mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Αλέκο Μιχαηλίδη, συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα χερσαίων και συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και θέματα τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση Κανονισμού σχετικά με τους προσανατολισμούς της Ένωσης για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Ο κ. Φλουρέντζου με παρέμβασή του εξήρε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα περιφερειακά και νησιώτικα κράτη μέλη της ΕΕ στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών και στη διευρυμένη συνεργασία με τις γειτονικές περιοχές της ΕΕ. Στη βάση αυτής της προσέγγισης, ο κ. Φλουρέντζου υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στη διαμόρφωση των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, καθώς και στον καθορισμό των έργων προτεραιότητας κατά τρόπο που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με θέματα αξιοποίησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών. Ο κ. Φλουρέντζου τόνισε τη σημασία των ευφυών συστημάτων στην αειφόρο ανάπτυξη των μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι μικρά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, θα πρέπει να τύχουν χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας για να υιοθετήσουν στο εθνικό σύστημα μεταφορών τους την απαραίτητη τεχνολογία. Ο κ. Φλουρέντζου είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για την Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών που θα οργανώσει η Κύπρος στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας. Στόχος της συνάντησης θα είναι να αναδειχθεί η συμβολή της τεχνολογίας και των ευφυών συστημάτων στην ενίσχυση της πολυτροπικότητας των μεταφορών, γεγονός που θα συμβάλει καταλυτικά στην αποτελεσματικότερη διακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, επίσης, ενώπιον του Συμβουλίου δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τους αερολιμένες της ΕΕ, καθώς και νομοθετική πρόταση για τη διακυβέρνηση και την περαιτέρω χρηματοδότηση του δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης Galileo. Τα εν λόγω θέματα αναμένεται να τύχουν εξέτασης στο Συμβούλιο επί Κυπριακής Προεδρίας.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας το Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση σχετικά με την καθιέρωση του πρώτου προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα.

Το Συμβούλιο σημείωσε, επίσης, την πρόοδο εργασιών αναφορικά με τη νομοθετική πρόταση για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Κοινότητας. Ο κ. Φλουρέντζου στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Κανονισμού το γεγονός ότι η οικονομική επιβάρυνση μικρών σε μέγεθος παροχέων που λειτουργούν σε μικρές αγορές θα είναι σαφώς δυσανάλογη του όποιου οφέλους δυνατόν τελικά να απολαμβάνει ο καταναλωτής.

Καταγράφηκε, επίσης, η πρόοδος των εργασιών για την προσπάθεια ανανέωσης του όρου εντολής και διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), ο οποίος εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Υπουργός εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει ο εν λόγω Οργανισμός στην ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών και υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για στοχευμένη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού όσο και για έγκριση εντολής μόνιμης λειτουργίας του.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Φλουρέντζου συναντήθηκε με τους Υπουργούς Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστρίας, καθώς και με τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Siim Kallas, Neelie Kroes και Antonio Tajani. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που θα εξεταστούν στο Συμβούλιο στους τομείς των μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και διαστημικής πολιτικής επί Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Υπουργός είχε, επίσης, συνάντηση με τους ομολόγους του Υπουργούς Μεταφορών της Πολωνίας και Δανίας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική σχέση των τριών κρατών μελών στο πλαίσιο του Τρίο Προεδρίας, γεγονός που θα συνδράμει στην καλύτερη δυνατή συνεργασία προς επίτευξη των στόχων του 18μηνου προγράμματος του Τρίο.