mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης όπου εξετάσθηκε το θέμα της κατεδάφισης του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος η Δήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, των Ιατρικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών και της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:

«Είχαμε μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό σύσκεψη για τη διαδικασία κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας εν όψει της προοπτικής ανέγερσης εκεί του νέου Κυπριακού Μουσείου. Όπως ξέρετε, έχει ήδη υπογραφεί ένα συμβόλαιο από τις 26 Αυγούστου για την κατεδάφιση και έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα προκαταρκτικά.

Κάναμε μια λεπτομερή ανασκόπηση των όρων του συμβολαίου και των προνοιών που περιλαμβάνει γιατί δεν πρόκειται για ένα απλό έργο ούτε για μια απλή κατεδάφιση. Πρόκειται για κατεδάφιση ενός συγκεκριμένου κτηρίου που εχρησιμοποιείτο για πάρα πολλά χρόνια ως Νοσοκομείο.

Μέσα από την εξέταση όλων των δεδομένων μπορεί να λεχθεί ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι διαδικασίες τόσο κατά την κατεδάφιση όσο και ελέγχου και εποπτείας αυτής της κατεδάφισης σε σχέση με τα σχέδια ασφάλειας και υγείας, σε σχέση με την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των περίοικων, σε σχέση με την εναπόθεση των μπάζων καθώς και σε σχέση με το συγκοινωνιακό – την κυκλοφοριακή δηλαδή διαχείριση. Θεωρούμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν προβλεφθεί όλες οι διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό το έργο θα γίνει κατά τον καλύτερο και πιο υπεύθυνο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Για τη διαχείριση του έργου θα στηριχθούμε στην τεχνογνωσία και των πέντε Υπουργείων – Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Ασφαλώς, εκεί όπου χρειάζεται θα αντληθεί τεχνογνωσία και από Συμβούλους ώστε να μην υπάρχει καμιά περίπτωση που δεν θα έχει προβλεφθεί, ή αν αντιμετωπιστεί κάτι που δεν έχει προβλεφθεί, αυτό να αντιμετωπιστεί με τον πρέποντα τρόπο».

Θα συνεχίσουμε την επιτήρηση και την εποπτεία του όλου έργου. Έχει συσταθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου κάτω από το συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και προσβλέπουμε ότι το έργο αυτό θα κινηθεί με τον πιο ομαλό και πρέποντα τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της μετακίνησης του αμιάντου, ο κ. Νικολαΐδης είπε τα εξής: Όλα τα υλικά τα οποία χρήζουν ειδικής μεταχείρισης όπως π.χ. οι αμίαντοι, θα τύχουν διαχείρισης με τον πρέποντα τρόπο σύμφωνα με τις διαδικασίες της νομοθεσίας και των σχετικών οδηγιών που υπάρχουν για τη διαχείριση αυτών των υλικών και θα εναποτεθούν εκεί που συνήθως εναποτίθενται, που είναι το μεταλλείο του Αμιάντου.

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας έχουν αναφέρει κατά πόσο τα Εξωτερικά Ιατρεία θα μετακινηθούν από το χώρο του Νοσοκομείου, ο κ. Υπουργός απάντησε: Το Υπουργείο Υγείας συμμετείχε στη σύσκεψη υπό την ιδιότητα του ως ο ιδιοκτήτης του χώρου. Ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν και το θέμα των Εξωτερικών Ιατρείων, που με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης με τη λήψη κάποιων μέτρων. Γίνονται κάποιες σκέψεις και περιμένουμε κάποιες προτάσεις από το Υπουργείο Υγείας σ΄ ό,τι αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαχείρισης αυτών των Εξωτερικών Ιατρείων, χωρίς να αποκλείεται και η μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών διαδικασιών ώστε να μην υπάρξει έστω και η παραμικρή οχληρία για τους ασθενείς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα: Θα διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας καμιά εργασία δεν θα γίνεται κοντά στα Εξωτερικά Ιατρεία. Επαναλαμβάνω όμως ότι περιμένουμε κάποιες προτάσεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία μετακίνησης κάποιων υπηρεσιών που αφορούν τα Εξωτερικά Ιατρεία και κατά τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης ώστε να μην υπάρξουν έστω και αυτά τα λίγα προβλήματα που αναμένεται να υπάρξουν.

Ο χώρος θα περιφραχθεί, δεν θα γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας κοντά στα Εξωτερικά Ιατρεία έργα που να επηρεάσουν τη λειτουργία τους, και τα έργα που θα γίνονται θα είναι εκτός των ωρών λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων. Επίσης, θα δούμε και τη δυνατότητα απομάκρυνσης των Εξωτερικών Ιατρείων κατά τη διάρκεια της περιόδου των εργασιών κατεδάφισης.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα για την ασφάλεια πτήσεων, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής: Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη σ΄ ό,τι αφορά την ασφάλεια πτήσεων. Η ασφάλεια πτήσεων των αερομεταφορών είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για λόγους που είναι κατανοητοί. Εμείς στην Κύπρο έχουμε επιπρόσθετους, ισχυρούς λόγους να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και προσεκτικοί σ΄ αυτό το θέμα.

Το ότι η ασφάλεια πτήσεων στην Κύπρο βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο τεκμαίρεται από τις εποπτείες και τους ελέγχους που γίνονται από διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Πτήσεων (EASA) και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Ασφαλείας (ICAO). Οι οργανισμοί αυτοί με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους εκδίδουν αναφορές με βάση τις οποίες τα επίπεδα ασφάλειας στην Κύπρο δεν υπολείπονται εκείνων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ασφαλώς το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη προτεραιότητα, είναι ένας τομέας δυναμικός με στοιχεία και δεδομένα που μεταβάλλονται και έτσι τον παρακολουθούμε από κοντά, ώστε ανά πάσα στιγμή, εκεί όπου χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα ή επιπρόσθετες βελτιώσεις, αυτά να λαμβάνονται άμεσα.

Σ΄ ό,τι αφορά το θέμα με το ραντάρ στην περιοχή Κύκκου, το οποίο ανήκει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία, πρέπει να πούμε ότι η Υπηρεσία αυτή παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Παρέχει στοιχεία μετεωρολογίας ώστε να διευκολύνεται η αεροπλοΐα. Υπάρχουν παρά πολλοί τρόποι και μέσα να εξαχθούν αυτά τα στοιχεία για να δοθούν, πέρα από ένα ραντάρ ασφαλώς. Υπάρχουν τρόποι μέσω του ΄Ιντερνετ, από δορυφόρους και από άλλες υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που δίνει στην Πολιτική Αεροπορία η Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι ικανοποιητικά ώστε να διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια οι πτήσεις.

Από ότι έχω υπόψη μου, το Τμήμα Μετεωρολογίας βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης ή αγοράς νέου ραντάρ και, ως Υπουργείο, παρέχουμε προς το Τμήμα αυτό συμβουλές επί τεχνικών θεμάτων ώστε να καταλήξουν στις καλύτερες λύσεις σ΄ ό,τι αφορά το νέο εξοπλισμό τους.