mtcw


Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την ασφάλεια των πτήσεων, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, αναφερόμενη στο πρόβλημα που δημιουργείται από την παράνομη λειτουργία του πύργου ελέγχου της Τύμπου, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Eurocontrol αλλά και όλους τους άλλους οργανισμούς που έχουν όλα αυτά τα χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για επίλυση αυτού του προβλήματος το οποίο - όπως ανέφερε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Eurocontrol κ. Erik Merckx - έχει και διαστάσεις προβληματικές για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε επί καθημερινής βάσεως. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει λύση αυτού του προβλήματος. Τόσο οι δικές μας προσπάθειες αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurocontrol και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχιστούν.

Την επόμενη βδομάδα θα έχω συναντήσεις με τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Πολίτικής Αεροπορίας για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Κωνσταντινίδης είχε επίσης πρόσφατα ένα κύκλο επαφών για το ίδιο θέμα. Οι προσπάθειές μας είναι οργανωμένες και επικεντρωμένες τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο επίπεδο των Υπουργών Μεταφορών, αλλά και στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς γιατί επιτέλους πρέπει να βρεθεί μια λύση σ' αυτό το πρόβλημα, δηλαδή των παρεμβολών του παράνομου κέντρου ελέγχου της Τύμπου, αλλά και στο άλλο πολύ σοβαρό θέμα το οποίο επίσης αναδείξαμε στη σημερινή διάσκεψη. Πρόκειται για το θέμα των απαγορεύσεων εκ μέρους της Τουρκίας των πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων κ. William Voss υπογράμμισε τη σημασία της διάσκεψης για την ασφάλεια των πτήσεων. «Το θέμα που συζητείται», πρόσθεσε, «είναι η επικοινωνία εδάφους - αέρος που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πολιτική αεροπορία. Η Κύπρος έχει βρει το δρόμο για ένα ηγετικό ρόλο στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Κύπρου κ. Ακριβός Τσολάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Ιδρύματος και ανακοίνωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα θεσπιστεί ο θεσμός της Ακαδημίας από την οποία θα αποφοιτούν οι ερευνητές ασφάλειας πτήσεων οι οποίοι θα προέρχονται όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από γειτονικές χώρες.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Eurocontrol κ. Erik Merckx αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ευρωπαϊκές χώρες για μείωση του κόστους των πτήσεων και των καθυστερήσεων και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων. «Καθημερινά στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», πρόσθεσε, «πραγματοποιούνται 30,000 πτήσεις και ανά πάσα στιγμή βρίσκονται ταυτόχρονα στον αέρα 4,000 αεροσκάφη. Για όλα αυτά τα αεροπλάνα χρειάζεται συντονισμός για αποφυγή των καθυστερήσεων και διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων. Αυτό διασφαλίζεται με τον ορθό συντονισμό στην επικοινωνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος με τους πιλότους που πραγματοποιούν πτήσεις. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου η επικοινωνία μεταξύ των πιλότων και ελεγκτών δεν είναι πάντοτε η επιθυμητή. Είναι γι' αυτό το λόγο που πραγματοποιείται η διάσκεψη στην Κύπρο ώστε να εξετασθούν και να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα προβλήματα που δημιουργεί στις επικοινωνίες ο παράνομος πύργος ελέγχου στην Τύμπου, ο κ. Merckix είπε ότι το Eurocontrol είναι ενήμερο για το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει για αρκετά χρόνια και καταβάλλει προσπάθειες για επίλυσή του.

Εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATCA) που εκπροσωπεί 85,000 μέλη, ο κ. Zeljko Oreski αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ομοσπονδία σε θέματα ασφάλειας πτήσεων.

Οι εργασίες της διάσκεψης για την ασφάλεια των πτήσεων θα ολοκληρωθούν αύριο στη Λάρνακα.