logo


    Μέσα στα πλαίσια της εκπλήρωσης της αποστολής του, το Τμήμα έχει τις ακόλουθες κυριότερες δραστηριότητες:

    1. Μελέτες ή διαχείριση μελετών που εκπονούνται από ιδιώτες μελετητές, επίβλεψη κατασκευών και συντήρησης μεγάλων οδικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητόδρομων και άλλων κύριων και δευτερευόντων δρόμων.
    2. Μελέτες ή διαχείριση μελετών που εκπονούνται από ιδιώτες μελετητές, κατασκευή και/ή επίβλεψη της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης κυβερνητικών κτιρίων και άλλων οικοδομικών έργων.
    3. Εργασίες ανάπτυξης, βελτίωσης, επέκτασης και συντήρησης των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.
    4. Μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής έργων προστασίας της παραλίας και αλιευτικών καταφυγίων.
    5. Ετοιμασία κυκλοφοριακών μελετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές σε συνεργασία με άλλα Κυβερνητικά Τμήματα, Τοπικές Αρχές και Συμβούλους Μηχανικούς.
    6. Μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
    7. Μελέτη, κατασκευή και/ή επίβλεψη της κατασκευής οδικών έργων σε βιομηχανικές περιοχές, κυβερνητικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης.
    8. Συντήρηση κατοικιών και κτιρίων σε προσφυγικούς οικισμούς καθώς και επίβλεψη των κατοικιών που κτίζονται μέσα στα πλαίσια του Σχεδίου Αυτοστέγασης και έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών προόδου.
    9. Κατασκευή και συντήρηση αμυντικών έργων και άλλων έργων στρατωνισμού της Εθνικής Φρουράς, καθώς και επιδιόρθωση και συντήρηση εγκαταστάσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
    10. Εργαστηριακός έλεγχος (έρευνες, δοκιμές κλπ.) οικοδομικών υλικών και υλικών οδοποιίας για έργα του Τμήματος και για άλλα Τμήματα,Υπηρεσίες, Οργανισμούς και ιδιώτες, καθώς και για σκοπούς εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Προτύπων (ΕΝ).
    11. Έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των αποθηκεύσεων πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία.
    12. Θεώρηση αδειών οικοδομής διαχωρισμού γης και πολεοδομικών αδειών.
    13. Εξέταση και επίλυση προβλημάτων/αιτημάτων κοινοτήτων ή ιδιωτών που προκύπτουν από την εκτέλεση έργων.
    14. Παροχή τεχνικών συμβουλών σε άλλα Υπουργεία, Τμήματα, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, καθώς και σε ιδιώτες.
    15. Συμμετοχή και εκπροσώπηση του Τμήματος σε διάφορες Τεχνικές Επιτροπές όπως την Επιτροπή Κυπριακών Προτύπων, την Κεντρική Επιτροπή για Αλλαγές και Απαιτήσεις, την Επιτροπή Ενοικίων, Κριτικές Επιτροπές Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών κλπ.
    16. Προώθηση, Ανάπτυξη και Αναβάθμιση των υποδομών των Αερολιμένων και Λιμένων, προώθηση έργων αξιοποίησης Αερολιμένων και Λιμένων από ιδιώτες διαχειριστές και παρακολούθηση/εφαρμογή/διαχείριση Συμβάσεων Παραχώρησης των Αερολιμένων και Λιμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω Συμβολαίων Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.


    Οι κατά Τομέα και Κλάδο Δραστηριότητες του Τμήματος:



    1. ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Ο Τομέας Μελετών, του οποίου προΐσταται Πρώτος Εκτελεστικός Μηχανικός (Κλίμακα Α14), έχει υπό την ευθύνη του τη μελέτη και το σχεδιασμό οδικών και τεχνικών έργων, την εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών και τη μελέτη έργων προστασίας της παραλίας και αλιευτικών καταφυγίων και το συντονισμό συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργων. Ο Τομέας έχει επίσης υπό την ευθύνη του τη διαχείριση και παρακολούθηση της ετοιμασίας μελετών από ιδιώτες συμβούλους. Ετοιμάζει ακόμα το Γενικό Πρόγραμμα Οδικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνει όλα τα οδικά έργα του Προϋπολογισμού Ανάπτυξης.

    Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των πιο πάνω δραστηριοτήτων του, ο Τομέας είναι οργανωμένος σε πέντε Κλάδους ως ακολούθως:

    1. Κλάδος Αστικών Δρόμων
    2. Κλάδος Υπεραστικών και Αγροτικών Δρόμων
    3. Κλάδος Γεφυρών και Ειδικών Μελετών
    4. Κλάδος Θαλάσσιων Έργων
    5. Κλάδος Κυκλοφοριακών Μελετών & Οδικής Ασφάλειας
    6. Κλάδος Βιώσιμης Κινητικότητας

    Ο Τομέας Μελετών διατηρεί επίσης συνεργεία Χωρομετρίας για τη διεκπεραίωση των αντίστοιχων εργασιών Κλάδων του, καθώς επίσης και Σχεδιαστήριο για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων.
    Ο Τομέας Μελετών χειρίζεται επίσης θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων στο Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Εκπροσωπεί επίσης το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην Τεχνική και στη Οικονομική Επιτροπή του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    2. ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ - ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

    Με την ανάθεση στο Τμήμα Δημοσίων Έργων πολλών και μεγάλων αναπτυξιακών έργων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης αποτελεσματικού μηχανισμού για τον προγραμματισμό των έργων. Προς το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ξεχωριστός Τομέας Προγραμματισμού, του οποίου προΐσταται, Εκτελεστικός Μηχανικός .

    Ο Τομέας Προγραμματισμού είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και την ετοιμασία των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Τμήματος καθώς και για την ενημέρωση/διαφώτιση των Τοπικών Αρχών για προγραμματιζόμενα έργα. Επίσης, με την εφαρμογή της νέας δομής του Τμήματος από 1.6.2005, ο Τομέας έχει αναλάβει και την ευθύνη προσφοροδότησης όλων των οδικών και τεχνικών έργων του Τμήματος, καθώς και μεγάλο αριθμό οδικών/τεχνικών έργων άλλων Τμημάτων/Υπηρεσιών.

    Επιπρόσθετα έχει υπό την ευθύνη του την επιμόρφωση του προσωπικού, τη μηχανογράφηση του Τμήματος, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των εργασιών του, ο Τομέας είναι οργανωμένος στους ακόλουθους δύο Κλάδους:

    1. Κλάδος Προγραμματισμού, Επιμόρφωσης, Πληροφορικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    2. Κλάδος Προσφορών, Προτύπων και Συμβολαίων



    3. ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

    Ο Τομέας Επίβλεψης και Εκτέλεσης, του οποίου προΐσταται Πρώτος Εκτελεστικός Μηχανικός από το 1992, είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των διαφόρων έργων που εκτελούνται από τα Επαρχιακά Γραφεία, τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ομάδων επίβλεψης μεγάλων έργων που εκτελούνται εργολαβικά με διεθνή και τοπικά συμβόλαια, καθώς και τη διαχείριση των οδικών έργων και των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας.
    Ο Τομέας διαχειρίζεται τον οικονομικό έλεγχο των έργων, αιτήματα και προβλήματα κοινοτήτων ή ιδιωτών, θέματα μόνιμου και εργατικού προσωπικού και επερωτήσεις του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Λογιστή και μελών του Κοινοβουλίου.
    Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του, ο Τομέας είναι οργανωμένος στους ακόλουθους Κλάδους και Γραφεία:

1. Κλάδος Επίβλεψης Μεγάλων Οδικών Έργων
2. Κλάδος Διαχείρισης Οδικών Έργων
3. Κλάδος Ασφάλειας και Υγείας
4. Γραφεία Επαρχιακών Μηχανικών

    4. ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    Ο Τομέας Εργαστηρίων αποτελεί ένα από τους επτά Τομείς του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ο Τομέας Εργαστηρίων του Τμήματος Δημοσίων Έργων (ΤΕΤΔΕ) αναλαμβάνει και εκτελεί δοκιμές και δειγματοληψίες δομικών προϊόντων σύμφωνα με πρότυπες μεθόδους δοκιμών. Ο ΤΕΤΔΕ έχει την ευθύνη για τον ποιοτικό έλεγχο των δομικών προϊόντων που ενσωματώνονται σε κατασκευαστικά έργα που εκτελούνται εργολαβικά, καθώς και από τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος. Επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε άλλα Τμήματα/Υπηρεσίες/Οργανισμούς, Δήμους καθώς και Ιδιώτες.
Προϊστάμενος του Τομέα Εργαστηρίων είναι ο Πρώτος Εκτελεστικός Μηχανικός Εργαστηρίων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ο Τομέας Εργαστηρίων είναι οργανωμένος στους ακόλουθους Κλάδους/Μονάδες:

  1. Κλάδος Κεντρικού Εργαστηρίου
  2. Κλάδος Επίβλεψης, Ποιοτικού Ελέγχου και Εφαρμογής Προτύπων (Συμπεριλαμβάνονται τα Επαρχιακά Εργαστήρια)
  3. Μονάδα Ευρωπαϊκών Τεχνικών Εγκρίσεων

Στον Τομέα Εργαστηρίων έχει ανατεθεί, πέραν των άλλων υπηρεσιών που προσφέρει, η εφαρμογή του Προτύπου CYS 111 για έτοιμο σκυρόδεμα και της έκδοσης των αδειών λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής και εμπορίας ετοίμου σκυροδέματος.


ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Το Κεντρικό Εργαστήριο του ΤΕΤΔΕ προσφέρει τις υπηρεσίες του σε φορείς και άλλα κυβερνητικά τμήματα για διεξαγωγή ελέγχων που αφορούν την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Δομικά Προϊόντα, όπως οι έρευνες για εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων και οι έλεγχοι για την επιτήρηση της αγοράς. Για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρεται σε όλους τους πελάτες του αλλά και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Δομικά Προϊόντα κρίθηκε αναγκαίο όπως το Κεντρικό Εργαστήριο διαπιστευτεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17025 (Γενικές Απαιτήσεις για την Ικανότητα των Εργαστηρίων Δοκιμών και Διακριβώσεων).

Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας το οποίο θέτει τον μηχανισμό για την συνεχή διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμών και των υπηρεσιών που προσφέρονται.


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
  • Δοκιμές που εκτελούνται από το Κεντρικό Εργαστήριο (Τιμοκατάλογος)
  • Δοκιμές για τις οποίες θα διαπιστευθεί το Κεντρικό Εργαστήριο
  • EOTA - European Organisation of Technical Approvals
  • Χάρτης (Τοποθεσία Κεντρικού Εργαστηρίου)
    5. ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

    Μετά τη συμπλήρωση της κατασκευής του μεγαλύτερου μέρους των οδικών αρτηριών και με την εφαρμογή της νέας δομής του Τμήματος από 1.6.2005 δημιουργήθηκε ο Τομέας Συντήρησης Έργων, που σκοπό έχει την αναβάθμιση του συντονισμού και της παρακολούθησης της συντήρησης του οδικού δικτύου και των δημόσιων κτιρίων.

    Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του ο Τομέας είναι οργανωμένος στους ακόλουθους Κλάδους:

    1. Κλάδος Συντήρησης Αυτοκινητόδρομων /Οδικών Έργων
    2. Κλάδος Συντήρησης Κτιρίων


    6. ΤΟΜΕΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Ο Τομέας Κτιρίων ασχολείται με την έρευνα, εντοπισμό και αξιολόγηση των κυβερνητικών στεγαστικών αναγκών και έχει την ευθύνη για τη μελέτη και εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, την προσφοροδότηση των έργων, όπως επίσης για την επιτελική επίβλεψη και διαχείριση των έργων. Επίσης ασχολείται με την ετοιμασία των προτάσεων του Προϋπολογισμού Αναπτύξεως για τα δημόσια κτίρια σε συνεργασία με τον Τομέα Επιμετρήσεων.

    Ο Τομέας συντονίζει την επίβλεψη όλων των εργασιών που αφορούν τα κτίρια σε όλες τις Επαρχίες, είτε αυτά εκτελούνται από τα Επαρχιακά Γραφεία είτε από ιδιώτες εργολάβους. Επίσης έχει αναλάβει τη διεύθυνση ορισμένων μεγάλων δημόσιων κτιρίων που μελετούνται από ιδιώτες συμβούλους, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο την Επέκταση του Δικαστηρίου Λεμεσού και το Κρατικό Αρχείο. Η διεύθυνση των έργων αυτών αφορά την παρακολούθηση των έργων σ΄ όλα τα στάδια από τη μελέτη μέχρι την ολοκλήρωση της ανέγερσης του, τη διαχείριση των συμβολαίων και τον έλεγχο των χρονοδιαγραμμάτων και των δαπανών, στα πλαίσια των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών.

    Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προωθηθεί η κατασκευή κυβερνητικών έργων με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, άρχισε η εκτέλεση οικοδομικών έργων με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια. Η μέθοδος, γνωστή ως «P.F.I», αφορά τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και χρηματοδότηση από εταιρείες που αναλαμβάνουν να παραδώσουν ολοκληρωμένο το έργο και να το συντηρούν για ορισμένη χρονική περίοδο. Στα πλαίσια αυτά, ο Τομέας Κτιρίων έχει αναλάβει τη διεύθυνση έργου για την ανέγερση της Αίθουσας Διαλογής Αλληλογραφίας, τη δημιουργία της κλειστής φυλακής στις Κεντρικές Φυλακές, του Αστυνομικού και Πυροσβεστικού Σταθμού στην Πόλη Χρυσοχούς, και του Ταχυδρομείου στην οδό Προδρόμου. Επίσης έχει ετοιμάσει και το κτιριολογικό πρόγραμμα για την ανάθεση του έργου των νέων Γραφείων του Γενικού Ελεγκτή.

    Με φροντίδα του Τομέα Κτιρίων, έχει καταρτιστεί και εγκριθεί κατάλογος ιδιωτών Συμβούλων Μελετητών στους οποίους γίνεται η ανάθεση της μελέτης και επίβλεψης οικοδομικών έργων με τη μέθοδο της κλήρωσης. Ο Τομέας Κτιρίων συντονίζει τις κληρώσεις για την ανάθεση έργων όλων των Υπουργείων και Υπηρεσιών ως ο αρμόδιος φορέας προώθησης δημόσιων κτιρίων.

    O Τομέας Κτιρίων διευθύνεται από τον Πρώτο Αρχιτέκτονα (Κλ. Α14), θέση που εγκρίθηκε με τον Τακτικό Προϋπολογισμό του 1988 μετά από την αναβάθμιση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, ως αποτέλεσμα του γοργού ρυθμού αύξησης της ανέγερσης πολλών και σημαντικών οικοδομικών έργων.

    Συνοπτικά οι δραστηριότητες του Τομέα αφορούν:

    α) Μελέτη, προσφοροδότηση, ανάθεση, επίβλεψη και διαχείριση συμβολαίων ανέγερσης νέων κτιρίων.
    β) Διεύθυνση Έργων που μελετούνται από ιδιώτες Συμβούλους.
    γ) Μετατροπές/προσθήκες υφιστάμενων κτιρίων.
    δ) Συντήρηση κυβερνητικών κτιρίων.
    ε) Επιπλώσεις και εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων.
    στ) Συνεργασία σε επιτελικό επίπεδο με άλλα εμπλεκόμενα Τμήματα/ Υπηρεσίες/Οργανισμούς.
    ζ) Διαχωρισμό και αξιολόγηση ενοικιαζομένων κτιρίων.
    η) Παροχή τεχνικών συμβουλών σε άλλα Υπουργεία, Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες.
    θ) Εκπροσώπηση του Τμήματος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
    ι) Ετοιμασία Προϋπολογισμού Ανάπτυξης για δημόσια κτίρια.
    κ) Ετοιμασία και αξιολόγηση τεχνικών προδιαγραφών.
    λ) Αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων και διατηρητέων κτιρίων.
    μ) Εκπροσώπηση του Τμήματος σε τεχνικές/υπηρεσιακές επιτροπές παρακολούθησης έργων των οποίων η μελέτη/επίβλεψη γίνεται από ιδιώτες Συμβούλους.
    ν) Εκπροσώπηση του Τμήματος σε επιτροπές του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού για την ετοιμασία Κυπριακών Προτύπων σε τεχνικά θέματα/υλικά.
    ξ) Γενικά ο Τομέας εκπροσωπεί την Κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε επιτροπές της αρμοδιότητας του.

    Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των πιο πάνω δραστηριοτήτων του, ο Τομέας είναι οργανωμένος στους ακόλουθους τρεις Κλάδους:

    1. Κλάδος Αρχιτεκτονικών Μελετών και Επίβλεψης.
    2. Κλάδος Προγραμματισμού/Προσφορών και Διαχείρισης Έργων
    3. Κλάδος Στατικών Μελετών και Συντήρησης
    4. Κλάδος Εγγράφων Προσφορών και Διαχείρισης Έργων.



    7. ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Ο Τομέας διευθύνεται από το 1997, από τον Πρώτο Επιμετρητή Ποσοτήτων (Κλ. Α14) και είναι οργανωμένος στους ακόλουθους δύο κλάδους:
Κλάδος Διαχείρισης/Διεύθυνσης και Απαιτήσεων
Κλάδος Επιμετρήσεων, Προσφορών και Κοστολογήσεων (για κτίρια)

Ο Τομέας Επιμετρήσεων:
    • Ασχολείται με την ετοιμασία των Προκαταρκτικών Εκτιμήσεων για κτίρια, την ετοιμασία Χρηματικών Ροών για σκοπούς προϋπολογισμού, την ετοιμασία του Προϋπολογισμού Κτιρίων σε συνεργασία με τον Τομέα Κτιρίων, την ετοιμασία Εγγράφων Διαγωνισμού Οικοδομικών Έργων καθώς και με την ετοιμασία Δελτίων Ποσοτήτων για έργα που εκτελούνται από το Τμήμα.
    • Έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση και προώθηση της κατακύρωσης προσφορών οικοδομικών έργων και το συντονισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο μεγάλων οικοδομικών έργων, των οποίων η μελέτη/επίβλεψη γίνεται από ιδιώτες Συμβούλους καθώς και συντονισμό έργων που προωθούνται με τη μέθοδο Μελέτη – Κατασκευή – Συντήρηση.
    • Ετοιμάζει όρους εντολής και παρακολουθεί / ελέγχει τις υπηρεσίες επιμέτρησης που αναθέτει σε ιδιώτες Συμβούλους.
    • Παρέχει συμβουλές και εισηγήσεις για οικονομικότερες λύσεις και μείωση του κόστους των αλλαγών / μετατροπών που γίνονται σε διάφορα αναπτυξιακά έργα, καθώς επίσης και για αποτελεσματική διαχείριση και έλεγχο των συμβολαίων.
    • Παρέχει Τεχνικές Συμβουλές στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα πάνω σε θέματα Δημόσιων Συμβάσεων.
    • Είναι η καθ΄ ύλην Αρμόδια Υπηρεσία για την ετοιμασία εκτιμήσεων της Κατασκευαστικής Αξίας Κτιρίων και Υποστατικών για σκοπούς απαλλοτριώσεων για όλες τις Υπηρεσίες για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
    • Εκπροσωπείται στην Επιτροπή για την προώθηση της εφαρμογής συστήματος για την ορθολογιστική συντήρηση των κτιρίων του Δημοσίου, στην Επιτροπή για εργατικά θέματα, σε διάφορες τεχνικές επιτροπές όπως στην Τμηματική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων για κτίρια, στις Τμηματικές Επιτροπές Αξιολόγησης Προσφορών, σε Ειδικές Επιτροπές (Ad-Hoc) της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, στην Τεχνική Επιτροπή για προώθηση της επιχορήγησης των Συντεχνιών για ίδρυση/επέκταση εργατικών Αναπαυτηρίων, σε Επιτροπές για διαπραγμάτευση Ενοικίων για κτίρια που προτίθενται να ενοικιαστούν από διάφορες Υπηρεσίες, στην Επιτροπή για στέγαση του ΤΕΠΑΚ, κλπ.


    8 . ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


Με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 έχει συμπεριληφθεί η δημιουργία ειδικού Τομέα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για έργα Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο Τομέας ΣΔΙΤ είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό προώθηση και την παρακολούθηση των διαφόρων έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και διαχειρίζεται τον οικονομικό, τεχνικό και νομικό έλεγχο των Συμβάσεων Παραχώρησης, προβλήματα και σχέσεις μεταξύ εμπλεκόμενων και επηρεαζόμενων φορέων με τους ιδιώτες αντισυμβαλλόμενους των Συμβάσεων Παραχώρησης. Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του, ο Τομέας είναι οργανωμένος σε δύο κλάδους; τον Κλάδο Διαχείρισης Σύμβασης Παραχώρησης Αερολιμένων και τον Κλάδο Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης Λιμένων. Η παρούσα δομή αποτελεί μετεξέλιξη παλαιότερων δομών που αναφέρονται πιο κάτω.
      8.1 Κλάδος Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης Αερολιμένων:

Η Διεύθυνση Διαχείρισης του Έργου Παραχώρησης (ΔΔΕΠ), δημιουργήθηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου 66.599 ημερομηνίας 19.12.2007 και αποτελείται από τον Διευθυντή Διαχείρισης Έργου Παραχώρησης και την Ομάδα Έργου Παραχώρησης.

Στοχεύει στην διασφάλιση της εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας Παραχώρησης και στον βέλτιστο συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο χρονικό διάστημα που δραστηριοποιείται στην διαχείριση της Συμφωνίας Παραχώρησης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε επίπεδο στελέχωσης και οργάνωσης, η ΔΔΕΠ συνέβαλε στον συντονισμό και συνεργασία των εμπλεκομένων μερών ώστε να μπορεί (i) να πραγματοποιείται αποτελεσματικά η ανάπτυξη και λειτουργία των Αερολιμένων στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος και των βασικών οικονομικών, τεχνικών και συμβατικών παραμέτρων, (ii) να τυγχάνουν άμεσης διαχείρισης θέματα που αφορούν την ορθή εκτέλεση των υποδομών της Συμφωνίας Παραχώρησης και συντήρησης αυτών, (iii) να διασφαλίζεται η παρακολούθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και εισοδημάτων της Αναθέτουσας Αρχής με βάση τη Συμφωνία Παραχώρησης, (iv) να γίνονται ενέργειες για επίλυση διαφορών, (v) να τυγχάνουν διαχείρισης αλλαγές και απαιτήσεις (v) να προωθούνται αναπτύξεις στον χώρο των Αερολιμένων, (vi) να εφαρμόζονται μέτρα και δράσεις για διεύρυνση της συνδεσιμότητας των αερολιμένων και της αύξησης του αριθμού των επιβατών και (vii) να διασφαλίζεται η άμεση και ορθή ανταπόκριση της Αναθέτουσας Αρχής στις δικές της υποχρεώσεις με βάση τη Συμφωνία Παραχώρησης,

Η ΔΔΕΠ διαχειρίζεται επίσης και κάθε άλλη συμπληρωματική ή συναφή σύμβαση έχει ή πρόκειται να συναφθεί, με σκοπό την λειτουργία του Έργου.

Η Συμφωνία αποτελεί σύμπραξη αυτό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την από μέρους της Hermes καταβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία σταθερού και μεταβλητού Τέλους Παραχώρησης ως αντάλλαγμα για την αποκλειστική διαχείριση των Αερολιμένων που λειτουργούν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
      8.2 Κλάδος Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης Λιμένων:
Το 2014 δημιουργήθηκε η Ομάδα Αξιοποίησης Λιμένων, με στόχο την προώθηση διαδικασιών προσφοράς, παρακολούθηση/εφαρμογή/διαχείριση Συμβάσεων Παραχώρησης για την διαχείριση και ανάπτυξη των Λιμανιών. Στις 25 Απριλίου 2016 υπογράφτηκαν τρεις Συμβάσεις Παραχώρησης που αφορούσαν την εμπορικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού (Τερματικού Εμπορευματοκιβωτίων, Τερματικού Γενικού Εμπορίου και Παροχή Θαλασσίων Υπηρεσιών) και η ανάληψη από τούς ιδιώτες Διαχειριστές έγινε στις 29 Ιανουαρίου 2017. Το Τερματικό Εμπορευματοκιβωτίων ανάλαβε η εταιρεία EUROGATE Container Terminal Limassol Ltd, το Τερματικό Γενικού Εμπορίου ανάλαβε η εταιρεία DP World Limassol Ltd και την Παροχή Θαλασσίων Υπηρεσιών ανάλαβε η εταιρεία P&O Maritime Cyprus Ltd. Στις 4 Δεκεμβρίου 2020 υπογράφηκε η Σύμβαση Παραχώρησης για το έργο της Ενιαίας Ανάπτυξης του Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας και μετά την προβλεπόμενη, μεταβατική περίοδο, ο ιδιώτης Διαχειριστής (εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd) έχει αναλάβει την 1η Απριλίου 2022 τη διαχείριση του Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας. Παράλληλα, έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για το έργο της «Δημιουργίας νέου βιομηχανικού Λιμανιού στην περιοχή Βασιλικού (Λιμάνι Λεμεσού – Τερματικό 2)». Οι υπογραμμένες και προσθούμενες συμβάσεις για τα λιμάνια τυγχάνουν παρακολούθησης από τον Κλάδο Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης Λιμένων. Ο Κλάδος Διαχείρισης Σύμβασης Παραχώρησης Λιμένων ασχολείται με όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις Συμβάσεις Παραχώρησης και άλλες αναπτύξεις, έργα, διαφοροποιήσεις αναγκών, χρεώσεις, σχέσεις με εμπλεκόμενους φορείς και γενικά, όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα λιμάνια και επηρεάζονται ή επηρεάζουν τις Συμβάσεις Παραχώρησης.