mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας για επιτόπου αξιολόγηση και επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Υπουργός είπε τα εξής: "Πρόκειται για μια υπηρεσιακή επίσκεψη για να δούμε διάφορα προβλήματα λειτουργίας και λειτουργικότητας του αεροδρομίου. Τέτοιες συσκέψεις γίνονται τακτικά και θα συνεχίσουν να γίνονται. Το νέο τερματικό έχει αρχίσει να λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες και τώρα είναι η ώρα να δούμε κάποια προβλήματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή εμφανίζονται. Έπρεπε να λειτουργήσει το τερματικό για να αξιολογηθούν κάποιες ρυθμίσεις που έχουν γίνει".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόρισμα που ετοιμάστηκε σχετικά με το πρόβλημα που σημειώθηκε με το φωτισμό στο δίαυλο του αεροδρομίου, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε: "Η διμελής ερευνητική επιτροπή την οποία διορίσαμε κατέληξε στο πόρισμα της το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διαπιστώσεις για τα αίτια του συμβάντος και τί ακριβώς προηγήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Το πόρισμα αυτό διαβιβάστηκε στη Διαχειριστική Εταιρεία με την παράκληση να μας στείλει τις απόψεις και τα σχόλια της, στη βάση των οποίων θα γίνει συνολική αξιολόγηση. Έτσι θα αξιολογηθεί κατά πόσον τα πραγματικά γεγονότα επιβάλλουν την οποιαδήποτε επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Στόχος είναι να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό στα αεροδρόμια. Θα πρέπει να παρθούν και θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναδημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες οδήγησαν σ' αυτό το συμβάν που συνέτεινε στο να κλείσει το αεροδρόμιο για αρκετές ώρες. Τέτοιου είδους συμβάντα δεν μπορεί να είναι αποδεκτά".
Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα: "Σε γενικές γραμμές πρέπει να πούμε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί καλά. Έγινε μια ομαλή μετάβαση στο νέο τερματικό. Αυτό το λέμε έχοντας υπόψη τί θα μπορούσε να συμβεί και τί συνέβη σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Βεβαίως αυτό δεν μας εφησυχάζει. Ανά πάσα στιγμή, σε ένα ζωντανό οργανισμό και περιβάλλον όπως είναι το αεροδρόμιο, μπορούν να συμβούν πράγματα τα οποία είναι ανεπιθύμητα. Γι' αυτό είμαστε σε εγρήγορση και σε επίπεδο διαχειριστικό, που είναι ευθύνη της διαχειρίστριας εταιρείας, και σε επίπεδο εποπτικό, που είναι δική μας ευθύνη, των κυβερνητικών υπηρεσιών. Γι' αυτό και οι συχνές επισκέψεις μας στο αεροδρόμιο τώρα που είναι η αρχή".

Σε ερώτηση για το τί θα γίνει το παλιό αεροδρόμιο, ο κ. Υπουργός απάντησε: "Σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης παραχώρησης, οι εγκαταστάσεις του παλιού τερματικού είναι στη διάθεση του Διαχειριστή για αξιοποίηση με βάση, ασφαλώς, προτάσεις που θα καταθέσει προς την κυβερνητική πλευρά η οποία θα δώσει την τελική της έγκριση για τη μορφή ανάπτυξης των συγκεκριμένων χώρων. Έχουν κατατεθεί κάποιες σκέψεις οι οποίες αξιολογούνται".

Σε ερώτηση για το αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στην περιοχή του Λιβάνου, ο κ. Νικολαΐδης είπε τα εξής: "Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για αυτό το συμβάν και τη συμπάθεια μας προς τις οικογένειες των θυμάτων. Το ατύχημα συνέβη τα χαράματα μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα αξιολογούνται. Το Κέντρο Ελέγχου και Διάσωσης Κύπρου ενημερώθηκε αμέσως μετά το συμβάν στις 3.40 το πρωί. Με το πρώτο φως της ημέρας, περίπου στις έξι το πρωί, ένα δικό μας ελικόπτερο αναχώρησε από την Κύπρο και συμμετέχει αυτή τη στιγμή στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Επίσης υπάρχει ακόμα ένα ελικόπτερο το οποίο είναι εν αναμονή και, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου και με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, αν χρειαστεί θα σταλεί στην περιοχή. Είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστεκόμαστε στη φίλη χώρα, το Λίβανο.

Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που ερευνά η αστυνομία, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής: "Μετά από συντονισμένες και συγκροτημένες προσπάθειες της Αστυνομίας έγινε δυνατός ο εντοπισμός αυτής της ομάδας των υπόπτων για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα υπαρκτό ζήτημα που αφορά όλους μας, όλη την κοινωνία. Πρέπει όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να εντοπίζουμε και να καταγγέλλουμε τέτοιου είδους ενέργειες γιατί αφορούν την κληρονομιά μας. Είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε.

Εμείς, ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, κινούμαστε προς τρεις κατευθύνσεις σε ότι αφορά τη φύλαξη και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων μας. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση των συνθηκών φύλαξης τους τόσο στα μουσεία όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους. Η δεύτερη είναι η συνεργασία μας με τις διωκτικές αρχές, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και εν τη γενέσει τους τέτοιου είδους φαινόμενα. Η τρίτη κατεύθυνση είναι η συνομολόγηση διεθνών και διακρατικών συμφωνιών με άλλες χώρες, ώστε μέσα από αυτή τη συνεργασία να καταπολεμείται η αρχαιοκαπηλία και να κλείνουν οι δρόμοι διακίνησης των αρχαιοτήτων. Πρέπει να πω ότι ακριβώς μέσα από αυτή τη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της Ελλάδας κατέστη δυνατός ο εντοπισμός αυτών των ατόμων.

Όπως ξέρετε η Κύπρος είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σ' ό,τι αφορά την προέλευση των αντικειμένων που εντοπίστηκαν. Ακόμα και αν οι αρχαιότητες είναι ξένες, εφόσον βρίσκονται στη Κύπρο να τις διαφυλάξουμε με τον ίδιο τρόπο που θα διαφυλάτταμε τις δικές μας αρχαιότητες".