mtcw


Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) και όλα τα κράτη μέλη του, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι να τονίσει το σημαντικό και ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας σήμερα και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για ασφαλείς και καθαρές θάλασσες. Αυτή τη χρονιά ο ΔΝΟ έχει επιλέξει να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, αλλά και ολόκληρη τη χρονιά 2014, στις Διεθνείς Ναυτιλιακές Συμβάσεις με ειδικό θέμα:

Συμβάσεις Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού: Αποτελεσματική Εφαρμογή

IMO Conventions: Effective Implementation

Με την πάροδο των χρόνων, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει αναπτύξει και υιοθετήσει πολυάριθμες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη των ναυτικών ατυχημάτων και στην πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης, στην άμβλυνση των αρνητικών τους συνεπειών όπως επίσης και στη διασφάλιση επαρκούς αποζημίωσης των θυμάτων τέτοιων ατυχημάτων. Όλες αυτές οι Συμβάσεις συντείνουν στο μέγιστο βαθμό στις προσπάθειες για μια ασφαλή, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία.

Κάθε Σύμβαση του ΔΝΟ για να είναι αποτελεσματική και αποδοτική θα πρέπει να τίθεται γρήγορα σε ισχύ, να κυρώνεται από μεγάλο αριθμό Κρατών-Μελών, και τυγχάνει ουσιαστικής και αποτελεσματικής εφαρμογής. Η αποτελεσματικότητα των Διεθνών Ναυτιλιακών Συμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τα Κράτη Μέλη του ΔΝΟ τα οποία κυρώνουν, υιοθετούν τις Συμβάσεις ενσωματώνοντας τις στις Εθνικές τους νομοθεσίες και τις εφαρμόζουν. Αν και οι περισσότερες Συμβάσεις είναι σε ισχύ, υπάρχουν και μερικές που δεν έχουν κυρωθεί από ικανοποιητικό αριθμό χωρών και κάποιες οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Αυτός είναι και ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο ΔΝΟ έχει αφιερώσει το 2014 στις Διεθνείς Συμβάσεις: για να δοθεί έμφαση και στις Συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν κυρωθεί ούτως ώστε να τεθούν σύντομα σε ισχύ.

Στον τομέα της ναυτιλίας η χώρα μας πρωτοπορεί και κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο στόλο. Η Κύπρος, η οποία είναι ενεργό μέλος του ΔΝΟ και επανεκλέγεται ανελλιπώς στο Συμβούλιο από το 1987, έχει κυρώσει μεγάλο αριθμό Συμβάσεων του ΔΝΟ, τις έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία και τις εφαρμόζει. Είμαστε βέβαιοι πως η Κύπρος θα περάσει επιτυχώς τον επερχόμενο υποχρεωτικό έλεγχο των Κρατών-μελών του ΔΝΟ, που θα αφορά στις υποχρεώσεις και ευθύνες κάθε κράτους που απορρέουν από τις Συμβάσεις. Η ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης έχει καθιερωθεί στη βάση τριών πυλώνων ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Η διατήρηση ποιοτικού στόλου και η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών επιπέδων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, συνιστούν τη θεμέλια βάση πάνω στην οποία η Κύπρος χτίζει τη φήμη της ως μια σημαντική ναυτιλιακή σημαία και ως βάση διεθνών εργασιών.

Η διαδικασία δημιουργίας των Συμβάσεων είναι η κύρια ασχολία του ΔΝΟ, μέσα από συζητήσεις, συμβούλια, επιτροπές και υποεπιτροπές. Η ουσία και η σημαντικότητα των Συμβάσεων όμως απορρέει από το πως τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις πρόνοιες των Συμβάσεων στα πλοία, στα λιμάνια και στους ναυτικούς, στην πρακτική δηλαδή πλευρά της λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ο δρόμος για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας ανά το παγκόσμιο είναι η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.




 Mcw-1.jpg