mtcw


Τα τελευταία δέκα χρόνια 989 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα στην πατρίδα μας. Πολλές χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και παραμένουν με μόνιμες αναπηρίες. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Κύπρο που να μην έχει θρηνήσει κάποιο προσφιλές πρόσωπο, θύμα οδικού δυστυχήματος.

Σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην άσφαλτο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να αφιερώνεται κάθε χρόνο η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στη μνήμη των εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν χάσει τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Οδικών Δυστυχημάτων είναι η Κυριακή, 15 Νοεμβρίου.

Η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση της μάστιγας των οδικών δυστυχημάτων ανήκει βεβαίως στην Κυβέρνηση, και στο κράτος γενικότερα, που έχουν υποχρέωση να αναβαθμίσουν τα επίπεδα ασφάλειας των δρόμων και των οχημάτων, αλλά και τα επίπεδα της οδικής συμπεριφοράς των πολιτών με την κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, με τη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, με τη σωστή εκπαίδευση των οδηγών και με τον έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων. Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη στο υψηλότερο επίπεδο, του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες στα πλαίσια εφαρμογής Στρατηγικού Σχεδίου. Η Πολιτεία όμως αδυνατεί να πετύχει πολλά χωρίς τη συστράτευση της κοινωνίας, αφού το πρόβλημα αφορά βασικά στις προσωπικές επιλογές του καθενός από μας ξεχωριστά όταν βρίσκεται στο δρόμο.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Αφού πει λίγα λόγια και ο αγαπητός συνάδελφος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και προβληθεί μια μικρή ταινία, ο λόγος θα δοθεί στα αγαπητά μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια κα Κατερίνα Παναγιώτου και κα Λένα Μαυρικίου.