σημαία έχει αφαιρεθεί από τη Λίστα Προτεραιότητας Ελέγχου (Targeted Flag States) της Ακτοφυλακής των Η.Π.Α. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί ο στόλος αυτός είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Το 2010 σημαδεύτηκε από μια μεγάλη επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία. Μετά από πολύμηνες και συντονισμένες προσπάθειες πετύχαμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός νέου φορολογικού συστήματος το οποίο προσδίδει περισσότερη ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα στη ναυτιλία μας.

Το νέο σύστημα φόρου χωρητικότητας επεκτείνει τις ευνοϊκές φορολογικές πρόνοιες που ίσχυαν για τους ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων και τους πλοιοδιαχειριστές, στους ιδιοκτήτες αλλοδαπών πλοίων και τους ναυλωτές. Επίσης, επεκτείνει τις φορολογικές απαλλαγές που προηγουμένως κάλυπταν μόνο κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων σε άλλες ναυτιλιακές δραστηριότητες, για να καλύπτουν τα κέρδη από πώληση πλοίων, τους τόκους πάνω στο κεφάλαιο κίνησης (εκτός από τόκους πάνω σε κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για επένδυση) και τα μερίσματα που καταβάλλονται άμεσα ή έμμεσα και προέρχονται από κέρδη πραγματοποιηθέντα από την εκμετάλλευση πλοίου.

Στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων προκλήσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι η διοργάνωση του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011» θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κυπριακή ναυτιλία και θα προβάλει τη χώρα μας διεθνώς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του φετινού συνεδρίου, και συγκεκριμένα τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς επίσης το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την πολύχρονη συνεισφορά τους στη διοργάνωση των Συνεδρίων «Ναυτιλιακή Κύπρος».