mtcw


Το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη. Έτσι αποφασίστηκε όπως καθιερωθεί να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Από τότε το Συνέδριο απέκτησε μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που το κατέταξε ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο, προσελκύοντας σημαντικούς παράγοντες και προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής.

Το φετινό Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2013” έχει σαν γενικό θέμα «Η Ναυτιλία Σήμερα» / “Shipping Today”. Για τη διοργάνωσή του καταβλήθηκε μεγάλη και συλλογική προσπάθεια από τους βασικούς φορείς της κυπριακής ναυτιλίας, δηλαδή το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 6 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλους συνέδρους και τους προσκεκλημένους. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονέμει το Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας.

Το εργασιακό μέρος του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης - απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο - στη Λεμεσό, το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 9.35 π.μ.

Διακεκριμένες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Koji Sekimizu, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πλοιοκτήτες, τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη διεθνών οργανισμών και εταιρειών, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ναυτιλιακό κόσμο.

Τα θέματα του Συνεδρίου έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά από την οργανωτική Επιτροπή ώστε να αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλία και να ικανοποιούν την ανάγκη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας για υψηλού επιπέδου συζητήσεις σε «καυτά» θέματα. Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει ως θέμα τον επανασχεδιασμό της ναυτιλίας και θα επικεντρωθεί, στο πρώτο της μέρος, στην ανάγκη προσαρμογής στο νέο κανονιστικό πλαίσιο και στις νέες πολιτικές που διέπουν τη ναυτιλία. Στο δεύτερο μέρος της ενότητας θα συζητηθεί η χρηματοδότηση των πλοίων υπό τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

Η δεύτερη ενότητα θα καταπιαστεί με την περιβαλλοντική όψη της ναυτιλίας. Θα αναλυθούν η τρέχουσα σύσταση του διεθνούς εμπορικού στόλου και πόσο αυτός συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση οικολογικών πλοίων και οι μελλοντικές τάσεις αναφορικά με τα καύσιμα προώθησης των πλοίων.

Κατά την τρίτη ενότητα θα διατυπωθούν εκτιμήσεις για το μέλλον της ναυτιλίας. Η πρώτη συζήτηση θα επικεντρωθεί στη μελέτη των νέων προκλήσεων που δημιουργούνται όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας και η δεύτερη συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των ναυλαγορών και τη διατύπωση προβλέψεων για το μέλλον.

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, μετά το εργασιακό μέρος του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί απογευματινή ημερίδα «Νέων Διευθυντικών Ναυτιλιακών Στελεχών» στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος νέοι επιστήμονες ηλικίας κάτω των 40 χρόνων. Η φετινή απογευματινή ημερίδα έχει ως γενικό τίτλο «Πώς να καθιερώσετε τον εαυτό σας στη ναυτιλιακή σκηνή» / “How to Establish Yourself in the Shipping Scene”. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους και να καθιερωθούν στη ναυτιλία.

Ο αριθμός των συνέδρων αναμένεται να φθάσει τους 700 περίπου, η πλειοψηφία των οποίων θα απαρτίζεται από ναυτιλιακούς παράγοντες τόσο από τον κυπριακό όσο και από τον ευρύτερο διεθνή ναυτιλιακό χώρο.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Διαθέτει έναν καθόλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο που της επιτρέπει να βρίσκεται στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων και του Μνημονίου Συνεννόησης του Τόκυο για τον έλεγχο πλοίων από τα κράτη του λιμένα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί ο στόλος αυτός είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η πειρατεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Έχοντας πλήρη επίγνωση του μεγέθους του προβλήματος, είχαμε επιλέξει την πειρατεία ως ένα από τα κύρια θέματα του προηγούμενου Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος» που διεξήχθη το 2011. Δώσαμε έτσι την ευκαιρία να συζητηθεί το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα στο υψηλότερο δυνατό διεθνές επίπεδο και να αναζητηθούν ουσιαστικοί τρόποι καταπολέμησης της πειρατείας. Η Κύπρος, αφού μελέτησε πολύ προσεκτικά τα συμπεράσματα του συνεδρίου αλλά και τις διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις, υιοθέτησε το 2012 μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για προστασία των κυπριακών πλοίων από πράξεις πειρατείας και άλλες παράνομες πράξεις. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή νομοθεσία η οποία μέχρι σήμερα έχει τύχει ευρείας χρήσης από τους ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων. Αυτό φανερώνει, από τη μια, τη σημαντικότητα των Συνεδρίων «Ναυτιλιακή Κύπρος» σε διεθνές επίπεδο και, από την άλλη, τη θέλησή μας να αντλήσουμε εμπειρογνωμοσύνη από την «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας ναυτιλίας που παρευρίσκεται στα συνέδρια μας, ώστε η ναυτιλία μας να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που παρουσιάζονται. Είμαστε βέβαιοι ότι η διοργάνωση του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013» θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κυπριακή ναυτιλία και θα προβάλει διεθνώς τη χώρα μας.

Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προσφέρει διαχρονικά στην κυπριακή οικονομία. Υπολογίζεται ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας είναι της τάξης του 6%. Σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στο νησί μας. Στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας, και ευελπιστούμε σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του φετινού Συνεδρίου και συγκεκριμένα τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς επίσης το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την πολύχρονη συνεισφορά τους στη διοργάνωση των Συνεδρίων «Ναυτιλιακή Κύπρος».




 pemsec 2.jpg