mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου παρουσίασε σήμερα το πρωί στις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες του Υπουργείου κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση, ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:

«Σήμερα ήταν μια τελευταία συνάντηση με τους Πρέσβεις ή αντιπροσώπους των διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία των χωρών μελών της ΕΕ για να τους ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις προτεραιότητες του δικού μας Υπουργείου σε σχέση με τα θέματα που θα χειριστούμε κατά την διάρκεια της Προεδρίας και τις προτεραιότητες που θα αναδείξουμε αλλά παράλληλα και για να τους ενημερώσουμε για την ατζέντα των θεμάτων των φακέλων την οποία θα «κληρονομήσουμε» από τη Δανική Προεδρία.

Έχω πει ότι είναι η τελευταία συνάντηση αυτή γιατί είχαν προηγουμένως γίνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Πρέσβεις των χωρών μελών με τους οποίους είχαμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και συζήτηση των διαφόρων θεμάτων. Έχουν έρθει στην Κύπρο διάφορες αποστολές από διάφορα κράτη μέλη για θέματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δικού μας Υπουργείου και είχαμε μαζί τους διάφορες συζητήσεις.

Σήμερα έγινε μια συνολική ενημέρωση. Λέγοντας ότι ήταν μια τελευταία ενημέρωση δεν σημαίνει ότι είναι και η τελική. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μαζί τους γιατί θα έχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για να μπορέσουμε να έχουμε τις θέσεις των χωρών μελών κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας και να μπορέσουμε να ασκήσουμε την Προεδρία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Δίνουμε σε αρκετά θέματα βαρύτητα όπως είναι η Ημέρα Ασφάλειας για τους Νέους, που θα γίνει στις 25 Ιουλίου, όμως θεωρούμε ότι το δόρυ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου μας είναι η Άτυπη Υπουργική Διάσκεψη που θα γίνει με θέμα την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική η οποία είναι «το παιδί» του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε το 2007 στη Λισαβόνα επί Προεδρίας Μπαρόζο της Πορτογαλίας. Στόχος μας είναι να επανεργοποιήσουμε αυτή την πολιτική, να υπάρξουν συμπεράσματα προς αυτή την κατεύθυνση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από εκεί και πέρα ανοίγονται πολλές προοπτικές ούτως ώστε οι θάλασσες και οι ωκεανοί να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όλων των χωρών της ΕΕ αλλά και εκείνων που πολλές φορές μοιράζονται την ίδια θαλάσσια λεκάνη. Θα αναμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδηλώσει μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες την πρόθεση της να φέρει στο τραπέζι τον κανονισμό για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποτελεί μια ασφαλή χώρα με όλες τις σωστές υποδομές για επενδύσεις. Επίσης πρόσθεσε τα εξής:

«Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις ιδιαίτερα και μετά την ανακάλυψη του φυσικού πλούτου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε τη διαδικασία αυτή των επενδύσεων ως κόρη οφθαλμού».

Σε ερώτηση για το θέμα της κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Φλουρέντζου απάντησε: «Χθες είχαμε μια συνάντηση στο Υπουργείο, ο Γενικός Εισαγγελέας, η HERMES και ο αντιπρόσωπος της εταιρείας που θέλει να αναπτύξει τον χώρο του παλιού αεροδρομίου της Λάρνακας. Έχουμε συμφωνήσει μια διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουμε και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

Η κυπριακή πλευρά θα θέσει κάποια ζητήματα τα οποία αναμένουμε να απαντηθούν και με την απάντηση που θα δοθεί θα προχωρήσουμε ανάλογα. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα και ευελπιστούμε ότι αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη.

Η δική μας πλευρά αυτό το οποίο θα κάνει είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θέτοντας το τι ακριβώς θέλει ούτως ώστε να ξέρει και η άλλη πλευρά, η κινεζική, αλλά και εκείνοι που θα στηρίξουν αυτή την επένδυση, τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο ζητούμε. Δεν έχει αυστηρά τοποθετηθεί χρονοδιάγραμμα όμως όλες οι πλευρές θέλουμε αυτή η υπόθεση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και ευχόμαστε να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».