mtcw


Με την ευκαιρία των εορτών, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου­Μαρκουλλή επισκέφθηκε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έδωσε δώρα σε τραυματίες από οδικά δυστυχήματα.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, η κα Υπουργός είπε τα εξής: «Επισκέφθηκα σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μαζί με το περιοδικό 'Κλικ', τον Διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και αντιπροσωπεία του ΟΠΑΠ, για να δούμε τους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στο Νοσοκομείο μετά από τροχαία δυστυχήματα. Είναι πραγματικά λυπηρό, αλλά και τραγικό να βλέπει κανείς νέους κυρίως ανθρώπους, κατά πλειοψηφία νέα παιδιά, τα οποία είτε παραμένουν τετραπληγικά, είτε έχουν σοβαρές περιπλοκές μετά από τροχαία δυστυχήματα, με ταλαιπωρία των ιδίων, αλλά και των οικογενειών τους. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, συνεχίζει να μαστίζει τον τόπο μας αυτό το φοβερό που λέγεται τροχαίο δυστύχημα, το οποίο αφαιρεί τη ζωή από πολλούς συμπολίτες μας και αφήνει τραυματίες, πολλές φορές, για μια ολόκληρη ζωή.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δώσω ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες μας. Θα πρέπει όλοι μαζί, όλη η κοινωνία, η πολιτεία και όλοι οι συμπατριώτες μαζί να συμβάλουμε σε αυτό τον αγώνα για να μειωθούν επιτέλους αυτά τα δυστυχήματα τα οποία ξέρουμε πως προκαλούνται. Είναι τέσσερις­πέντε οι κύριες αιτίες, τις οποίες όλοι ξέρουμε, αλλά πρέπει να τις εμπεδώσουμε και να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι πρέπει να οδηγούμε ή να περπατούμε με συγκεκριμένη συμπεριφορά που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική εικόνα στον τόπο μας όσον αφορά τα τροχαία δυστυχήματα. Δυστυχώς, κατέχουμε μία από τις εννέα χειρότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε η έννατη χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα θύματα οδικών δυστυχημάτων.

Το μήνυμά μου είναι, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές ημέρες, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, όταν οδηγούμε να σεβόμαστε τους κανόνες της τροχαίας, να μην τρέχουμε, να κρατάμε το όριο ταχύτητας, οι μοτοσικλετιστές να φορούν πάντοτε το κράνος τους, να μην πίνουμε και, αν θα πιούμε, ο οδηγός να είναι άτομο που δεν έχει πιει. Να φοράμε τις ζώνες ασφαλείας και στα μπροστινά και στα πίσω καθίσματα και οι πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όλοι μαζί να συμβάλουμε σαν μια κοινωνία για μια Κύπρο, η οποία να απαλλαγεί από αυτή τη μάστιγα, τον Μολώχ της ασφάλτου. Φτάνει πια θύματα. Η εικόνα που είδαμε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι πολύ τραγική και λυπηρή. Σίγουρα κανένας δεν θέλει να συμβεί αυτό το πράγμα στην οικογένειά του. Αυτό, όμως, από εμάς εξαρτάται και πρέπει ο καθένας από εμάς να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Επιτέλους να εξαλείψουμε τα αίτια των οδικών δυστυχημάτων και να οδηγούμε με σωστή οδική συμπεριφορά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η δρ Μαρκουλλή ανέφερε τα εξής: «Ήδη το 2010 έχουμε προωθήσει δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και ελπίζω, με την επανέναρξη των εργασιών του Σώματος, να υιοθετηθούν το συντομότερο. Το ένα είναι για την περαιτέρω μείωση του επιπέδου αλκοόλης για ορισμένες κατηγορίες οδηγών όπως είναι οι αρχάριοι, οι οδηγοί των φορτηγών, οι μοτοσικλετιστές. Αυτό είναι με βάση μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία ήδη εφαρμόζεται στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζω σύντομα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Το δεύτερο είναι το νάρκωτεστ, το οποίο είναι μια πολύ πρωτοποριακή νομοθεσία. Πολύ λίγες χώρες στον κόσμο έχουν εισαγάγει αυτή τη νομοθεσία και ελπίζω η Κύπρος να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών. Δυστυχώς, το 2010 χάσαμε ήδη δύο νεαρά παιδιά τα οποία ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλους.

Επίσης, είναι υπό επεξεργασία και άλλα νομοσχέδια, τα οποία θα επιβάλλουν πολύ αυστηρότερες ποινές και θα προωθηθούν μέσα στο 2011 με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας».