mtcw





Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος προέδρευσε σήμερα συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΣΟΑ), με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Στέφης Δράκου, στελεχών της Αστυνομίας, και άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Καρούσος, αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο, σημείωσε πως έγινε αρχικά ανάλυση των στατιστικών από την Αστυνομία, τα μέλη της οποίας ενημέρωσαν επίσης για τους τρόπους και τα σημεία που θα ενισχύσει την αστυνόμευση στη βάση στατιστικών. Για παράδειγμα, εξήγησε ο κ. Υπουργός, «βλέπουμε ότι περίπου τα μισά θανατηφόρα είχαν γίνει μεταξύ των ωρών 4 και 8 το απόγευμα επομένως θα δούμε ενίσχυση της αστυνόμευσης στην βάση αυτών των στατιστικών».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι η στόχευση θα επικεντρωθεί στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης από την παιδική ηλικία. Για να προωθηθεί η ένταξη προγραμμάτων στο σχολικό πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Καρούσος, θα διευθετηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι τα παιδιά να εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας από το νηπιαγωγείο μέχρι το έτος της αποφοίτησής τους. «Σήμερα γίνονται, αλλά γίνονται μόνο σε μια τάξη στο Γυμνάσιο και στην Β’ Λυκείου. ΠΙστεύουμε θα ενισχύσει πάρα πολύ σημαντικά την κουλτούρα και την παιδεία στα θέματα οδικής ασφάλειας», είπε.

Επιπλέον, το ΣΟΑ σήμερα ενέκρινε δυο προγράμματα επιχορήγησης σε ό,τι αφορά προστατευτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, «το ένα έχει να κάνει με τα παιδικά καθίσματα για τα λεωφορεία, αφού πλέον ο νομός απαιτεί για επιβάτες κάτω των 6 ετών να είναι καθισμένοι σε ειδικό κάθισμα. Επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο θέμα στην αγορά ή στον εξοπλισμό αυτών των λεωφορείων για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα θα υπάρχει ο προϋπολογισμός διαθέσιμος. Επίσης εάν και εφόσον θα εγκριθεί, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του νόμου σχετικά με την υποχρεωτική χρήση κράνους από τους ποδηλάτες. Και για αυτό το μέτρο θα ανακοινωθεί πρόγραμμα επιχορήγησης για την αγορά προστατευτικού κράνους για τους ποδηλάτες».

Επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις επαφές που έγιναν με τα ΜΜΕ για σκοπούς ενίσχυσης της προβολής μηνυμάτων οδικής ασφάλειας.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ασχολούνται με το θέμα οδικής ασφάλειας και την Υπουργό Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, την Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών, τους εθελοντές μας γιατί σε αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, βλέπουμε ότι περισσότερος κόσμος, περισσότεροι πολίτες, περισσότεροι εθελοντές, περισσότεροι ειδικοί συνασπίζονται μαζί μας και έρχονται αρκετές χρήσιμες προτάσεις και εισηγήσεις και προσπαθούμε να τις υλοποιήσουμε για να βελτιωθούμε στο θέμα οδικής ασφάλειας. Ο στόχος είναι κανένας νεκρός από οδική σύγκρουση. Η πολιτική βούληση υπάρχει, υπάρχουν οι προϋπολογισμοί, υπάρχουν οι πρωτοβουλίες νομοθετικές είτε και άλλες και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες», είπε, τέλος, ο κ. Καρούσος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα αυξηθεί ο αριθμός καμερών στον δρόμο, ο κ. Καρούσος είπε ότι «η Επιτροπή Παραλαβής ελέγχει και διασταυρώνει εάν τηρεί η εταιρεία τους όρους συμβάσης της. Εάν και εφόσον τηρούνται οι όροι της συμβάσης η επόμενη φάση, που ουσιαστικά είναι η πρώτη φάση -γιατί θα φύγουμε από την πιλοτική-, προνοεί την αγορά ακόμα 16 κινητών καμερών και ουσιαστικά θα φτάσουμε τον αριθμό 20 σε ολόκληρη την Κύπρο και την εγκατάσταση ακόμα 24 σταθερών καμερών. Αυτές θα λειτουργήσουν για κάποιους μήνες μετά την εγκατάστασή τους και πάλι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την πιλοτική, δηλαδή θα δούμε ποια προβλήματα υπάρχουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές εάν όλα λειτουργούν με τους όρους της προσφοράς. Εάν και εφόσον είμαστε ικανοποιημένοι θα προχωρήσουμε και στην επόμενη φάση για να ολοκληρωθεί και αυτή η εγκατάσταση του συνόλου των 120 καμερών σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση στην αποστολή εξωδίκων, κ. Καρούσος απάντησε «έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική βελτίωση, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η επεξεργασία από την Επιτροπή Παραλαβής που είναι ελέγχει τα εξώδικα. Με βάση τη σύμβαση πρέπει να αποστέλλονται 5 μέρες από την μέρα που γίνετε η επεξεργασία τους. Ουσιαστικά θέλουμε μια ημέρα για κάποια τεχνικά θέματα, είναι 6 μέρες αυτή η διορία. Είδαμε μια σημαντική βελτίωση. Τον Μάρτιο σχεδόν δεν είχε φύγει κανένα εξώδικο μέχρι μέσα Μαΐου-αρχές Ιουνίου είχαν φύγει περίπου το 75% των εξώδικων. Τα υπόλοιπα υπήρχαν κάποια θέματα αλλά τα επιλύσαμε όλες οι υπηρεσίες. Θα ξέρουμε όμως τις επόμενες ημέρες πως θα προχωρήσουμε. Ο στόχος είναι το συντομότερο να αποστέλλεται το εξώδικο και ετοιμάζουμε και τροποποιήσεις στην σχετική νομοθεσία για να γίνεται και ηλεκτρονική ενημέρωση του παραβάτη ότι έχει καταγγελθεί με ότι πλεονεκτήματα αυτό θα προσφέρει».

Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου στις δηλώσεις που πραγματοποίησε με το πέρας του συμβουλίου ανέφερε πως «τα τελευταία θανατηφόρα ατυχήματα μας δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό και αποτέλεσε θέμα συζήτησης σήμερα. Προβληματιζόμαστε γιατί τόσο η Αστυνομία όσο και ο συνάδελφος μου Υπουργός παρόλες τις δράσεις, την αστυνόμευση, τη διαφώτιση, τις επιχορηγήσεις που κάνει το Υπουργείο, εντούτοις δεν καταφέραμε να δούμε μείωση στα θανατηφόρα ατυχήματα. Σίγουρα επαναλαμβάνω τη τοποθέτησή μου ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συνείδηση οδικής ασφάλειας και να πείσουμε ότι πρέπει να τηρείται ο κώδικας ασφαλούς οδήγησης. Για αυτό και έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι μαζί με τον συνάδελφό μου θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να δούμε πως μπορούν να ενταχθούν προγράμματα από την πολύ μικρή ηλικία μέχρι την πιο μεγάλη ηλικία που να στοχεύουν πλέον στη δημιουργία αυτής της οδικής συνείδησης. Υπάρχουν ήδη διαφωτιστικά προγράμματα, υπάρχουν ήδη στα σχολεία μας προγράμματα, αλλά πιστεύουμε ότι εκεί πρέπει να στοχεύσουμε και θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Τις επόμενες εβδομάδες, θα προγραμματίσουμε μια συνάντηση που χρειάζεται, να ακούσουμε και τον αρμόδιο Υπουργό πάνω στα θέματα παιδείας. Επίσης συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει αστυνόμευση γιατί έχουμε προσέξει ότι πολλά από τα ατυχήματα οφείλονται σε παράνομες δεξιόστροφες στροφές. Θα αξιοποιήσουμε περισσότερο τις στατιστικές και τους τόπους που συμβήκαν για να δούμε και αν η τοποθεσία παίζει κάποιον ρόλο για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, εντοπίζουμε ότι κάποια από τα ατυχήματα δεξιόστροφων παράνομων στροφών είναι διότι υπάρχει στην άλλη μεριά πρατήριο βενζίνης ή χώρος στάθμευσης, οπότε συζητήσαμε πώς μπορούμε σε τέτοιες περιπτώσεις να πάρουμε κάποια μέτρα. Είδαμε αρκετά άλλα θέματα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οδική ασφάλεια και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθεια γιατί σίγουρα είναι άδικο να βλέπουμε τον κόσμο να χάνεται στην άσφαλτο και θα εντατικοποιήσουμε όλες τις δράσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά στοχευμένα περισσότερο σε ότι αφορά την δημιουργία συνείδησης οδικής ασφάλειας».